Bolnice ne žele da izdaju potvrde, pacijenti uskraćeni za preglede kod privatnika

0
12
 
Bolnice ne žele da izdaju potvrde, pacijenti uskraćeni za preglede kod privatnika
Novi Pazar- Građani i dalje nedovoljno koriste pravo da pregled obave kod privatnog ljekara o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kada ljekari u državnim bolnicama nisu u mogućnosti da to učine. To potvrđuje i podatak da je tokom 2015. samo 733 pacijenta iskoristilo tu mogućnost, a da je u prvih šest mjeseci ove godine to pravo iskoristilo svega 292 pacijenta. Razlog tome je loša informisanost građana o njihovim pravima, ali i nespremnost ljekara i direktora zdravstvenih ustanova da na ovaj način skrate liste čekanja.
 

Ukoliko državna zdravstvena ustanova nije u stanju da obavi prvi pregled u roku od 30 dana, direktor ustanove, odnosno doktor, dužan je da pacijentu izda potvrdu kojom se upućuje kod privatnog ljekara. Kako kažu u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje zahtjevi se uglavnom podnose za refundaciju specijalističko-konsultativnih pregleda kod ljekara specijaliste oftalmologa, endokrinologa, neurologa, kardiologa, hirurga, interniste, gastroenterologa i za dijagnostičke preglede.

Inače, ovo ne važi za zdravstvene usluge za koje je propisano utvrđivanje liste čekanja kao što su magnetna rezonanca, koronarografija srca, bajpas, ugradnja endoproteza kuka i kolena .

Međutim, izdavanje potvrda u državnim bolnicama ne ide uopšte lako I ljekari uglavnm odbijaju da daju potvrde o nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga u roku od mjesec dana za procedure i preglede za koje ne postoji zvanična lista čekanja. Ova odluka, koju je RFZO donio još 2009. godine, i dalje nailazi na otpor u zdravstvenim ustanovama.

Da bi pacijent ostvario  pravo na refundaciju troškova, potrebno je da prvo dobije potvrdu od ljekara da ne može dag a primi u zakonskom roku. Ukoliko dobije potrdu osigurano lice podnosi zahtjev matičnoj filijali (obrazac REF 1) i neophodno je da podnese potvrdu zdravstvene ustanove (odnosno pisani odgovor zaštitnika ako ustanova nije htjela da izda potvrdu), uput izabranog ljekara, originalni račun o plaćenom pregledu i medicinsku dokumentaciju.

Ukoliko filijala utvrdi da je zahtjev za refundaciju osnovan, novac će osiguranom licu biti vraćen u visini stvarnih troškova, uz umanjenje za iznos participacije, ako osigurano lice ima obavezu plaćanja participacije za pruženu uslugu.

Kada nadoknadi novac osiguranom licu RFZO umanjuje za taj iznos prijenos sredstava zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila uslugu u roku od 30 dana.

Ovakvih zahtjeva nema u domovima zdravlja, već ih pacijenti podnose kada u bolnicama ne mogu da dobiju pregled u roku od 30 dana. Ali pacijenti najčešće ćute jer se boje da ih ljekar kasnije neće primiti .

K.Radović/Tanjug


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.