Bolnice i zatvori su puni Rožajaca

1
15

Rožaje – Mi stariji smo od duše odvajali za bolju budućnost mladih i evo šta smo dočekali, rekao je odbornicima Meta Kuč (SDP)

Blizu trećine budžeta u prošloj godini je potrošeno na isplatu zarada uposlenih u lokalnoj administraciji i ustanovama koje su pod njenom ingerencijom, konstatovano je na zasjedanju rožajskog parlamenta.

Lanjski projektovani budžet od oko 4,9 miliona eura rebalansiran je na oko 3, 8 miliona. U lokalnu kasu se slilo oko 3,1 milion, što je oko 82 odsto od planiranog, što je potvrdilo sumnje opozicije da je i rebealansirani budžet nerealan i da ga je nemoguće ostvariti.

Kako je kazala obrađivač materijala Mevljuda Cikotić izostali su kreditno zaduženje i uplata od prodatog zemljišta koja je realizovana samo oko pet odsto.

Najznačajniji dio budžeta je činilo oko 1,3 miliona eura iz Egalizacionog fonda koje je Rožaje dobilo kao jedna od najsiromašnijih opština, odnosno kao grad sa gotovo najnižim primanjima po glavi stanovnika.

Hronično loša ekonomska situacija

Opozicioni odbornici su upozorili da takav bilans ukazuje na alarmantno stanje u opštini.

Idriz Nurković (SDP) smatra da se ne može potpuno realizovati tekući na štetu kapitalnog budžeta, koji je ispod svakog minimuma. On je predložio da se zanemari političko opredjeljenje i da predstavnici vlasti i opozicije sjednu, razmotre tešku situaciju građana i rješenja za izlazak iz krize.

Meta Kuč je odbornicima prenio nezadovoljstvo građana koji se pitaju jesu li zbog lojalnosti vlasti dospjeli na rub egzistencije.

“Zbog hronično loše ekonomske situacije bolnice i zatvori su puni Rožajaca. Mi stariji smo od duše odvajali za bolju budućnost mladih i evo šta smo dočekali”, rekao je Kuč.

Pažnju lokalnih političara je privukao i pokušaj stavljanja van snage odluke o lokalnoj studiji lokacije Baza. Nakon argumenata koje su iznijeli odbornici iz SDP i BS da se krši zakon ukoliko se donese takva odluka, dato je 10 dana da se otklone navodne nepravilnosti.

Opozicioni odbornici su sugerisali da je eventualne greške napravila lokalna administracija, te da loptu ne treba prebacivati na investitora. Oni su odbornike podsjetili da je procedura oko otklanjanja nepravilnosti u toku, te da zakonski rok od 170 dana teče i da je predmet kod nadležnog ministrastva.

Lokalni parlament je usvojio odluku na osnovu koje će se građevinsko zemljište do kraja godine prodavati po 30 odsto nižim cijenama. Kao razlog su navedeni smanjenje cijena na tržištu nepokretnosti, te pokušaj stimulacije od koje bi korist imao opštinski budžet.

Aminovane su i odluke na izbor direktora Sportskog i Centra za kulturu. Te funkcije će obavljati Rešid Pepić i Salko Luboder.

Imenovan je i žiri za nagradu „30. septembar“ u kojem je Mehmed Husović, Edina Sutović, Velida Hodžić i Mirsad Džudžević na čelu sa Hamidom Kujevićem.

Fikret Kuč je odabran za projekt menadžera koji će rukovoditi projektima koji će biti kandidovani kod fondova Evropske unije.

Kalač: Niko ne brine o vama više od mene

Gradonačelnik Nusret Kalač je istakao da nikome ne daje za pravo da tvrdi da više vodi računa o građanima nego on.

“Dijelimo istu sudbinu svih crnogorskih opština, nismo ni bolji ni gori od drugih. Ono što je najbitnije da smo najsolventnija administracija, što je znak da ozbiljno radimo svoj posao. Prioritet nam je tekući budžet, a za drugo ako ostane.

Svako smanjenje će ići na račun kapitalnog budžeta”, kazao je Kalač, koji je dodao da se radi na realizaciji investicija od kojih će neke biti završene do kraja godine.

Idriz Nurković je rekao da je razumljivo što je Rožaje solventna opština kada ništa ne ulaže, te da dijeli sudbinu države, ali ne i razvoj. “Zato smo i među nejnerazvijenijim opštinama.

Građani nas nijesu delegirali da njihove pare trošimo na plate. Ne bunimo se mi što budžet nije ostvaren, već na način na koji su trošene pare. Gotovo nijedan put nije tehnički primljen, zar to nije bacanje novca.

Godinama pričamo da su turizam, drvoprerada i poljoprivreda strateške razvojne grane, a šta smo učinili da stvorimo ambijent za njihov razvoj”, upitao je Nurković.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.