26. Juli 2013

Mirsad na otvaranju 12.7.13Petnjica – U okviru bogate manifestacije “Zavičajne staze” večeras će biti priređeno Veče Sarajeva u Petnjici na kome će se predstaviti umjetnici i drugi uspješni stvaraoci bliski Petnjičanima.

Žiri  Festivala  priče “Zavičajne staze – Bihor 2013”,  u sastavu Safet Sijarić, Ognjen Spahić i  Faiz Softić, izdvojio je 8 priča među kojima će četiri biti nagrađene.

“Na konkurs za priču inspirisanu Bihorom koji je objavljen u februaru prispjelo je 38 priča od kojih tri nijesu ispunile uslov konkursa, jer, umjesto pod šifrom, tekstovi su potpisani  punim imenom i prezimenom, pa je žiri ocjenjivao 35 rukopisa”, saopštio je predsjednik savjeta manifestacije Mirsad Rastoder.

U uži izbor, po abecedi  ušle su naslovi: “Bilo dijete i nema ga više”- šifra Korita , “Đunah me gorio”- šifra Nostalgija , “Fursatluk”- šifra Goli brijeg, “Havadža”- šifra Džohava Horabi, “Odlazak”- šifra Niki, “Pismo”- šifra Haber, “Slučajni susret”- šifra Dubai i “Todor Željkin -šifra  Dubovski.

Koverte sa rješenjima  šifri  biće otvorene, kada Žiri Festivala  odluči koje tri priče će biti nagrađene.

Prema poštaskim obilježjima  na svim pošiljkama, može se zaključiti da su  autori  iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Luksemburga, Švedske.

“Očekujemo da će žiri, ovih dana razmotriti i donijeti odluku, koje su tri priče najbolje i kojoj će pripasti specijalna nagrada za bihorsku  autentičnost”, saopštili su organizatori.

Cilj konkursa, odnosno Festivala priče inspirisane Bihorom jeste podsticanje i promocija autora koji savremenim rukopisom mogu ući u krug spisateljskih sljedbenika Ćamila Sijarića i drugih književnih velikana sa ovog prostora.

Književna nagrada dodjeljuje se za neobjavljenu kratku priču.

Tri najuspjelija rukopisa po ocjeni stručnog žirija biće nagrađena i to plaketom Festivala, novčanim iznosom od: I – 400 eura, II – 300 eura, III – 200 eura.

Nagrađeni i odabarani radovi biće objavljeni u zborniku Festivala, koji je prošle godine publikovao vrlo zapaženu zbirka 20 odabranih priča Buđenje Bihora.

Centar za kulturu Bihor, pripremio je za  objavljivanje knjigu  priča ,,Strah od behara” Refika Ličine, književnika  koji je domaćoj i međunarodnoj javnosti poznat, prvenstveno kao pjesnik i prvodilac. Iste Refikove  priče, do kraja godine biće objavljene i na švedskom.

Promocija knjige Promocija knjige

Organizatori su najavili da će povodom Vijek od rođenja pripovjedača Ćamila Sijarića, u saradnji sa JU “Ratkovićeve večeri poezije”, 4.avgusta organizovati Susret kod Ćamilove česme u Šipovicama

U organizaciji nevladinih udruženja Centar za kulturu Bihor i Centra za seoski razvoj,  u Petnjici će od12. jula  do 10. avgusta  biće realizovani brojni programi u okviru  manifestacije “Zavičajne staze Bihor 2013”, koja ima za cilj promociju prirodnih, tradicionalnih i kulturnih vrijednosti.

Pored planinarskih pohoda na atraktivna izletništva, likovne kolonije u prirodi,  i  ambijentalnih takmičenja,  na programu je i stručna tribina o  perspektivama ruralnog razvoja koju će pratiti smotra domaće radinosti sa područja Petnjice. Biće održano veče Podgorice u Petnjici, promocija Revije i knjiga u izdanju Foruma bošnjaka, i drugih autora.

Festival  priče “Zavičajne staze – Bihor 2013”,ušao je o program projektne podrške Fonda za zaštitu i ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori za ovu godinu.

(rtcg)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles