BNV traži suštinska a ne formalna prava za Bošnjake (Video)

4
1

Sjeverni Sandžak – U prostorijama BNV-a večeras (5. 3. 2012.) održana je sjednica Predsjedništva BNV-a sa predsjednicima odbora na kojoj su razmatrani izvještaji o radu odbora BNV-a u protekle dvije godine koji će biti usvojeni na sljedećoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Članovima predsjedništva prezentirane su aktivnosti i stanje u oblastima koje pokrivaju Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Odbor za međunarodnu saradnju, Odbor za jezik i pismo, Odbor za obrazovanje, Odbor za kulturu i Odbor za informiranje. Istaknuto je da u svim navedenim oblastima nadležne državne institucije nisu ispoštovale zakonske i ustavne obaveze prema bošnjačkoj nacionalnoj zajednici, te da je i dalje prisutna velika diskriminacija Bošnjaka na svim nivoima.

Držanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća u blokadi stvara mogućnost da se ovakva praksa državnih organa nastavi ali hrabri činjenica da će približavanje Srbije članstvu u EU kroz dobijenu kandidaturu natjerati državni vrh da krene u suštinsko otklanjanje svih nepravdi prema Bošnjacima.

Članovi predsjedništva i predsjednici odbora BNV-a istakli su zadovoljstvo činjenicom da je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru jedan od postavljenih uvjeta EU za dobijanje akreditacije, jer to dokazuje da Akreditaciona komisija svoj rad nije zasnivala na stručnosti već na političkoj osnovi.

Bošnjačko nacionalno vijeće će u narednom periodu pojačati svoj angažman na polju crpljenja svih zakonskih i ustavnih odredbi koje vode ka stvaranju pozitivnog ambijenta ali i na međunarodnom planu kako bi se stvorile garancije da prava Bošnjaka na svim nivoima budu usklađena sa evropskim standardima, u suštinskom a ne samo pravno-formalnom smislu.

Izvor: BNV.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. EVO STA OD SRBIJE TRAZI EVROPSKI PARLAMENT U SVOJOJ REZOLUCIJOM;

  u tački 26, zatražio puno sprovođenje nadležnosti veća nacionalnih manjina i ukazao na nužnost odgovarajućih budžetskih subvencija predviđenih Zakonom o većima nacionalnih manjina. U Rezoluciji se konstatuju brojni prigovori o nepravilnostima u procesu pripreme i zakonskih pretpostavki za konstituisanje veća, kao i prigovori o povredi garantovanih nadležnosti nacionalnih veća od strane nekih ministarstava i lokalnih zajednica, zbog čega se vlasti pozivaju da adekvatno reaguju na te pojave.

  U tački 27 EP je izrazio zabrinutost zbog protesta etničkih Albanaca protiv diskriminacije i napete situacije u Sandžaku i pozvao Vladu da prida veći politički značaj poboljšanju osnovnih prava svih manjina, uključujući i njihov pristup obrazovanju na svom jeziku, jednak pristup tržištu rada i pravednoj zastupljenosti u institucijama. Istovremeno srpska Vlada je pozvana da uloži napore kako bi rešila problem velikih regionalnih razlika, pre svega kroz pružanje pomoći i podrške društvenom i ekonomskom razvoju Sandžaka i jugoistočnih oblasti, uključujući Preševsku dolinu, ali i kroz razvoj strategije za smanjenje stope nezaposlenosti u tim regijama.

  U sledećoj tački EP primećuje da, dve godine nakon izbora, Bošnjačko nacionalno veće još uvek nije konstituisano zbog navodnih proceduralnih nedostataka u izbornom procesu, zbog čega je EP sve aktere pozvao na njegovo brzo formiranje u skladu sa pravilima. Istovremeno, EP je pozvao političke i verske vođe da se uzdrže od zapaljive retorike, kojom rizikuju povećanje napetosti, uz poziv Vladi Srbije da ostane neutralna u odnosu na napetosti koji postoje među verskim zajednicama u Sandžaku.

  Evropski parlament je srpskim vlastima ukazao i na važnost kvalitetnog obrazovanja za dalji društveni i ekonomski razvoj Srbije, smanjenje visoke nezaposlenosti posebno među mladima. Zbog toga je zvanični Beograd pozvan da aktivno promoviše vrednosti obrazovanja među mladima, ali i da poveća ulaganja u visoko obrazovanje i preduzme mere radi sprečavanja daljeg odliva mozgova, što ozbiljno ometa dugoročni razvoj zemlje. U tački 52 EP poziva da se osigura nesmetano kvalitetno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina na državnom i pokrajinskom nivou, koje je neophodno radi očuvanja etničkog i kulturnog identiteta manjinskih zajednica. U tom smislu pomenuta je neodložna potreba za obezbeđivanje potrebnih udžbenika i drugih obrazovnih sredstava za ustanove u kojima se školuju pripadnici nacionalnih manjina.

  U Rezoluciji se srpska vlada poziva na rešavanje pitanja akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru u Sandžaku i naglašava važnost osiguranja nezavisnosti i nepristranosti Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova.

  SAMO NAS NASI BLJENTOVI UVERAVAJU DA SE RADI O NECEMU DRUGOM A NE O OVIM CINJENICAMA.NE ZNAM SAMO, DA LI BOSNJACKI BLJENTOVI CITAJU STO OD OVIH DOKUMENATA?
  OVE STVARI NECE NITI JEDAN PORTAL U SANDZAKU A VALA NI OVI SA STO PLUSA NI DA BEKNU O OVUIM STVARIMA.DA NE POMINJEM REGIONALNU U KOJU IM SE PO…AM.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.