7. Septembar 2010

Sjeverni Sandžak – Bošnjačko nacionalno vijeće je uputilo je pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton u kome traži slanje međunarodnih posmatrača u Sandžak.

U pismu, Bošnjačko nacionalno veće ukazuje na sve učestalije pojave diskriminacije i kršenja prava na vjerskoj i etničkoj osnovi.

BNV navodi da su incidenti od subote pokazali da su tenzije u Sandžaku podignute do usijanja, a da neprimjereno veliki broj policijskih snaga negativno utiče na pokušaj smirivanja situacije.

Bošnjačko nacionalno veće u pismu traži od Evropske unije slanje međunarodnih posmatrača u Sandžak, čime bi se, kako se navodi, značajno relaksirala napetost i ostvarile pretpostavke za početak dijaloga.

Kako kaže predsjednik Izvršnog odbora veća koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje, najvišim zvaničnicima Srbije više puta je upućivan poziv na razgovor a pošto odgovora nije bilo, poziv su uputili međunarodnoj zajednici.

“Zadatak posmatrača prevashodno jeste da diskriminaciju o kojoj mi više godina govorimo i koja je evidentna u svakom segmentu života, u svakom naselju, mjestu i opštini u Sandžaku, u svakom društvenom procesu, jeste da i sami evropski posmatrači – kao ljudi koji su stručni i koji su neopterećeni bilo kakvim hipotekama prošlosti – uoče i svojim očima vide”, rekao je Samir Tandir, predsednik Izvršnog odbora Vijeća.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles