BNV: Grad Novi Pazar grubo krši zakon na štetu Bošnjaka

0
14

BNV-vs-Grad-NP-620x400 (1)Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno vijeće se obratilo Vladi Republike Srbije, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kao i Zaštitniku građana od kojih je zatraženo da hitno preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se zaustavilo dalje nezakonito postupanje organa grada Novog Pazara na štetu Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjaka u Novom Pazaru.

Grad Novi Pazar, u kojem živi 50% ukupnog broja Bošnjaka u Srbiji, je svojom Odlukom o budžetu za 2015. godinu postao jedina lokalna samouprava u Sandžaku koja od 2009. godine, ne poštuje zakonom propisanu obavezu u pogledu finansiranja rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Općine i gradovi u kojima tradicionalno žive pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice su u zakonskoj obavezi da u budžetima predvide sredstva za finansiranje rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Zaštitnik građana je postupajući po ranijoj pritužbi Vijeća utvrdio da je grad Novi Pazar učinio propust u radu i prekršio zakon, jer u budžetu za 2013. godinu nije predvidio sredstva za finansiranje rada Vijeća i uputio preporuku da se utvrđene nezakonitosti otklone. Međutim, ovakav nezakonit rad je nastavljen i prilikom donošenja budžeta za 2015. godinu.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, također, pred Ustavnim sudom pokrenulo Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o budžetu grada Novog Pazara. O svim preduzetim koracima Vijeće je upoznalo i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji.

(bnv.org.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.