BNF: Bošnjacima poplavljenih područja se ne dodjeljuje pomoć koja pristiže

0
14

bivsi-nogometas-damir-hadzic-prozivljava-dramu-u-zeljeznom-polju-spasite-mi-djecu_1400270345BiH – Uslijed prirodnih nepogoda, poplava i klizišta koje su zadesile brojne gradove naše domovine Bosne i Hercegovine, predsjednika Bošnjačke nacionalne fondacije Haka Duljevića su prilikom njegove posjete stradalim mjestima, članovi kriznih štabova te mještani informirali o stvarnom stanju I status Bošnjaka poplavljenih područja.

Stanovništvo je zadesila teška i strašna nesreća zbog koje su još uvijek u šoku, grču, strahu i panici, zbog čega im je ovih dana posebno potrebna podrška i poruka da nisu sami, te da postoje oni koji razumiju njihov problem i koji im žele pomoći.

Iako su mnogi privremeno smješteni u kasrnama, džamijama, školama, kod rodbine, prijatelja, poznanika, nemajući dovoljno informacija o sudbini njihovih domova i obimu učinjene materijalne štete, potrebno im je obezbijediti stalni smještaj odn. osigurati krov nad glavom. Zasad, prioritetnim smatraju pomoć u dostavljanju hrane, lijekova, dezinfekcionih sredstava, garderobe, alata za raščišćavanje, novca.

Još uvijek je nemoguće ili veoma teško putem uskih i loših prolaza doći do mnogih sela i zaseoka, te je izuzetno važno pomoći u proboju novih trasa, ili osposobiti postojeće putne pravce.

Brojne porodice koje su u jednom valu, za par sati izgubile svu svoju imovinu, kuću, pomoćne objekte, auta, stoku.

Ipak, njihovo najvažnije pitanje je da li će im se pomoći u iznalaženju trajnog rješenja – popravci oštećenih i izgradnji njihovih nestalih kuća?

Postoji bojazan, da će biti shvaćeni, prihvaćeni i podržani samo, privremeno, u kratkom vremenskom period a na kraju zaboravljeni I ostavljeni. Obzirom na uređenost naše države, brojna pomoć se skladišti u gradskim i kantonalnim centrima za prijem i raspodjelu pomoći. U tim centrima, kako je i navika Bošnjaci nemaju svoje mjesto, ime, riječ, autoritet, namećući im da je jedino tako moguć suživot u BiH, a raspodjela pomoći se vrši na način da bošnjačko stanovništvo ne dobija ni minimum količina izdaleka primljene pomoći. `Nama šalju samo konzerve` komentar je jednog Bošnjaka iz Željeznog Polja.

U regiji Žepča – jedni, a u Doboju – drugi otimaju pomoć, a Bošnjaci danima dokazuju da su živi i da i njima pripada dio te pomoći, kazali su u razgovoru.

Bošnjačka nacionalna fondacija apelira svim donatorima, da svoje priloge uručuju, isključivo `narodu u ruke`, bez posredovanja bilo koje ustanove, a posebno ne vršiti predaju u tzv. centralne magacine.

U nekim zemljama EU, a na poziv Islamske zajednice, određene su lokacije za prikupljanje pomoći. Te lokacije, su posjetili mnogi dobri ljudi, te obezbijedili potrebnu pomoć, međutim problem je način i sredstva kojim će se obezbijediti transport prikupljene pomoći. Adekvatan način kojim bi se izbjegli navedeni problem jeste da se putem svojih predstavnika, i sakupljenim novcem egzistencijalno potrebne stvari kupuju u BiH i tako izbjegnu troškovi transporta, I zaobiđu brojne administrativne prepreke kako bi se ubrzao proces uručivanja, navodi služba za odnose sa javnošću BNF-a.

(bnf)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.