Blizina Smaka svijeta

0
0

Plemeniti Kur’anski ajeti i vjerodostojni hadisi ukazuju na blizinu, dolazak i nastanak Smaka svijeta. Pojava velikog broj predznaka Smaka svijeta ukazuje na njegovu blizinu i da se mi nalazimo na samom kraju ovoga svijeta.

Uzvišeni Allah kaže: “Ljudima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni, bezbrižni, ne mare za to.” (El-Ebija, 1)

I kaže Uzvišeni: “A ti ne znaš, možda je Smak svijeta blizu!” (El-Ahzab, 63)

I kaže Uzvišeni: “Oni misle da se dogoditi neće, a Mi znamo da sigurno hoće.” (El-Me’aridž, 6-7)

I kaže Uzvišeni: “Bliži se Čas i mjesec se raspolutio!” (El-Kamer, 1)

…I još mnogobrojni ajeti koji upućuju na blizinu završetka ovog dunjalučkog svijeta, i preseljenja u ahiretsku kuću. Tamo će svaki radnik zateći ono što je uradio; ako je bilo dobro, bit će mu dobro; a ako je bilo zlo, bit će mu zlo.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ja i Smak svijeta smo poslani kao ovo dvoje”, pokazujući sa svoja dva prsta koja je međusobno spojio. (Musned Ahmed 8/176, hadis broj 5966)

I rekao je sallallahu alejhi ve sellem: “Poslan sam u neposrednoj blizini Smaka svijeta.”
(En-Nihaje / El-Fitenu ve-l-melahim 1/195)

I rekao je sallallahu alejhi ve sellem: “Vaš vijek – u vijeku onih koji su bili prije vas od prijašnjih naroda – je kao razdoblje između Ikindije namaza i zalaska sunca. ” (Musned Ahmed 5/348)

Od Abdullaha ibn Omera radijallahu anhu se prenosi da je rekao: “Sjedili smo kod Poslanika sallallahu alejhi ve sellem a Sunce je bilo nagelo Kaikanu (Lisanu-l-Arap 7/329-330), poslije ikindije namaza, pa je rekao: ‘Vaš vijek – u odnosu na vijek onih koji su bili prije vas – je kao ono što je ostalo od ovog dana i onoga što je proteklo od njega.’” (“Nihaje fi garibi-l-hadis”, 2/422)

Ovo nas upućuje na sljedeće: “Ono što je preostalo, u odnosu na ono što je proteklo iznosi vrlo malo; dok stvarnu dužinu preostalog ne zna niko drugi sem Uzvišenog Allaha. Ono što nas ne upućuje na precizno određenje njegovog nastanka (Smaka svijeta) je dozvoljeno citirati i prenositi. Potrebno je znati razlikovato ono što je prošlo u pogledu onoga što je preostalo; a to je vrlo malo.” (Sahihu-l-Buhari 11/361)

U pogledu blizine Smaka svijeta, ne postoji niko rječitiji od Poslanika sallallahu alejhi ve sellem kada kaže: “Ja i Smak svijeta smo poslati zajedno, i umalo me on nije pretekao.” (Fethu-l-Bari 11/363)

Ovo nam je znak stvarne njegove blizine sa Poslanstvom sallallahu alejhi ve sellem, tako da se bojao da ga ono ne pretekne, zbog svoje blizine.

Izvor: “Predznaci sudnjeg dana”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.