28. April 2011

Sjeverni Sandžak, Turska – Turska bi mogla da posreduje u smirivanju strasti u Sandžaku time što će investiciono pomoći ovom regionu, ali i time što je prvi put pokazala zainteresovanost za komunikaciju s Muamerom ef. Zukorlićem, muftijom Islamske zajednice u Srbiji, tvrdi „Blic”. Budući da se poznavaoci prilika slažu da je pomirenje između muftije Zukorlića i Adema Zilkića nemoguće, spekuliše se da bi samo Sulejman Ugljanin, kao političar koji najlakše “otvara vrata” u Ankari, mogao da utiče na Zilkića da se povuče i time smiri prilike u Sandžaku.

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rešad Hodžić smatra da bi Turska pre svega trebalo da utiče na narod koji čini Islamsku zajednicu, a ne na Zukorlića i Zilkića.

– Siguran sam da svi žele jednu i jedinstvenu Islamsku zajednicu, a Turska bi mogla da učini napor i da utiče na sve Bošnjake u Sandžaku. Islamsku zajednicu ne čine Zukorlić i Zilkić, već narod. Njih dvojica su samo figure, a narod mora da shvati šta je najvažnije i da pojedinci ne smiju da budu smetnja ujedinjenju. Dakle, Turska bi mogla da nam pomogne u tom pravcu, da utiče na narod – kaže Hodžić za „Blic”.
Kako tvrdi naš sagovornik dobro upućen u odnose Srbije i Turske, Turska do sada nije gajila simpatije prema Zukorliću najprije zato što su drugi političari, prije svega Sulejman Ugljanin, imali jače uporište u Ankari, a potom i stoga što postoji konceptualna razlika u tumačenju Kurana. Shvatajući, međutim, da je Zukorlićev uticaj u Sandžaku veći od Ugljaninovog i Ljajićevog, Turska je odlučila da komunicira s njim.

Međutim, Aida Ćorović, direktorka NVO „Urban in” iz Novog Pazara, kaže za „Blic” da bi, iako vidi kao mogućnost da se Zilkić povuče, to moglo napraviti druge probleme jer bi se Zukorlić „svetio Zilkićevim pristalicama, pokušavajući da ih diskredituje”. Ona zbog toga smatra da bi vlast u Beogradu trebalo da otvori dijalog o Sandžaku sa građanima, intelektualcima i nevladinim organizacijama u kome bi oni dali konkretne prijedloge za rešenje ovog problema.

– Bojim se da ne postoji mogućnost da se bilo ko miri sa Zukorlićem jer on samo postavlja uslove, a teško da bi Islamska zajednica mogla da dobije drugog vođu jer se okružio svojim pristalicama i privatizovao je – konstatuje Ćorovićeva.

Direktorka Kulturnog centra „Damad” Zibija Šarenkapić smatra da Turska ima kapacitet da se pojavi kao faktor pomirenja i objedinjavanja Islamske zajednice.

– Međutim, čini se da Turska trenutno nema dovoljno razvijene mehanizme da taj kapacitet iskoristi. Turska se trenutno vidi kao razvojni faktor u ovom regionu, iako još nema konkretnih koraka na tom polju. Očekujem da bi upotrebom tzv. meke moći kroz Turski kulturni centar njihov uticaj mogao da se vidi i u smjeru objedinjavanja Islamske zajednice i stvaranja uslova za razvojne pristupe. Dakle, nije bitno pomirenje Zukorlića i Zilkića, već objedinjenje Islamske zajednice. Njih dvojica su samo eksponenti, a personalizacija nas neće nikuda odvesti – kaže Šarenkapićeva za “Blic”.

Najava iz Karađorđeva da bi Turska mogla da investira u Sandžak nije prva ove vrste. Prilikom prošlogodišnjeg susreta ministara spoljnih poslova dvije zemlje, zvanično je rečeno da će Turska uložiti novac u gradnju autoputa kroz ovu oblast. Turski ministar Omer Dinčer najavio je da će Turska uložiti 30 miliona evra u izgradnju industrijske zone kod Tutina i 30 miliona dolara u obnovu puta Novi Pazar–Sjenica, Novi Pazar – Tutin. Namera da se investira nije bila sporna ni za učesnike nedavnog poslovnog foruma Srbija–Turska, koji je održan u Beogradu, uz učešće 100 privrednika iz naše zemlje i 46 poslovnih ljudi iz Turske.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles