BKZ Makedonija poslala puna 3 šlepera za ugrožene u Bosni

1
32

unnamed (1)

Makedonija – Prirodna katastrofa koja je zadesila regiju Balkana,odnosno Srbiju,Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku iza sebe ostavila je ogromnu materijalnu ,a i nematrerijalnu štetu. 

Prevedeno u brojevima,iako još nema zvaničnih procjena štete od poplava,prema preliminarnim grubim procjenama,šteta u Srbiji iznosi 1,5 i dvije milijarde eura,a u BiH blizu 1,3 milijarde,navodi se u saopćenju koje je EBRD dostavio novinskoj agenciji Tanjug.

Već smo pomenuli da su ugroženi građani sem materijalne štete pretpeli i mnogo nematerijalne,odnosno veliki stres, strah,nemoć su samo neke od njih.Ono što je zasigurno ,ako tako možemo nazvati ,,svijetla tačka,, u ovome nesretnom slučaju jeste solidarnost. Svjedoci smo da je ovih dana  vladala solidarnost od Vardara do Triglava.Bez razlike na vjeru i naciju ljudi su se okupili oko jednog i jedinstvenog cilja –da pomognu stradalima od poplava. Među brojnim država koje su organizovale humanitarne akcije jeste i Republika Makedonija.  Naime,Bošnjačka kulturna zajednica u Republici Makedoniji,koja predstavlja Saveza Bošnjačkih nevladinih organizacija u saradnji sa Unijom Bošnjačkih džemata,nevladinom orgnanizacijom LEGIS,Udruženjem žena EDU NISA i ostalim brojnim humanitarnim organizacijama i udruženjima građana organizovala je veliku akciju prikupljanja humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo u BiH. Kako informišu iz BKZ Makedonije,29.05.2014 ,u četvrtak ,zavrišen je prvi dio akcije za Bosnu,ispraćajući tri puna šlepera sa neophodnim produktima i potrebštinama u Sarajevu i Zenici. Na inicijativu BKZ  u Makedoniji odazvali su se brojne nevladine organizacije iz Makedonije i to: iz Struge- udruženje Rumelije, iz Gostivara- Turska demokratska partija, Genč Kalimleri-Banica, CAS- Vrapčište, iz Tetova – Drita , iz opštine Saraj – Shprehu, iz Skoplja Ensar , El Hilal , Kaliri i Mersis  i džamijski odbori sela  Oktisi, Podgorci i  Labuništa iz Struge,  Orizare iz  Velesa,  Lažani iz  Prilepa, Sandžak džamije iz Batinca , džamija u Lubinu i Hatundžiklar džamije u Skoplju. Posebno je važno naglasiti da su se u ovoj akciji uključili  turske kulturne i humanitarne organizacije iz istočne Makedonije,posebno iz Štipa, Strumice i Konča, i pored toga što ova područja važe za siromašna i njima samima je potrebna ovakva vrsta pomoći. Ali stanovnici ovih naselja u znak solidarnosti i iskazivanja ljubavi bratskim Bošnjacima su odvojili od svojih primanja kako bi sakupili za ugrožene u Bosni.

Dakle, na pres-konferenciji u povodu ispraćaja konvoja za Bosnu predsjednik Džemil Bektović je iskazao zadovoljstvo što su se velik broj organizacija uključile u ovu humanitarnu akciju i što su povjerenje koordinacije ukazali upravo Bošnjačkoj kulturnoj zajednici. Ovo je istovremeno bila i odlična šansa za uvezivanje ovih organizacija u daljim aktivnosti sličnog karaktera u budućnosti. Pored toga prof. Bektović je iskazao zahvalnost Crvenom krstu Makedonije  i njegovim asistencijama u carinskim i špediterskim uslugama, posebno gospodinu Aliju Sametu koji je nesebično posvetio ogroman trud da se kamioni pošalju na njihova konečna odredišta, a shodno donatorskim željama. Upravo na taj način su kamioni stigli na konačnim destinacijama u Zenici i Sarajevu.   
Kumulativno, poslato je oko 70 tona konzervirane pomoć u hrani , 70 novih madraca , 30 paleta vode, mnogi higijenski proizvodi  i alati za ublažavanje posljedica poplava.
Drugi dio humanitarne akcije se  nastavlja kroz prikupljanje paričnih sredstava koji se uplaćuju na bankovni račun koji je dole naveden sa ciljem obnove private i javne infrastrukture pogođenih regija u Bosni I Hercegovini.
Račun za uplatu donacija oznakom ” Za Bosnu ” :
210-065044340153
Duhan NLB banke

Na kraju, BKZ MAKEDONIJE,kao inicijator ove humanitarne akcije zahvaljuje se svim učesnicima u ovoj akciji koji su nesebično dali svoj doprinos na direktan ili indirektan način,,te pokazali svoju ljudskost,solidarnost i humanost na djelu.     

Admir Fazlagić,portparol BKZ-a Makedonije

unnamed (2) unnamed


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.