Bitka za opstanak: Godišnjica odbrane Prijepolja od četnika

1
294

Na današnji dan, 11. septembra 1943. godine odigrala se velika bitka između odbrambenih jedinica Muslimanske milicije Prijepolja pod zapovjedništvom Hodže Pačariza i 2.000 četnika Vuka Kalajita, komandanta Drugog mileševskog četničkog korpusa koji je, prema izvještaju četničkog komandanta Pavla Đurišića, učestvovao 1943. u masakru nad Bošnjacima zapadnog Sandžaka i Bosne, kada je ubijeno 8.000 muškaraca, djece i staraca, a na stotine žena silovano.

Njemačke trupe su se 10. septembra 1943. povukle iz Prijepolja, što je bio znak četničkim jedinicama Vuka Kalajita da krenu u zauzimanje Prijepolja.

Kod Kalajita stiže Vojo Lukačević četnički potpukovnik (nakon rata zbog niza zločina nad civilnim stanovništvom, od kojih je najzloglasniji pokolj muslimana Pljevalja, Čajniča i Foče, gdje je ubijeno više stotina žena, staraca i male djece, osuđen na smrt i streljan 1945. u Beogradu) sa kojim donosi odluku da četnici izvrše napad na Prijepolje. Pripreme za napad se vrše velikom brzinom a četnici se grupišu na padinama Zlatara odakle kreću na Prijepolje 11. septembra u zoru. Lozinka za sporazumjevanje je bila Vojo-Vuk. (1)

Prema nekim svjedočenjima, četnici su unaprijed odredili ljude za likvidacije Bošnjaka. U tim svjedočanstvima se pominje Nešo Minić koji je bio zadužen za klanje na šarampovskom mostu na Limu a Jezdović sa Kolovrata je bio zadužen za akciju vješanja uglednih Bošnjaka Prijepolja.(2)

Četnici zapravo nisu očekivali veći otpor, tako da su u ranu zoru sa brda Pušine ka samom gradu počele da se valjaju, uz muziku, crne četničke kolone.

Grad je bio pust.

No, prije toga jedinice Muslimanske milicije su zauzele svoje pozicije. Na minaret Velike i vakufske džamije su postavljena tri poluteška mitraljeza. Branioci Prijpolja su pustili četnike da siđu u podnožje brda Pušine a onda su krenuli sa paljbom. Ubrzo se livada ispod Pušine zacrnika od ubijenih četnika.

U napadu na Prijepolje, od 2.000 četnika samo je četvrtina prodrla u grad, počeli su da odvaljuju vrata na dućanima i da pljačkaju. (3)

Puškomitraljez branilaca je zapucao na rulju oko dućana. Ljudi su padali ko snoplje a krv je tekla glavnom ulicom. (4)

Razbijene četničke snage su se dale u panično bjekstvo ne znajući ko i odakle puca na njih. Prema njemačkim izvještajima u napadu na Prijepolje je ubujeno oko 80 četnika.(5)

U odbrani grada se posebno istakao jedan od Pačarizovih zamjenika, Prijepoljac Iso Sadiković koji se nalazio za mitraljezom na munari Velike – Mahmut begove džamije.

Odbranom Prijepolja 11. septembra 1943. jedinice Muslimanske milicije su ispisale najsvjetlije stranice u historiji bošnjačkog naroda Prijepolja i Sandžaka i spriječile stravične pokolje nalik na one u istočnoj Bosni i graničnim selima pribojske i pljevaljske opštine, Čajniča i Foče.

________
1/ Milorad T. Divac, “Mileševski kraj 1912-1945.”
2/ Harun Crnovršanin-Nuro Sadiković, “Sandžak porobljena zemlja”
3/ NARA, T313, roll 483, frame 536.
4/ M. Ćuković, “Putovanje u slobodu”
5/ NARA, T313, roll 483, frame 536.

 

izvor: Sandzacke.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.