Bili smo za građanski popis, Ali političke snage u BiH žele torove

0
12

HuseinKavazovic_434aBiH – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića u intervjuu za Radio Bosne i Hercegovinegovori o prevelikom uplitanju vjerskih zajednica u politiku i o popisu stanovništva u BiH. “Mi bismo voljeli da smo imali zaista jedan građanski popis i da je on samo statistika, međutim političke snage koje imamo u Bosni i Hercegovini žele torove, ti torovi su prisutni”, kazao je reis Kavazović govoreći o najaktuelnijoj temi ovih dana – da li je ovaj popis samo statistika ili ima veći značaj iz vizure Islamske zajednice.

“Mislim da Bošnjacima nije bilo stalo do ovih pitanja, to vidim u razgovorima sa ljudima, odgovornim Bošnjacima. Međutim, kada su pravila igre postavljena, onda morate igrati po pravilima igre”, kazao je reisu-l-ulema.

“Islamska zajednica je uzela svoje učešće govoreći našim vjernicima, muslimanima, a većina muslimana u BiH su Bošnjaci, da je jako važno izjasniti se, kad su već pravila igre tako nametnuta, da se ljudi izjasne kao Bošnjaci”, kazao je reis.

Dodao je da “bosanski jezik nije bio upitan ni na prošlom popisu 1991., on je već afirmisan, a također pripadnost duhovnom stablu islama isto tako nije upitna”.

“Neke dileme su unutar nas, zato što nam je čitavo XX stoljeće i prije toga, bilo nasilno oduzeto narodno ime Bošnjak, pa smo bili neopredjeljeni, pa smo bili Muslimani sa velikim M, i tako dalje, ali i druge nacionalističke skupine podgrijavale su kod Bošnjaka, neku vrstu zbunjivanja da se izjašnjavaju kao Bosanci, da je moguće imati više identiteta. Zašto imati identitet Hercegovac, pa Bosanac itd. Mi želimo jasno kazati – ako ste željeli ovakva pravila igre oko popisa, onda smo mi Bošnjaci, govorimo bosanskim jezikom i pripadamo svijetu islama”, kazao je reis Kavazović.

Na pitanje zašto se vjerskim zajednicama u BiH često zamjera preveliko uplitanje u politiku, je odgovorio kako su “sve vjerske zajednice uvijek pred velikim izazovima”.

“Mi nismo odijeljeni od društva i dok se nalazimo u tom miljeu kakav jeste u BiH, a vi znate da u Bosni i Hercegovini imamo neko predpolitičko društvo, koje funkcionira tako kako funkcionira, ono je unaprijed zadato i određeno, ono se ne razvija na neki prirodan način”, kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je da “vjerske zajednice ne mogu ostati van društvenih zbivanja i njihov glas o nekim pitanjima koja su bitna za društvo treba da se čuje”.

“Je li bilo izleta u političke vode – bilo ih je, treba to kazati. Mi smo svi iz toga izvukli neku pouku, a da li u dovoljnoj mjeri, to ćemo vidjeti u budućnosti. Ne kažem da neće biti grešaka i u budućnosti, nismo mi sveti ljudi, bezgrješni, ali Islamska zajednica će se truditi bar u onoj mjeri koliko ona bude mogla, da politički prostor ostavi onima kojih se on tiče, dakle, političkim strankama, da one vode računa o dnevnoj politici, a IZ će za sebe zadržati pravo, kao i druge crkve u BiH, da ukazuje na probleme. Mi nemamo ni snage ni moći da ih rješavamo, nismo članovi nikakvih parlamenata tamo gdje se odlučuje o našim životima, ali ćemo uvijek zadržati pravo da se osvrnemo na život i da kažemo šta očekujemo, da kritikujemo ono što je za kritiku. Tako ćemo se ponašati i u budućnosti”, kazao je reis Kavazović.

Intervju je na programu Radija Bosne i Hercegovine emitiran je u 13.03 sati.

(bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.