Bijelo Polje: Ukloniće 12 deponija sa obale

0
47

 Nesavesni građani zagađuju obalu reke Foto Euromost

Opštine Bijelo Polje i Priboj zajedničkim snagama će očistiti otpad na Limu. Ukupna vrijednost projekta je 157.000, a donacija Evropske unije je 133.000 evra

OPŠTINE Bijelo Polje i Priboj radiće na čuvanje Lima i uklanjanju deponija pored prelepe reke u okviru projekta “Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti”, koji je imao prezentaciju u Bijelom Polju. Na realizaciji projekta radiće JKP “Usluga” Priboj i NVO Euromost iz Bijelog Polja, o čemu je potpisan ugovor sa Ministarstvom finansija Vlade Republike Srbije. Projekat se finansira od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.

– Kroz ovaj projekat identifikovaće se najkritičnija mesta na reci Lim, očistiti i zatvoriti ilegalna odlagališta smeća, ali i raditi na ozelenjavanju zagađenih površina, što će nadzirati službenik komunalne policije. Ukupna vrednost projekta je 157.000 evra, od čega je donacija EU 133.000 evra. Projekat je samo početak šire zajedničke akcije u koju, kao najveći grad na Limu, želimo da u narednom periodu uključimo i druge opštine iz Crne Gore i Srbije, kako bismo imali čistiju zajedničku reku i zdrav život – kazao je Petar Smolović.

On je istakao da su u Bijelom Polju u toku radovi na izgradnji glavnog gradskog kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, vrednosti 25 miliona evra, što će znatno doprineti ukupnoj zaštiti voda na ovim prostorima.

KOLEKTORI– OPŠTINA Bijelo Polje i Opština Priboj treba da budu primer drugim gradovima kroz koje prolazi Lim, kako može dobro da funkcioniše prekogranična saradnja kada je reč o zaštiti Lima. Moram pomenuti i dva velika projekta koje uz finansijsku pomoć EU realizuju Opština Bijelo Polje i Opština Berane, u vezi sa kolektorom, koji će sprečiti da se otpadne vode slivaju u reku – kaže predsednik NVO Euromost Almer Mekić, koji ističe da nisu zadovoljni sa uključivanjem Opštine Prijepolje.

– Očekujem da će opštine Bijelo Polje i Priboj zajedničkim snagama doprineti poboljšanju stanja ekologije, posebno kada je Lim u pitanju. Mi u Srbiji imamo dosta problema po pitanju ekologije u slivu reke Lim i divljih deponija na području Prijepolja i Priboja i naš je zadatak da pored ovog projekta učinimo sve što je u našoj moći da te velike probleme rešimo. Iskustvo opštine Bijelo Polje je od velikog značaja za nas s obzirom na to da je po pitanju projekta kolektora u ovoj opštini dosta urađeno. Nadamo se da će reka Lim biti čista kao nekada – kazao je zamenik predsednika Opštine Priboj Saša Vasilić.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje Jasmin Ćorović ističe da jeglavni cilj projekta zaštita životne sredine.

– Obišli smo kompletnu opštinu Bijelo Polje, napravili popis svih nelegalnih odlagališta sa svim potrebnim podacima, od količine, vrste otpada, GPS sistema, koordinata, lokacija i drugog – kaže Ćorović. – Naredni korak je sanacija nelegalnih odlagališta kojih ima 105, za šta je potrebno izdvojiti određena sredstva. 

Projekat traje 12 meseci i trebalo bi da bude završen do 30. decembra 2019. Realizacija projekta će početi čim vremenski uslovi dozvole.

Novosti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.