Bijelo Polje: Sudar kamiona i putničkog vozila

0
3

udes ribnik-20Bijelo Polje – Večeras oko 21h došlo je do saobraćajne nezgode u Bijelom Polju u naselju Ribnik u kojoj je došlo do sudara teretnog i putničkog vozila.

Uviđajem koji su izvršili pripadnici saobraćajne policije  utvrđeno je  da je do udesa došlo nakon što je teretno vozilo marke MAN, registarskih oznaka AA-557-PP izvršilo nedozvoljeno preticanje drugog teretnog vozila na raskrnici dok se putničko vozilo marke Ford registarskih oznaka PG-BT 853 uključivalo na glavnu cestu iz pravca Gradske kapele bez zaustavljanja na znak STOP. Vozač putničkog vozila je zadobio lakše tjelesne povrede.

Podsjećamo, zaobilaznica oko Bijelog Polja koja je puštena u saobraćaj prije dvije godine, vrijedna skoro 30 miliona evra, prepoznata je kao dionica sa brojnim nedostacima i nepravilnostima. Stručnjaci saobraćajne struke ukazuju na niz propusta koji ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju, a kao najopasnija dionica označena je upravo  raskrsnica u blizini kapele u naselju Ribnik, gdje se dogodilo nekoliko saobraćajnih nezgoda, srećom, bez težih posledica.

Ekspert za planiranje saobraćaja, sudski vještak Milenko Čabarkapa ranije je za Dan izjavio da smatra da je obilaznica napravljena tako što je trasa puta položena na teren u cilju smanjenja troškova posla.

– Sigurno da teren na kojem je postavljena trasa obilaznice karakteriše nepromjenljivost nagiba, a polaganje trase po takvom terenu rezultiralo je postojanje više vertikalnih krivina sa osnim radijusima zaoštrenja. Na takvoj trasi nije bilo moguće obezbijediti horizontalnu preglednost puta što je posebno došlo do izražaja na mjestima gdje se obilazni put ukršta sa drugim lokalnim putevima ili ulicama – objašnjava Čabarkapa i dodaje da to vozačima onemogućava da uoče na nailazak na raskršće, a naročito da primijete vozila koja se uključuju sa obilaznih puteva.

-Jedna od takvih raskrsnica je u naselju Ribnik, u koju se ulazi iz oštre krivine, prilazom sa velikim produžnim usponom iz kojeg je raskrsnica potpuno nepregledna. U takvom kretanju i bez oznaka da se nailazi na raskrsnicu, vozači nijesu u mogućnosti da uoče nailazak vozila iz suprotnog smjera, a naročito putanje skretanje vozila ulijevo. To rezultira saobraćajnim nezgodama. Uzrok ovih nezgoda je greška puta i to prventsveno greška nepreglednosti raskrsnice i nemogućnosti da vozači koji se kreću po novoj trasi obilaznog puta uoče nailazak vozila u raskrsnicu, a potom i nemogućnosti da uoče skretanje – pojašnjava Čabarkapa, koji smatra da je horizontalna preglednost na raskrsnici preduslov za nesmetan i bezbjedan prolazak vozila.

-Kada nema mogućnosti za horizontalnu preglednost na raskrsnici, neophodno je da nekim drugim inžinjersko-tehničkim mjerama obezbijediti uslove da tokovi koji se ukrštaju na raskrsnici nemaju prolaz u istom vremenu kroz isto mjesto. To se može jedino ostvariti preko semaforske signalizacije, tako da je u ovom slučaju to jedina tehnička mjera – ističe Čabarkapa.

Pored kritičnih raskrsnica, veliki nedostatak jeste i katastrofalno stanje puta koji sa obilaznice vodi ka naselju Obrov za koji mještani  strahuju da će se odroniti usled predstojećih padavina što je logičan slijed događaja s obzirom na već postojeća oštećenja.

(Kodex)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.