Bijelo Polje: Kako do razvijenijeg sjevera

0
0

2013-09-11-CGO-T-STR-xx-V01-Z-BP-STO-300x225Bijelo Polje – U organizaciji Liberalne partije u Bijelom Polju juče je održan okrugli sto o perspektivama održivog razvoja sjevera Crne Gore. Prisustvovao je veliki broj stručnjaka, predstavnika svih političkih partija i institucija koje mogu uticati na brži razvoj tog područja. Predstavljen je i tekst deklaracije kojom se nastoji poboljšati sadašnje stanje na sjeveru države.

– Naš glavni motiv je da ukažemo da na sjeveru Crne Gore postoji evidentan problem koji se ogleda u nerazvijenosti tog područja. Zato očekujemo da se državna politika okrene sjeveru tretirajući ga kao nerazvijeno područje. Na taj način počela bi revitalizacija tog područja, a preduzećima i pojedincima omogućeno korišćenje sredstava iz evropskih fondova. Cilj nam je da kroz razgovor sa stručnim ljudima dođemo do pravih zaključaka na koje ćemo kasnije tražiti adekvatan odgovor od nadležnih državnih organa – istakao je tvorac deklaracije Jovo Rabrenović.

Predsjednik SO Bijelo Polje Džemal Ljušković izložio je, kako je rekao, ličnu kartu sjevera Crne Gore, navodeći sve potencijale i prirodna bogatstva kojima raspolaže ovaj region.

– Ovo je region koji zauzima više od polovine Crne Gore i koji naseljava skoro dvije trećine stanovništva. Opština Bijelo Polje, ali i ostale na sjeveru, posjeduju izvanredne uslove za razvoj poljoprivrede. Nekada su velika stada stoke uzgajana na ovim prostorima i prodavana kupcima van zemlje.  Prije Drugog svjetskog rata, ovo je bila glavna privredna grana, koja je dalje usavršavana i poslije rata – podsjetio je Ljušković.

Prijedlozi LP-a

Predsjednik OO LP Bijelo Polje Samedin Agović rekao je da nema iluzije da se okruglim stolovima može riješiti neki problem, ali i uvjerenje da mogu biti predložena neka nova rješenja. On smatra da je decentralizacija jedno od njih.

– Crna Gora se mora razvijati ravnomjerno, kako na sjeveru, tako i na jugu. Moraju se stvoriti šanse da se sve opštine u Crnoj Gori jednako razviju. Ukoliko možemo da stvorimo uslove mladima da ostanu, smanjićemo i pritisak na glavni grad i na jug zemlje. Osnovni postulati programa LP su jačanje  regiona, ukidanje neposrednih nameta građanima, reforma sistema PDV-a, duplo veći agrobudžet, jednako tretiranje svih regiona i jednaka šansa za sve građane – rekao je Agović.

(pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.