Bihać: Održan forum “Odgoji dijete u islamu”

0
12

BiH – U sklopu serijala edukativno-odgojnih tribina “Snagom vjere do savršenstva duše” u organizaciji udruženja “Život” iz Bihaća, Ženska edukativna organizacija “Iskre” i udruženje “Život” su u utorak, 24. januara 2012, na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću organizirali prvi forum o odgoju djece.

Forum ima za cilj da kroz različita iskustva ljudi ponudi auditoriju mogućnost da nauče različite vještine u odgoju djeteta, ali i da čuje dobra i poučna iskustva onih koji su praktično učestvovali u procesu odgoja vlastite djece.

Gosti su bili porodica Duraković; Mehmed, Zulejha, Amel i Mirzeta. Mehmed i Zulejha su diplomirani pravnici, roditelji troje djece; rahm. Kenana, Amela i Delile. Rahmetli Kenan je dao svoj život braneći BiH, a i Amel je bio spreman na tako nešto i braneći svoju zemlju izgubio je ruku. Njih dvoje su pričali o svojim iskustvima u odgoju, o njihovom djetinjstvu i kako su njih njihovi roditelji odgajali u vremenu komunizma.

U mom vremenu, pored mojih roditelja, ključnu ulogu je imala kompletna moja okolina. U vrijeme kada sam ja odrastao, u Bužimu nije bilo osobe koja je javno jela ili pila u vrijeme Ramazana. U vrijeme teravije nije bilo muške osobe koja nije bila u džamiji. U takvom ambijentu je bilo puno lakše odgojiti dijete u duhu islama.” – istakao je Mehmed. On je napomenuo da su tri elementa ključna u odgoju djece: vlastiti primjer, dova i razgovor i druženje sa djecom.

Zulejha je istakla da je naučiti djecu da budu skromni i zadovoljni veliki odgojni uspjeh. „U mom životu, pored mojih roditelja, ključnu ulogu je odigrao moj imam, koji nas je učio osnovama vjere i na najljepši mogući način usadio u naša srca ljubav prema vjeri.” – rekla je Zulejha.

Nakon njih, svoja iskustva sa više od stotinu pedeset prisutnih je podijelio i njihov sin Amel sa svojom suprugom Mirzetom. Amel je profesor Vjeronauke u Bosanskoj Krupi, a njegova supruga je farmaceut koja radi u jednoj Krupskoj apoteci. Njih dvoje su roditelji sedmero djece i veoma su zadovoljni zbog činjenice da ih je Milostivi Allah, dž.š., počastio sa takvom divnom djecom. Na pitanje kako uspijevaju uskladiti sve svoje obaveze sa obavezama odgoja, mlađi bračni par Duraković su odgovorili: „Najbitnija stvar je znati rasporediti vrijeme. Mi to, hvala Bogu, uspijevamo. Naši roditelji su nam od velike pomoći i naša cijela porodica.” Oni su, također, istakli da je neophodno da roditelji razgovaraju sa svojom djecom, da putuju zajedno, shodno mogućnostima, i napomenuli da djecu ne smijemo tjerati na neke obrede, već da im prije toga treba lijepim predstaviti ljepote islama i da će djeca nakon toga po automatizmu samoinicijativno praktikovati vjerske obrede.

Voditelj i moderator ovog foruma je bila prof. Selma Cazinkić, koja je na fantastičan način usmjeravala dijalog i diskusiju i veoma vješto poentirala iza svakog odgovora gostiju.

Vremena je bilo veoma malo, a ideja, savjeta, iskustava izuzetno mnogo. Ovo je prvi u nizu foruma koji će biti organizirani na ovu temu.

Porodica Duraković je primjer kako se postavljaju životni prioriteti, a „Život” i „Iskre” kakve teme treba predstavljati javnosti.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.