BiH odobren bezvizni režim!

3
15

BiH – Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije donijeli su danas odluku o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine, saznaje se iz Brisela.

Evropska unija odlučila je da ukine vize građanima BiH i Albanije.

Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno putovati.

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Holandija složila da povuče rezerve koje je još krajem prošle nedjelje imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.

Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se provjeravati da li se dogovoreni i dostignuti standardi poštuju u kontinuitetu i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čijem je fokusu pitanje azilanata.

Prema procedurama EU, do kraja ovog mjeseca, potpise na odluku moraju staviti Herman van Rompej, predsjednik Vijeća EU, te Jirži Buzek, predsjednik Evropskog parlamenta.

U zemlje EU, od polovine decembra ove godine moći će slobodno putovati samo građani koji posjeduju biometrijski pasoš. Oni će u EU moći boraviti najviše do tri mjeseca, bez prava zaposlenja.

Do odluke o slobodnom putovanju građana kroz zemlje Šengena vlasti u BiH morale su da ispune 174 tehnička uslova, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih pasoša.

Evropska komisija je 27. maja predložila ukidanje viza za BiH, a Evropski parlament to prihvatio 7. oktobra.

BiH je posljednja zemlja u regionu koja je dobila bezvizni režim. Srbija i Crna Gora dobile su viznu liberalizaciju 19. decembra prošle godine.

Holandija i Francuska “nisu sretne” zbog odluke

Neke članice EU nisu sretne zbog činjenice da je BiH i Albaniji odobren bezvizni režim, piše danas na medijskom portalu EU “EUObzerver”.

Holandija se protivi tome uz obrazloženje da je postignut mali napredak u smislu demokratizacije, organizovanog kriminala i korupcije u Albaniji i BiH, ističući politički haos koji vlada u dvije zemlje.

Francuska, takođe, oklijeva, strahujući od masovnog priliva imigranata.

Incko: Nema više poniženja

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da je ukidanjem viza sa građana BiH skinut ogroman i težak teret.

“Mnogi građani BiH su vize doživljavali kao neku vrstu izloacije i poniženja, čega više neće biti. Evropa je ovim jako zakucala na vrata BiH. Kapija se otvorila sada za građane BiH, a kapija se otvorila još više za BiH kao državu”, istakao je Incko.

Mun: Važna odluka

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun izjavio je da odluka EU o ukidanju viza za građane BiH predstavlja važnu odluku i simbol kretanja zemlje ka Evropi.

“Građani ove zemlje, uključujući mlade ljude, biće dobrodošli da putuju u zemlje Šengena”, rekao je Mun novinarima.

Mektić: Vizna liberalizacija nije poklonjena

Povodom današnje odluke ministara unutrašnjih poslova Evropske unije o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine, direktor Službe za poslove sa strancima i član pregovaračkog tima BiH za viznu liberalizaciju Dragan Mektić je izjavio:

– Ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine praktičan je korak na putu evropskih integracija i odraz povjerenja EU u institucije BiH. Vizna liberalizacija nije poklonjena – današnja odluka Vijeća ministara unutrašnjih poslova EU rezultat je dugotrajnog rada na ispunjavanju uslova iz mape puta i priznanje BiH za napredak ostvaren u borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog kriminala i korupcije, u upravljanju granicom, unapređenju bezbjednosti dokumenata…

SBB BiH: Važan podsticaj za građane i razvoj zemlje

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja odluku Evropske unije o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine.

Vijest o liberalizaciji viznog režima za građane BiH bila je očekivana i predstavlja svojevrsno priznanje da je moguć napredak BiH prema ispunjavanju evropskih standarda u brojnim oblastima i jedna je od pretpostavki za ispunjavanje uslova BiH za pristupanje Europskoj uniji.

Ovaj korak je važan podsticaj za bh. građane, te izuzetno značajan za privredni i ekonomski razvoj zemlje.

Špirić: Ponovo na startu za trku

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić izjavio je danas da je odluka o ukidanju viza za BiH sasvim očekivana.

“To je dobar rezultat, a ono što nije dobro je način na koji se pojedine međunarodne institucije odnose prema BiH”, rekao je Špirić kritikujući negativne riječi i ocjene iz međunarodnih izvora o uspjesima koji su postignuti u BiH.

On ukazuje da će BiH na svom evropskom putu nakon odluke o bezviznom režimu ponovo biti “na startu za trku”.

Kacin: Radujem se otvaranju granica za naše komšije i prijatelje

Potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin (ALDE/LDS) pozdravlja današnju odluku Savjeta kojom se ukida vizni režim za građane BiH i Albanije od 15. decembra 2010. godine.

“Iskreno pozdravljam ukidanje viznog režima za građane Albanije i BiH i radujem se otvaranju granica za naše komšije i prijatelje. Ukidanje viza za građane svih država Zapadnog Balkana predstavlja prioritet za ALDE grupu u EP još od početka prošlog mandata parlamenta 2004. godine. Uspostavljanje bezviznog režima otvara novu fazu u evropskim integracijama Albanije i BiH. U ALDE i LDS smo ponosni što smo uvijek bili u prvim redovima podrške širenju EU, pa i današnju pobjedu administracija ove dve države vidimo kao značajan akt evropeizacije ova dva društva i podrške pro-evropskim snagama.

Ukidanje viza garantuje slobodu kretanja za građane Albanije i BiH i pruža do sada neiskorištene mogućnosti za daljnje razvijanje odnosa između ovih država i EU. Institucije EU i države članice očekuju da Vlade BiH i Albanije u narednim nedeljama u cjelosti objasne svojim građanima da ukidanje viza ne pruža pravo na zaposlenje, prebivalište ili azil u EU. U isto vrijeme, vlade treba da iskoriste ovaj pozitivan trenutak i pojačaju svoje operativne napore u evropskim integracijama. Za BiH to znači formiranje vlade (Vijeća ministra) i parlamenta”, kazao je Kacin u saopštenju.

DEI BiH: Možemo biti sretni

Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH pozdravlja odluku o ukidanju viznog režima za građane BiH, koju je danas donijelo Vijeće ministara Evropske unije (EU), i možemo biti sretni što će građani BiH uživati prednosti iz vizne liberalizacije, izjavila je za Onasu direktorica DEI BiH Nevenka Savić.

“Monitoring predviđa ustanovljavanje da li se poštuju dostignuti standardi u svim dogovorenim aspektima, u pogledu upravljanja granicama, kontrole izdavanja i autentičnosti pasoša, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, provođenja sporazuma o readmisiji… To je jedan vid monitoringa, a drugi se odnosi na tzv. mehanizam ranog upozorenja i on predviđa uspostavljanje stalnog dijaloga po pitanju azilanata koji žele u EU”, kazala je Savić.

Čađo: Potvrda povjerenja u institucije BiH

Ministar unutrašnjih poslova RS, Stanislav Čađo, ocijenio je da je odluka EU o ukidanju viza za građane BiH potvrda povjerenja u institucije BiH.

Čađo je rekao da je ovo važan korak ka evropskim integracijama koje su opredjeljenje RS i ocijenio da su objektivno vize mogle biti ukinte i ranije, jer su bila ispunjena 174 tehnička uslova za to.

IDDEEA: Trend rasta podnošenja zahtjeva za biometrijske pasoše

U očekivanju konačne odluke o liberalizaciji viznog režima, koju je danas donijelo Vijeće Evropske unije, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) generalno je od oktobra bilježila trend rasta podnošenja zahtjeva za izdavanje pasoša kod nadležnih MUP-ova, izjavila je glasnogovornica IDDEEA-e Amila Opardija.

Opardija je navela da je do sada izdato 360.096 biometrijskih pasoša, dok je važećih starih pasoša još 832.453.

File: Reforme donose opipljive koristi

Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je danas da je bezvizni režim najbolji dokaz da reforme koje provode vlasti u BiH i Albaniji donose opipljive koristi za građane i napredak u vezi sa EU.

– Možemo to nadgraditi kako bismo nastavili sa potrebnim reformama i približili dvije zemlje njihovim evropskim aspiracijama, rekao je File.

SDP pozdravlja odluku EU o ukidanju viza za bh. građane

Predsjedništvo SDP-a pozdravilo je današnju odluku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica Evropske unije kojom se od 15. decembra ukidaju vize građanima BiH, saopštila je ova stranka.

– SDP to smatra prvim pozitivnim signalom od strane EU na rezultate opštih izbora u Bosni i Hercegovini i novoj vlasti koja će biti formirana na konkretnom programu u našoj zemlji, dodaje se u saopštenju .

Na današnjoj sjednici Predsjedništva u Sarajevu obavljene posljednje pripreme za 10. sjednicu Glavnog odbora, koja će biti održana u subotu, 13. novembra, 2010. godine.

Usvojen je Izvještaj o radu Glavnog izbornog štaba SDP-a za opšte izbore 2010. godine, koji je “dao veliki doprinos u ostvarenju svih zacrtanih izbornih ciljeva”.

Radna grupa SDP-a, koju predvodi predsjednik Zlatko Lagumdžija, informisala je Predsjedništvo o dosadašnjem toku razgovora sa drugim političkim partijama.

Razgovori o formiranju parlamentarnih većina, koje će biti uspostavljene na podjeli odgovornosti i posla, biće nastavljeni u narednim danima.

Izvor: dnevniavaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Hvala Bogu više… Nije bilo fer da samo BiH mora da ima vize… Mislim, nema neke velike koristi od toga, ali kad su vec ukinuli skoro svima onda su morali i BiH… Malo je jadno sto su BIH stavili u koš sa jadnom Albanijom, to je zaista ponizavajuće, ali dobro sad, sta je tu je… Valjda ce nekako da se opamete ovi indijanci od politicara i da konačno vec jednom naprave norrmalnu drzavu, a ne ovako da imaju banana republiku, gde tri strane svaka peva svoju pesmu… Još jednom ČESTITAM gradjanima BiH, valjda cemo jednom zavrsiti svi zajedno u toj EU pre nego sto se ona raspadne…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.