BiH: Neefikasan državni aparat koči ulaganja

0
12

BiH, Ulaganja, Gradnja

BiH – Politička nestabilnost i neefikasna administracija su prepreke za strana ulaganja u BiH, kažu stručnjaci.

Bosna i Hercegovina je prema podacima Centralne banke BiH u protekloj godini zabilježila pad direktnih stranih ulaganja, što je trend koji je u ovoj zemlji prisutan i prethodnih godina. Sa druge strane, zemlje regije iz godinu u godinu bilježe stalni rast stranih investicija.

Pored smanjenja ulaganja, primjetan je i odlazak stranih investitora sa bh. tržišta, a javnosti najpoznatiji slučajevi su primjeri francuskog Interexa, koji je u BiH poslovao 15 godina, te slovenskog Tuša.

Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH, naglašava da je u prošloj godini zabilježen pad stranih investicija, ali i investicija uopće.

Godina 2014. je bila izuzetno teška za ekonomiju BiH, kaže Muidža, a više je razloga padu investicija i interesa za investicije.

“Politička nestabilnost, nepredvidivost kretanja poreza, neefikasna administracija, predug rok za ishodovanje dozvola, netransparentnost u primjeni propisa, pravna nesigurnost, opadajuća kupovna moć, negativna demografska kretanja zasigurno uvjetuju i razinu investiranja u BiH”, ocijenio je Muidža.

Igor Gavran, savjetnik za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da je nivo stranih ulaganja u BiH katastrofalno nizak već godinama, te dodaje da se nivo ulaganja neće promijeniti dok se ne promijene ukupni uvjeti poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Politički ambijent

Da li će smanjenje stranih investicija biti privremeni trend ili se radi o problemu trajnog karaktera ovisi isključivo o tome kakav će biti politički i ambijent poslovanja u narednom periodu, smatra predsjednik Vijeća stranih investitora BiH.

“Da bismo mogli pričati o budućnosti potrebno je imati jasnu viziju ekonomskog razvoja, barem na nivou entiteta, kad već na državnom nivou to iz dobro poznatih okolnosti ne izgleda homogeno, a samim time i ne odveć izvodivo. Trenutno nijedna institucija u BiH ne pravi strategije koje bi na bilo koji način ponudile investitorima poziv ili uvid u investiranje, tj. potencijale koje im se nude”, ocijenio je Muidža.

Kako kaže, kada se napravi takav ambijent poslovanja i življenja koji će biti na zadovoljstvo građana BiH i u kojem će mladi i sposobni građani BiH svoju budućnost i perspektivu vidjeti unutar, a ne izvan granica zemlje, onda će i strani investitori sami doći.

Ono što stranim investitorima najviše smeta su prije svega vrlo kompleksna organizacija i način funkcioniranja države.

Čak i kada postoje dobra zakonska rješenja, ponekad ili vrlo često se ne provode u praksi, kaže Muidža, pa se i strani i domaći investitori i poduzetnici, ali i građani svakodnevno susreću sa problemima kada institucije, zbog svoje kompleksnosti i nedovoljno efikasnog birokratskog aparata, počnu različito tumačiti određene propise ili prebacivati nadležnosti.

Predsjednik Vijeća stranih investitora BiH dodaje da investitori vrlo često nailaze na propise koji nisu harmonizirani na samoj teritoriji BiH, a koji nisu u skladu sa legislativom Evropske unije ni sa susjednim zemljama.

Predvidivost poreznog okvira od iznimne je važnosti kako za potencijalne, tako i za investitore već prisutne u BiH, ističe Muidža.

“Administracija, odnosno birokracija, osim što je prekobrojna i skupa, ujedno je i neefikasna i kao takva destimulira poduzetničku inicijativu”.

Stvaranje uvjeta

Igor Gavran dodaje da se nivo stranih ulaganja u BiH neće promijeniti dok se ne promijene ukupni uvjeti poslovanja u ovoj državi, ili dok se bar ne stvore uvjeti kakvi vladaju u susjedstvu.

“Dosadašnje vlade to nisu učinile, a ostaje se da se vidi šta će nove vlade da urade”, napominje Gavran.

Da bi se poslovna klima popravila, potrebni su stabilan politički i pravni sistem, niske porezne stope uz poticaj reinvestiranja dobiti, efikasna administracija, kvalitetna edukacija zaposlenih koji trebaju biti sposobni, kvalificirani, vrijedni, a onda i adekvatno plaćeni za svoj rad, napominju stručnjaci.

“Zakon o radu trebao bi štititi dobrog radnika od lošeg poslodavca ali i dobrog poslodavca od lošeg radnika. Kompanije plaćaju relativno visoke bruto plate, ali radnici dobivaju niske neto plate, a ona prevelika razlika između bruto i neto uglavnom odlazi u neefikasan državni aparat”, ocijenio je Muidža.

“Nova vlast u BiH doslovno odmah treba zasukati rukave i krenuti u borbu za bolju budućnost. Mi kao partneri institucijama, možemo i očekujemo da se naše preporuke uvaže i postanemo dio promjena za oporavak BH ekonomije”.

Muidža kaže da su kompanije – članice VSI-a aktivno učestvovale u izmjenama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH, gdje je zatraženo da se pojačaju oblasti koje tretiraju pitanja zaštite investitora u smislu rješavanja sporova i osiguravanja sigurnosti ulaganja.

Predsjednik VSI-a je dodao da najbolji i najhrabriji investitori, ipak, za sada opstaju i ostaju u BiH. “Oni razmišljaju na duge staze, pa ih trenutno nepovoljne okolnosti ne mogu pokolebati. Važno je pritom da se te okolnosti ipak u što kraćem roku znatno poboljšaju kako bi privukli prijeko potreban kapital, nove investicije, nove tehnologije i zapošljavanje”.

Da u BiH nije sve crno, navodi Muidža, govori pokazatelj da međunarodne kao i domaće finansijske institucije predviđaju određeni ekonomski rast u ovoj godini.

Investitori se nadaju i očekuju od vlasti da će se primarno baviti pitanjima ekonomije i razvoja, koja su od životne važnosti za sve građane ove zemlje.

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.