BiH ne smije biti slijepa na sudbinu Sandžaka

26
30

Od vremena kada je konačno oformljena i međunarodno priznata srpska država (1878. godine), a to se dogodilo u vrijeme vladavine knjaza Mihaila Obrenovića i posebno njegovog ministra Ilije Garašanina (vidjeti „Načertanije“), jasno je bilo da se plan gradnje srpske države temelji na realizaciji dva strateška cilja.

Prvi je srbizacija svih pravoslavaca na centralnom Balkanu, a drugi eliminacija nepravoslavaca sa prostora koji je planiran za tu buduću državu. Sve planirane i preduzete mjere trebale su rezultirati stvaranjem velike srpske države na prostoru koji je opisan kao prostor na kojem postoje srpski grobovi.

Teritorija za takvu državu stvarana je nizom ratova koji su započeli krajem 19., a nastavljeni su do kraja 20. stoljeća. Kako je Matija Nenadović kazao: „Bilo je to vrijeme trijebljenja Srbije od Turaka (Bošnjaka muslimanske vjere).“

Začetnik rata
U svim tim ratovima Srbija je bila začetnik rata ili njegov posredni uzrok, a srpska politika veoma je efikasno iskoristila okolnost da su ti ratovi imali širi, antiosmanski, a u drugom slučaju antiaustrijsko-njemački kontekst, što je Srbiju svrstalo među pobjedničke države Balkanskog saveza i Antante i antifašističke koalicije i omogućilo joj da ostvari dobar dio svojih strateških planova u stvaranju velike Srbije.

Tako je nakon ovih ratova došlo do faktičke integracije u Srbiju: Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, na čijim su teritorijama Srbi postali vladajuća snaga pod okriljem obje Jugoslavije.

Tokom 20. stoljeća dogodilo se da je Srbija, nakon balkanskih ratova, apsorbirala Sandžak i Makedoniju (odgovarajuće ejalete Osmanskog carstva), a nakon Prvog svjetskog rata Vojvodinu, dok je u posljednjem ratu pokušala integrirati u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, kao i Kninsku Krajinu, zapadnu i istočnu Slavoniju i dijelove Dalmacije.

Dakle, kroz veliki dio 19. i cijelo 20. stoljeće srpska nacionalna politika dosljedno je provodila strategiju širenja Srbije, tj. stvaranja velike Srbije, ne prezajući od ratova, istrebljivanja cijelih naroda i vršenja genocida. U tom pogledu, tu su politiku na određeni način podržavale sve srpske političke snage, pa čak i dobar dio srpskih komunista.

Ipak, historija se ne može definitivno varati pa su Srbi na kraju dobili rezultat koji i politički, i moralno, i sa stajališta efikasnosti i korisnosti, sve te strategije i njihove učinke diskvalificira i stavlja ad acta kao historijski bezvrijedne vojne i političke poteze, a upravo srpsko nastojanje da se silom stvaraju nove čisto srpske teritorije i države, samom metodom tih akcija otvorilo je nove procese, među koje spada emancipacija Kosova i otvaranje problema Sandžaka.

Cijeli rezultat upornih pokušaja da se sve teritorije koje su naznačene u nebuloznim teorijama mislilaca kalibra Dobrice Ćosića ili Vojislava Šešelja integriraju u jednu Srbiju, sveo se na definitivni gubitak Kosova i nastanak situacije u kojoj je i moguće i opravdano, pa čak i nužno, postaviti pitanje o općem i međunarodnom interesu da se isprave sve te opasne ideje i njihovi učinci i da se cijeli problem kritički razmotri sa stajališta međunarodnog prava, politike i morala.

U taj kontekst spada i pitanje Sandžaka. Nema sumnje da je Sandžak, u odnosu na sve teritorije koje su bile predmet rasprava u novijoj historiji, pet stotina godina bio historijski jasno profilirana teritorija na kojoj su u kontinuitetu živjeli muslimani Bošnjaci, kojima je historijski subjektivitet i značaj bio priznavan na razne načine (to implicira sam pojam Sandžaka), a definitivno je bio priznat i dat uspostavljanjem autonomije Sandžaka tokom Drugog svjetskog rata i Narodno-oslobodilačke borbe naših naroda protiv fašizma.


Nužno je da Srbija, kao država i naš partner u regionalnim odnosima, pitanje o pravima Bošnjaka i statusu Sandžaka kao historijske teritorije počne posmatrati adekvatno, a ne sa stajališta politike integralizma i srpstva.
Ne mislim pri tome na bilo kakvu relaciju Sandžaka prema Republici Srpskoj. Stvari u toj relaciji stoje sasvim suprotno. Srbi u BiH nikada nisu bili u nekom posebnom pravnom ili nekom drugom statusu i bili su potpuno izmiješani s ostalim bosanskim stanovnicima.

Sve to nije slučaj s Bošnjacima u Sandžaku. Nad Srbima u BiH nije izvršen nikakav teror od Bošnjaka i bosanske države. Teror je vršila hrvatska kvislinška država NDH, a Bošnjaci su ih branili.

Srbija i Crna Gora potom su se dogovorile da Sandžak potpuno integriraju u svoje nacionalne teritorije i, uz prešutni pristanak drugih, to je nasilje provedeno. Danas, kada je na planu međunarodnog prava i politike verificirano pravo matičnih zemalja da se brinu za stanje svojih sunarodnjaka na teritorijama koje su njihove historijske teritorije i na kojima oni žive u kontinuitetu i većini (ukoliko ona nije vještački uništena), opravdano je ponovno postaviti pitanje Sandžaka i njegove pozicije i prava unutar Srbije kao države.

Osnovu ovog stava čini činjenica da je Srbiji priznato pravo brige za status Srba u BiH, u kojoj oni nikada nisu bili ugroženi nego su u okvirima sve tri zajedničke države koje su postojale tokom 20. stoljeća, bili vladajuća politička i ekonomska snaga, i to bez obzira na brojnost u odnosu na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Iz toga slijedi da se isto pravo mora priznati i državi BiH, jer je stanovništvo Sandžaka bošnjačko i jednonacionalno s dominantnim stanovništvom BiH, koje, recipročno Srbima, ima pravo na istoznačnu i istovrijednu brigu za svoje sunarodnjake u Srbiji.

Historija Bošnjaka Sandžaka tokom perioda od 1912. do 2011., dakle skoro cijelo stoljeće, obilježena je nasiljem nad njima, prisilnim masovnim iseljavanjima i drugim oblicima podređenosti pa je konstituiranje prava njihove matične države da se brine za njihov položaj sasvim i politički, i humano, i pravno opravdano i nužno.
Niko odgovoran u bosanskoj politici, osobito nakon iskustva odnosa Srbije prema Republici Srpskoj, ne može da se ogluši i negira ovo pravo, nuždu i potrebu. Bošnjaci Sandžaka ne mogu se i ne smiju više ostavljati na volju srpskoj politici i odnosu prema njima.

Volja politike
Dakle, u ovom historijskom momentu apsolutno je neopravdano da Bošnjaci i država BiH, koja je i naša država, ostaju gluhi na sve ono što se zbiva s Bošnjacima u Sandžaku i u historijskoj i u aktuelnoj projekciji. Ne smijemo ostajati slijepi, gluhi i nijemi na manipulacije oko njihovog statusa i prava u Srbiji, u kojoj oni nikako ne mogu biti samo nacionalna manjina nego njen konstitutivni dio isto tako, pa i više, kao što su i Srbi u našoj državi, jer su historijski narod na njenoj teritoriji.

Nužno je da Srbija, kao država i naš partner u regionalnim odnosima, pitanje o pravima Bošnjaka i statusu Sandžaka kao historijske teritorije počne posmatrati adekvatno, a ne sa stajališta politike integralizma i srpstva.
Ne mislim pri tome na bilo kakvu relaciju Sandžaka prema Republici Srpskoj. Stvari u toj relaciji stoje sasvim suprotno. Srbi u BiH nikada nisu bili u nekom posebnom pravnom ili nekom drugom statusu i bili su potpuno izmiješani s ostalim bosanskim stanovnicima.

Sve to nije slučaj s Bošnjacima u Sandžaku. Nad Srbima u BiH nije izvršen nikakav teror od Bošnjaka i bosanske države. Teror je vršila hrvatska kvislinška država NDH, a Bošnjaci su ih branili.

Ali, ako je Srbiji priznato pravo da može da štiti interese Srba u BiH, uključujući i entitet države BiH u kojem su Srbi nasiljem postali vladajuća većina, tada i Bošnjaci imaju prava da legitimno i nenasilno postavljaju pitanja i brinu se za status svojih sunarodnjaka u Sandžaku. Ako su bosanska politika i bošnjački politički establišment do sada bili gluhi na ova pitanja, mi ga moramo probuditi iz sna i upozoriti ga da je to njegova obaveza, a ne stvar dobre volje.

Autor: Akademik Muhamed Filipović

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

26 KOMENTARI

 1. Muhamed Filipović (Banja Luka, 3. august 1929) akademik, filozofski pisac, teoretičar, esejist i jedan od najznačajnijih bh. historičara. Jedan je od najpoznatijih bosanskih filozofa današnjice i jedan od najvećih intelektualaca u Južnih Slavena, poznat po svom analitičkom i nepristranom mišljenju.

  ovo je jos gore samim tim da jedan takav ne istoricar vec filozof naziva ceo 1 narod genocidnim , potom se uplice u pitanja istorije za koja nije nimalo strucan , hajde da se podsetimo nekih stvari ovde recenih u tekstu Bosnjaci ,Sandzak i Bosna od 30.9.2010g., gde se tvrdi sve i svasta u interesu razvitka nacinalene svesti Bosnjaka i navodjenja vode na tu vodenicu uz krivljenje istorijskih cinjenica .

  ,,ostao je i dalje da postoji i kao takav prihvaćen je u međunarodnim organizacijama i međunarodnoj diplomatskoj korespodenciji.” kojim organizacijama i kojo diplomatiji ? Naime, sam Berlinski kongres sazvan je zbog revizije Sanstefanskog mirovnog ugovora kojim je stvorena velika Bugarska i time je sprecen uticaj Rusije na Balkanu , tom prilikom Srbija je dobila 4 okruga Niski, Pirotski, Vranjski i Toplicki a Austougarska je postupila i okupirala BiH po tajnom dogovoru s Rusima (iz 1876 u Rajhstatu), sam Sandzak kao celina koja spaja dve srpske zemlje Srbiju i Crnu Goru nije mogao biti dat Srbiji na upravu jer bi se time presekao Austrougarski put na istok i konacno porobljavanje Turske od strane Austrougarske.
  2. ,,Sve do tada ovaj prostor bio je dio srednjovjekovne Bosne, bosanskog vilajeta, pašaluka…”tj do 1878g., ovo je netacno jer sama Raska oblast u srednjem veku je srpski posed ne bosanski , tek od tuskih osvajanja Balkana i pada Bosne pod Tursku vlast kasnije se obrazuje kao deo B.pasaluka .
  3.,,Jednima i drugima najčešće je zajednička ilirska osnova.” samo postojanje Ilira i njihova povezanost najpre Arnauta a sad i Bosanaca mi je nesto neodrzivo bez ikakvih dokaza za to, to su spekulacije a to samo po sebi nije dovoljno .
  4. ,,O Bošnjacima se godinama sa istoka i zapada fabrikuju raznorazni falsifikati” – koji ?
  5. ,,…a zapisano je i u »Rimskim hronikama«, da su se u Bosni u I vijeku n.e. vodile borbe sa lokalnim stanovništvom.” – Tacnije govori se u istim tim hronikama tj. tacniji navod bi bio – sukobi sa Srbima Neretljanima a ne lokalno stanovnistvo”
  6.,,Ovdje se može postaviti pitanje a jezik?
  Pa uticaji kultura su učinili svoje, u sjevernoj Americi više od 300 miliona ljudi govori engleski iako nisu Englezi i nema više lokalnih jezika. U Indiji i Pakistanu je službeni jezik engleski, u sjevernoj Africi je službeni jezik francuski itd.” ovo objasnjenje je bedno i ne drzi vodu , stavise negira samu Bosnu kao drzavu ovo objasnjenje jer ako kojim slucajem pomislimo na Bogumile i recimo njihove obicaje videcemo dosta slicnosti sa religijom starih Slovena od jezickih do obicajnih slicnosti.
  7.Sto se ostalih navoda tice samog teksta – niko ne osporava pravo na odbranu naroda koje god on bio vere , no, u stranim tekstovima se o Bosni tj o B.pasaluku govori kao o najkonzervativnijem delu carstva srednjevekovnog uredjenja , otpornog na reforme i zaostalog samim tim.

  Sto se tice komentara i navoda medju komentarima ovog teksta voleo bih linkove ili s druge strane da vidim , procitam cime vi potkrepljujete vase tvrdnje vezano za istoriju Bosne .
  Drugo skrenuo bih vam paznju na to da je sam narod Bosne prihvatio islam da bi sacuvao zivot, imanje, itd. nuzna neminovnost a sto se same kulture islama tice ne moze se reci da nije donela nista dobro ovim prostorima , pocevsi od ugradjenih ormara u zidu , najcesce vidjenim po stambenim zgradama , onda razne cesme koje su se omasovila najpre ispred dzamija a potom u svakom dvoristu , naravno s dr.str. ne moze se zaboraviti ni zulum osvajaca u ovom slucaju turaka kako nad Srbima tako i nad Bosancima .

  Na kraju , umesto vredjanja i sirenja ovakvih prostakluka medju komentarima sto ne sluzi na cast nikome, bilo bi lepo , akademski argumentovano voditi raspravu na jedan kulturan nacin cime bi se zakopali stari duhovi na ovim prostorima a samim tim vise zivota kao najveceg Bozjeg ili ako vam je draze Alahovog dara , bi bilo sacuvano i ono sto je bitnije je to da bi svi mogli lepo ziveti .

  Amin & Maktub
  e ovo je nepristrasno a ne kao akademik Filipovic .

  0

  0
 2. esselam alejkum i dobro vece! ja kao ponosni bosnjak,mogu reci, da bosnjaci prije dolazka dr sulejmana ugljanina i stranke sda na vlast, nisu im ali nikakva prava,hocu da kazem za lutali smo , nismo mogli da se inditifikujemo, ko smo mi,medjutim dolaskom oca bosnjaka ugljanina ,pokrece se to pitanje bosnjaka ,bio je to trnovit i vrlo opasan put,taj covjek sto je uradio za bosnjacki narod to moze u historiji uci, gotova sva obecanja koja je 90 tih godina dao ostvarena su, pocnimo od univerzitetaa,nac.zastave ,bosanskog jezika ,vjeronauke u skolama itd, itd .vidim u zadnje vrijeme da to neki nasi politicari ,a i narod zaboravljaju ali pravda uvijek na kraju ispadne , braco draga podrzimo naseg vodju ,oca nacije ,i autonomija je na pomolu, u njegovim sebetom ,i pokusajmo da se ujedinimo , da budemo slozni ,da budemo jaki i pokusajmo da volimo nasu drzavu srbiju ,i borimo se za jaku i stabilnu srbiju sa jakim i stabilnim sandzakom . esselamu alejkum i pozdrav svim komsijama druge vjere.

  0

  0
 3. ,,a drugi eliminacija nepravoslavaca sa prostora koji je planiran za tu buduću državu” ovde se misli na oslobodjenje Srpskih zemalja od Turske vlasti setimo se Cukur cesme i ubijanje male dece od strane Turaka. a u tome su ucestvovale potlacene nacije Grka i Bugara .
  ,,Turaka tj.(Bošnjaka muslimanske vjere).“ Turci nisu Bosnjaci i tome bi se i oni smejali .

  ,,U svim tim ratovima Srbija je bila začetnik rata ili njegov posredni uzrok” u svim tim ratovima zacetnik su zapravo bile nedace Srpskoh i nesrpskog zivlja , nameti , kulucenje, danak u krvi ,itd . tako da je ova recenica iz teksta samo rasipanje mrznje sto bi se reklo ako hocete rat – rat ce vam se i desiti ali vam se onda posledice istog nece svideti , pa pobogu vas ni zvanicnici BiH ne priznaju .

  ,,na čijim su teritorijama Srbi postali vladajuća snaga pod okriljem obje Jugoslavije.” + autonomije ,…. a zato su svi clanovi predsednistva SFRJ bili ne svi drugi i samo 1 Srbin .

  ,,Tokom 20. stoljeća dogodilo se da je Srbija, nakon balkanskih ratova, apsorbirala Sandžak” oblast tj deo zemlje koji je bio pod vlascu Austro -Ugarske i time su spojene dve srpske zemlje , koje su srpske zemlje izvolite vratite se u 6.razred OS i procitajte.

  ,,Dakle, kroz veliki dio 19. i cijelo 20. stoljeće srpska nacionalna politika dosljedno je provodila strategiju širenja Srbije, tj. stvaranja velike Srbije, ne prezajući od ratova, istrebljivanja cijelih naroda i vršenja genocida” pa nismo uspeli vidi se po vama , upravo zbog postovanja zivota a za ovo govorenje da su Srbi vrsili genocid zasluzujete da vas posaljemo u P.Materinu , vi ste vise zverstava cinili nad Srbima , kad kazem vas mislim na vas poturice bez mozga .ovo sto se pise i proziva se za genocid 1 ceo narod za to ce te samo vase mlade izloziti smrti .

  ,,Cijeli rezultat upornih pokušaja da se sve teritorije koje su naznačene u nebuloznim teorijama mislilaca kalibra Dobrice Ćosića ili Vojislava Šešelja integriraju u jednu Srbiju, sveo se na definitivni gubitak Kosova” ovo je budalastina i pitanje seze ranije od pomenute dvojice .

  ,,opravdano je ponovno postaviti pitanje Sandžaka i njegove pozicije i prava unutar Srbije kao države.” ovo jos jedna budalastina kjoja i treba da vas dovede do propastyi kao sto hoce, cije ovce toga i livada – budalastina

  ,,isto pravo mora priznati i državi BiH,” vi ste u Bih nisam znao , to bese drzava stvorena sa zamislju svih naroda i narodnosti – velika greska politike SFRJ .

  ,,Dakle, u ovom historijskom momentu apsolutno je neopravdano da Bošnjaci i država BiH, koja je i naša država” – izvolite odselite se u BiH pa da podignemo zid na granici .

  ,,ne mogu biti samo nacionalna manjina” nego sta nego ce da budete . amin .

  ,,Nad Srbima u BiH nije izvršen nikakav teror od Bošnjaka i bosanske države. Teror je vršila hrvatska kvislinška država NDH, a Bošnjaci su ih branili.” hahahahahaaaaahaaa ovo ko vic jbt.

  ,,Ali, ako je Srbiji priznato pravo da može da štiti interese Srba u BiH, uključujući i entitet države BiH …” pitanje BiH tek ce da se resava a resice ga upravo Srbi i Hrvati i to podelom sto bi bilo najpravicnije , dok bi deo hercegovine mogao da pripadne i Crnoj Gori . Dok se pitanje BiH ne resi uvlacite se Turskoj koja je upravo bosanski pasaluk smatrala za 1 od najnazadnijih delova carstva , dakle tradicionalno ste nazadni , kao i ovaj samozvani akademik , akademik ne dozvoljava sebi ovakve reci koje koristi u tekstu i samo provocira i trazi djavola , dabogda ga Sejtan i nasao .

  0

  0
 4. Ma dobicete Sandzak kad i mi Srbi veliku Srbiju,mi Srbi imamo vece sanse nego vi za to.Rat su napravili politicari,narod Juge nije,tako krivite njih.

  0

  0
  • MILOSE , velike srbije nece biti a za sandzak , ce biti autonomija u okviru srbije. a za jednu stvar bi se slozio sa tobom , za rat u bivsij jugi. taj rat je planiran od strane vatikana , uz podrsku nemacke i austrije. evropi nije godilo da ostane jaka jugoslavija ,nego da naprave vise siromasnih drzavica, gde bi kasnije njihove produkte prodavali, i otvarali njihove firme gde ce narod radit , cio mesec sto svaba zaradi za tri dana , a kao sto vidis poceli su u republikama bise juge da prave fabrike .

   0

   0
 5. Esselam Alejkum

  Mislim da iako Izetbegovic zeli podrzati Sandzaka mozda ga koci pitanje RS-a. Ipak je mozda naj glavni razlog zasto je Bosna nemocna posto RS-a konstantno stvara neke unutrasne probleme. I dok se tih problem prvo ne rijese bice jako tesko dati podrsku Sandzaku da nebi nastetilo to BiH.
  Treba neko od Bosanski Bosnjacki politicara otvoreno rec da ako Srbi mogu imati pravo na Autonomiju u granicama BiH onda nema razloga zasto nebi Bosnjaci u CG i Srbiji imali taj isti status.
  Jer ipak je to jedna vrsta diskriminacije sto Bosnjacki narod trpi, a Europoljani Nezele vidjeti. Ignorisu nas. Al haj trpicemo jos malo dok nepostanemo velika vecina i u BiH i u Sandzaku. Onda ce bit druga prica Balkana!

  Allahu Ekber!

  0

  0
 6. Ne Sandžak od Foče do Mitrovice. Bosna u svojim historijskim granicama, od Velike Kladuše do Mitrovice. Glupo je i pitati se da li je Izetbegović ili bilo koji od Bošnjaka uz vas. Sandžak je dio tijela, nasilno istrgnut, a kada boli i najmanji prst boli cijelo tijelo. Ulaskom u EU riješiće se puno problema. Evropske regije, kakva će ako Bog da biti i Sandžak omogučiće svima da budu svoji na svome.

  0

  0
   • Turci su za vas nacija bolan zar nevidis kod ociju, zar si slijep a bog ti do i oci i glavu za razmisljanje , e kome ja pricam bolje da je stvorio magarca umesto tebe , od magarca bi bar hercegovci imali nekakvu korist a od tebe nista jos te neko tako nesposobnog mora hranit.

    0

    0
   • momak glup si ko k…. filipovic ,nije srpsko prezime, citaj malo historiju i mozda naletis , na stara ilirska prezimena kao sto su kovacevic ,filipovic,itd. a znasli mrco, omrceni da su geneticari dokazali da bosnjaci nemaju uopste turske gene, u odnosu na vas srbe,cak je dokazano da bosnjaci imaju vise ilirske krvi a ne albanci kako se dosad mislilo. a poturice treba da nazivas najvise srbe u okolioni nisa , svi crni brkati dole. pozdrav

    0

    0
   • Ma ja mislim da su i Kinezi Bosnjackog porekla, samo treba to i da priznaju. E gluplju opservaciju nisam jos procitao.

    0

    0
   • PA I SREDNJEVIJEKOVNA BOSANSKA IMENA SU HRISCANSKA… AL SVE JE TO BOSANSKO!

    SHVATITE VEC JEDNOM RAZLIKU ZIMEDJU RELIGIJE I NACIJE

    SUTRA DA PREDJEMO NA BUDIZAM I DALJE CEMO BITI BOSNJACI

    JER ZA RAZLIKU OD VAS SRBA NAMA RELIGIJA NIJE SAMO DIO NACIONALNOG FOLKLORA

    0

    0
   • predji na pravoslavlje,ne moras na budizam, pa cu pitati tvog unuka sta je,Srbin ili Bosnjak ,Pravoslani Bosnjak ili Pravoslavni Bosanac ili Sandzacki Bosnjak pravoslavne vjere…MI SMO SHVATILI RAZLIKU IZMEDJU RELIGIJE I NACIJE,ODUVIJEK SRBI PRAVOSLANE ILI MUSLIMANSKE VJERE,A VI STE POSTALI BOSNJACI PRIJE PAR GODINA,DO TADA STE SE IZJASNJAVALI MUSLIMANI,IAKO I DANAS NA PODRUCJU SRBIJE I CRNE GORE IMA MUSLIMANA U NACIONALNOM POGLEDU,,,

    0

    0
   • ovo je jedna od boljih sajt stranica,svaka cast ko vodi,sve pohvale, da se cuju drugacija misljenja,a sa takvim kao ti necu ni diskutovati,pozdrav sandzak press,sve najbolje u radu

    0

    0
  • Tako je!!! Okupirajte Nemacku, Austriju, Svajcarsku, Francusku, Belgiju, Holandiju,i EU je vasa. A onda pravac Amerika.
   Tamo ce da vam daju veca prava.

   0

   0
 7. Nisam ni sumnjala u to da će intelektualna elita biti ovakvog mišljenja.
  To isto misli i Izetbegović, al ne smije da kaže, treba razumjeti njegov položaj.
  Prosto su ga ucjenili, oni će ućutkati Dodika, al, za uzvrat, on mora javno prestati da podržava Sandžak.
  Al samo javno, mi znamo da je on nezvanično uz nas!!!

  0

  0
 8. tako je gosp. Filipovicu,e nemogu srbi za svoje u BiH traziti posebne veze a kada smo mi Bosnjaci u pitanju onda kao odgovor ili izgovor Srbija kaze “raska oblast” i to je Srbija ! a nikad nije bila i nece biti,jer smo mi okupirani skoro 100 god. Nije moj rahmetli dedo dzabe govorio kada bi iso poslom u grad Rasku (18 km od Novog Pazara) hocu da idem u Srbiju !, oni su sve metode nad nama isprobali kako bi nas protjerali iz Sandzaka od koljackih sa strane srbocetnika pa do ekonomskih kako nebi nikako dolazili do zaposljenja i samim tim kako bi se sami iseljavali !!! e ja vam porucujem srbendo iz Vlade,e necete moci vise nikada da nam cinite to sto ste nam cinili,mi se budimo i uzimamo stvar u svoje ruke !!!

  0

  0
 9. tako je gosp. Filipovicu,e nemogu srbi za svoje u BiH traziti posebne veze a kada smo mi Bosnjaci u pitanju onda kao odgovor ili izgovor Srbija kaze “raska oblast” i to je Srbija ! a nikad nije bila i nece biti,jer smo mi okupirani skoro 100 god. Nije moj rahmetli dedo govorio kada bi iso poslom u grad Rasku (18 km od Novog Pazara) hocu da idem u Srbiju !, oni su sve metode nad nama isprobali kako bi nas protjerali iz Sandzaka od koljackih sa strane srbocetnika pa do ekonomskih kako nebi nikako dolazili do zaposljenja i samim tim kako bi se sami iseljavali !!! e ja vam porucujem srbendo iz Vlade,e necete moci vise nikada da nam cinite to sto ste nam cinili,mi se budimo i uzimamo stvar u svoje ruke !!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.