BiH da ispuni obaveze na evropskom putu

0
3
BIH – Na sastanku se govorilo o konkretnim koracima koji moraju biti poduzeti kako bi se ostvario napredak u pitanjima u vezi s podnošenjem vjerodostojne aplikacije za članstvo i prioritetima iz Izvještaja o napretku BiH za 2012.
Članovi Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i predstavnici Skupštine Brčko Distrikta sastali su se danas u  Sarajevu u okviru inicijative “Parlament za Evropu”, koja se održava pod pokroviteljstvom Evropske unije, izvještava reporter agencije Anadolija (AA).

Na sastanku se govorilo o konkretnim koracima koji moraju biti poduzeti kako bi se ostvario napredak u pitanjima u vezi s podnošenjem vjerodostojne aplikacije za članstvo i prioritetima iz Izvještaja o napretku BiH za 2012. godinu.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi izjavio je ovo ”prilično uspješna inicijativa EU”.

„Cijeli ovaj ciklus, a i današnja sesija fokusirani su na Evropske integracije i proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji, te, posebno, na ulogu koju parlamenti igraju u ovom procesu“, istakao je Daviddi.

On je ponovio da parlamenti igraju i igrat će vrlo značajnu ulogu u zemljama koje trebaju da pristupe EU. Naglasio je kako bh. parlamenti nisu brzo i efektivno reagirali kada su u pitanju evropski poslovi.

Dotakao se i teme o skorom pristupanju Hrvatske EU. Kaže da je potrebno da se donesu određeni propisi i da se prilagode mehanizmi koji su potrebni za BiH, a da bi se nosila s realnošću.

„Očigledno u BiH u tom pogledu već imamo neka kašnjenja, a to znači da će nakon 1. jula građani BiH osjetiti neke posljedice i kašnjenja. S druge strane, koliko sam informiran, danas bi trebao biti potpisan značajan sporazum koji se odnosi na evropske integracije, što je pozitivno“, dodao je on.

Daviddi je u svom govoru istakao i to da je ovo vrlo važno dostignuće, te da saradnja između parlamenata na entitetskom i državnom nivou je jako bitna u pogledu evropskih integracija.

„Zaista je krajnji momenata da se neke stvari u BiH urade. U tom smislu u današnjoj prezentaciji ja ću ponoviti šta su naši zadaci, kao i zadaci BiH u ovoj godini“, kazala je direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.

Dodala je da je cilj svega ovoga da bi naredni izvještaj o napretku koji će biti objavljen u oktobru ove godine bude pozitivan.

„U okviru političkog kriterija u samom izvještaju je konstatirano da je postignut napredak u nekoliko oblasti. Osim toga, dosta je oblasti u kojima je kontatiran određen napredak, te onaj treći dio gdje je nedovoljan napredak“, istakla je Savić.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.