18. Novembar 2013

[AFP/Aamir Qureshi] Syrian fighters are being joined by young jihadists from North Africa, according to multiple reports. Sirija, Srbija – O broju državljana Srbije koji ratuju u Siriji je pisao list Blic, a tekst prenosimo u cjelosti:

U oružanim sukobima u Siriji trenutno je angažovano 60 državljana Srbije, koji se kao ratni plaćenici bore na strani pobunjenika. Svi su ekstremni sljdbenici vehabizma, a među njima je, prema podacima srpskih bezbjednosnih službi, i nekoliko pravoslavaca iz Šumadije koji su prešli u islam. Svi su bez ratnog iskustva, ali s dobrom obukom u korišćenju svih vrsta oružja.

-U Siriji je angažovano nekoliko hiljada stranih boraca koji su došli iz desetina država da bi se priključili pobunjeničkim snagama. Nekoliko stotina ovih plaćenika je poreklom s Balkana. Iz Srbije je na ratište u Siriju otišlo trideset osoba, uglavnom iz Novog Pazara, ali je tamo i jedna grupa muslimama s Ledina, naselja na Novom Beogradu, kao i grupa konvertita, odnosno preobraženika iz Šumadije. To su ljudi koji su, pod uticajem islamskih fanatika, iz pravoslavlja prešli u islam i za koje imamo podatke da su, otkako je počeo rat u Siriji, nekoliko puta odlazili na front. Imena svih plaćenika koji su otišli u Sriju su poznata bezbednosnim institucijama – kaže za „Blic“ izvor upućen u bezbednosna dešavanja u Srbiji.

On navodi da je kretanje svakog pojednica koji je otišao u Siriju praćeno i da su podaci o njima razmjenjeni s bezbednosnim službama u regionu.

– Svi su u Siriju otišli preko Tuske, gde ih je čekala veza do sirijskih pobunjeničkih snaga – kaže naš izvor, navodeći da je još tridesetak državljana Srbije na ratište u Siriju otišlo iz inostranstva, iz država u kojima su na privremenom radu.

Ratni plaćenici mogu da zarade do 5.000 evra mesečno

– Svi su ekstremni vehabisti, ali su svi i dobro plaćeni za ratovanje. U pitanju su mlađi muškarci, bez prethodnog ratnog iskustva, ali s dobrom obukom, tako da najbolji mogu da keširaju i pet hiljada evra za mesec dana – kaže naš izvor. On navodi da je najveći bezbjednosni problem ovakvog ratnog angažovanja to što se veliki broj plaćenika priključio oružanim formacijama koje su povezane sa Al Kaidom.
– Ta povezanost bi mogla da predstavlja potencijanu opasnost po njihovom povratku. Plaćenici će se vratiti radikalizovani i mogu postati nosioci terorističkih pretnji. Međutim, za sada nema podataka da je bilo ko od plaćenika pokušao da u Srbiji oformi grupu povezanu sa Al Kaidom – kaže naš sagovornik.

(BIA)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles