Bez prijedloga izmjene ili dopune Lokalnog antikorupcijskog plana

0
15

Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana uskoro će pred članove Gradskog vijeća. Bude li usvojen, razmatrat će ga Skupština Novog Pazara. Predstavljajući Lokalni antikorupcijski plan istaknuto da dosad nije stigao nijedan prijedlog njegove izmjene ili dopune, što znači da javnost ili nije bila zainteresovana, ili da je tako dobro urađen da nema primjedaba.

-Očigledno da običan poziv i javna rasprava ne daju efekta tako da u nekom narednom periodu moramo da iznađemo način. Tu smo radi građana jer sve što se radi je s ciljem kreiranja jedne dobre uprave  i transparentnijeg rada  da bi se preventivno otkrila ili umanjila koruptivna aktivnost, izjavio Almir Leković načelnik Gradske uprave.

LAP-om je propisano oko 120 mjera preuzetih iz modela kojeg je izradila Agencija za borbu protiv korupcije. Teško može spriječiti korupciju, ali može pomoći u izgradnji sistema koji će olakšati njeno otkrivanje i prepoznati rizik da se desi.

-Najinteresantnije na šta bih poseban akcent stavio kad je u pitanju usvajanje plana je njegova preventivna funkcija. U pitanju je plan. Kroz mjere i aktivnosti i formiranje različitih radnih grupa veliki posao očekuje nas na lokalnom nivou, kaže Hidajet Plojović član radne  grupe.

Prema njegovim riječima, onog trenutka kad bude ispunjeno sve zadato uz punu primjenu regostara i različitih informacija na sajtu Grada, preventivna funkcija plana doći će do izražaja

-Mnogo stvari smo sebi nametnuli a nismo morali i to je ono čime ćemo se ponositi ako ispunimo u potpunosti.

Prema riječima gradonačelnika Biševca, želja je korupciju u Novom Pazaru svesti na minimum i zato je usvajanje ovog dokumenta itekako važno.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.