Bez drugog bloka posao gubi više od 1.000 radnika

0
5
Pljevlja – Crnoj Gori se ne isplati da ne gradi drugi blok Termoelektrane Pljevlja, kao što joj se ne isplati da nastavi da bude uvozno zavisna dok istovremeno raspolaže potencijalima koje može valorizovati, rekao u intervjuu Vikend novinama, poslanik Socijaldemokrata Crne Gore i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Damir Šehović.

„Za Socijaldemokrate Crne Gore energetska nezavisnost je uslov političke i svake druge nezavisnosti, posebno za malu državu. Zato svi projekti koji doprinose energetskoj nezavisnosti, i koji se uklapaju u naš koncept “Partnerstva za agresivan ekonomski razvoj”, a gradnja drugog bloka TE jeste jedan od njih, imaju našu punu podršku“, istakao je on.

Prema njegovim riječima izgradnja drugog bloka, osim što državi obezbjeđuje energetsku nezavisnost, stvara pretpostavke za konkurentno učešće EPCG na tržištu električne energije, za valorizovanje rezervi uglja u pljevaljskom basenu na optimalan i efikasan način, za rješavanje problema zagađenja životne sredine pljevaljske kotline u grejnoj sezoni, kao i za brojne druge pozitivne, direktne i indirektne efekte na naš ekonomski sistem.

„Region se već suočava sa deficitom električne energije, dok potrošnja ima kontinuiran rast. Deficit električne energije prijeti da u pojedinim periodima dostigne kritične granice i uzrokuje elektroenergetske kolapse. U takvom ambijentu ogromna finasijska sredstva države troše za kupovinu električne energije. Crna Gora će, realizacijom ovog projekta, preduprijediti sve ove negativne okolnosti i rizike sa kojim bi se zasigurno suočila“, rekao je Šehović.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje nekolicine stručnjaka da drugi blok nije isplativ Šehović je odgovorio da nakon obnove nezavisnosti i sada već izvjesnog učlanjenja u NATO, treći veliki cilj povodom kojeg sve progresivne političke snage u Crnoj Gori treba da naprave partnerstvo, a na čemu Socijaldemokrate Crne Gore insistiraju, treba da bude agresivan ekonomski razvoj. 

A jedna od osnovnih pretpostavki takvog razvoja je, kako smatra on, efikasno korišćenje nemalog raspoloživog energetskog potencijala, što se gradnjom drugog bloka svakako obezbjeđuje.

„Gradnja drugog bloka je za državu isplativa, a nalazi studija koje to dokazuju treba da budu transparentni, ali za neke kritičare ovog projekta nije isplativa, zato su tako glasni u namjeri da ga spriječe“, ocijenio je Šehović.

Na pitanje šta bi se desilo kada ne bismo izgradili drugi blok Šehović je odgovorio da predviđena snaga od 220 MW odnosno 254 MW je optimalna veličina bloka, gledajući raspoložive rezerve uglja užeg pljevaljskog basena. 

„Na osnovu EU regulative, prihvaćene potpisivanjem sporazuma o formiranju energetske zajednice zemalja jugositočne Evrope, prvi blok TE, bez značajnih ulaganja u ekologiju, za koja inače ne postoje sredstva, od početka 2018. godine može da radi još 20.000 sati. Na osnovu toga se zaključuje da bi prvi blok mogao da radi još nekoliko godina, ili u redukovanoj proizvodnji do 2023. godine. To znači da bismo bez gradnje drugog bloka za nekoliko godina mogli ostati bez termoenergije u Crnoj Gori, što bi izazvalo đ energetsku nestabilnost i povećalo potrebu za uvozom skuplje energije“, pojasnio je on.

Šehović dalje dodaje da ovo iz razloga što TE rade i proizvode ako ima uglja, a u pljevaljskom basenu ga ima u dovoljnim količinama, a hidroelektrane ako padne dovoljno kiše da ih napune, što zavisi od vremenskih prilika, a ne od menadžmenta EPCG. 

„Da ne pominjemo socijalne probleme koje bi se u slučaju gašenja TE javili, jer bi osim 200 radnika TE u pitanje bili dovedeni i zaposleni u Rudniku uglja, kao i stotine drugih u reprolancu. Zato od kritičara treba čuti odgovor na pitanje šta je smislena alternativa gradnji drugog bloka?“, rekao je on između ostalog.

(Pljevlja)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.