Besplatni udžbenici za sve beranske osnovce

0
7

Besplatni udžbenici za sve beranske osnovce

Opština Berane će ove godine finansirati komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije te opštine.

Tom aktivnošću lokalne uprave će, kako je saopšteno, biti obuhvaćeno preko 2,7 hiljada školaraca.

Kompleti udžbenika biće dodijeljeni prvog dana školske godine svim učenicima od prvog do devetog razreda osnovnih škola.

Prema riječima Predsjednika opštine Dragoslava Šćekića, lokalna uprava uložila je velike napore kako bi obećanje dato prethodne godine bilo ispunjeno.

„Na zadovoljstvo svih građana Berana, a posebno roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu, svi osnovci će novu školsku godinu započeti sa novim knjigama koje je obezbijedila lokalna uprava“, kazao je Šćekić.

On je poručio da će Opština Berane i ubuduće ulagati u znanje učenika i njihov uspjeh.

„Saradnja beranskih obrazovnih ustanova i lokalne uprave u proteklom periodu je na zavidnom nivou. Posebna pažnja biće usmjerena na seoske škole, radi povećenja što većeg broja učenika“, istakao je Šćekić.

Opština, kako je naveo, želi da opravda ulogu servisa građana i da pokaže da lokalne uprave i država moraju biti socijalno odgovorni prema svojim građanima.

Šćekić je kazao da su u Opštini očekivali da će, u jednoj od najznačajnijih akcija za građane, imati punu podršku od državnih institucija.

„Shvatajući potrebu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva za postizanjem što boljih finansijskih rezultata, želimo da iskažemo žaljelje što, prema našem mišljenju, nijesmo tretirani na adekvatan način od te institucije“, rekao je on.

Šćekić je naglasio da nijesu tražili nikakav povlašćeni položaj za nabavku udžbenika.

„Već samo smatramo da zaslužujemo barem tretman kakav imaju sve knjižare distributeri na teritoriji Crne Gore, što podrazumijeva odobravanje određenih popusta pri nabavci“, pojasnio je on.

Na taj način bi se, smatra Šćekić, značajno doprinijelo uštedi u budžetu lokalne samouprave, a sa druge strane bi Zavod za udžbenike prihodovao isti iznos novca kao da je distribucija vršena preko knjižara.

„Na ovaj broj kompleta udžbenika koji namjeravamo da obezbijedimo, popust je jako značajan“, dodao je Šćekić.

On je najavio da će sa direktorima osnovnih škola dogovoriti mehanizme za racionalizaciju troškova nabavki udžbenika za naredne godine, kako bi dugoročno svi osnovci sa teritorije Opštine Berane imali besplatne udžbenike početkom svake školske godine.

„Kada su ovakve i slične stvari u pitanju, sve institucije , kako na opštinskom tako i na državnom nivou, moraju imati osjećaj odgovornosti i raditi u interesu građana , kako bi im svi zajedno olakšali život i funkcionisanje u našim opštinama i državi“, kazao je Šćekić.

On je dodao da je od Ministarstva rada i socijalnog staranja traženo da se vrate primanja građanima u obliku Dječjeg dodatka.

„Makar opštinama na sjeveru, iako bi trebalo svima, a u cilju zaustavljanja iseljavanja sa sjevera Crne Gore. To su elementi koji direktno pomažu porodicama i stvaraju uslove za opstanak i ostanak“, rekao je Šćekić.

Opština Berane je prva lokalna uprava u Crnoj Gori koja je 2014. godine svim prvacima, a naredne svim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, obezbjedila besplatne udžbenike.

(Vijesti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.