Beranske vlasti ne priznaju referendum u Beranselu

0
5

Berane – Mještani beranskog prigaradskog naselja Beranselo juče su i plebiscitarno rekli NE izgradnji regionalne sanitarne deponije u njihovoj mjesnoj zajednici, na lokaciji Vasove vode.

Na referendumu koji je održan u toj mjesnoj zajednici, prema preliminarnim rezultatima, saopštenim iz štaba koji je organizovao referendum i ekološke nevladine organizacije „Ozon“ iz Nikšića, od 1171 upisanog birača, pravo glasa iskoristilo je 626 punoljetnih građana, ili procentualno 53,45 odsto.

Od toga broja na pitanje – Da li ste za to da se na teritoriji MZ Beranselo gradi regionalna sanitarna deponija? – odrečno su odgovorila 623 glasača. Samo dvojica su glasala za izgradnju deponije, dok je jedan listić bio nevažeći.

Član referendumskog štaba Sveto Tomović rekao je da je, s obzirom na velike pritiske, zadovoljan odzivom, ali posebno načinom na koji je sve proteklo.

“Ovo je bio još jedan veliki demokratski iskorak mještana Beransela. U Beranselu drugačije ne može da bude osim demokratski. Narod je rekao svoje, od večeras očekujemo da se ta volja poštuje”, kazao je Tomović.

Vlast ne priznaje odluku

Međutim, lokalna samouprava ne priznaje rezultat referenduma, jer je kako kažu sproveden protivzakonito.

“Kažem da je to nešto protivzakonito, protivpravno. To je klasično nasilje nad pravnim sistemom”, kaže predsjednik opštine Berane, Vuka Golubović.

Skupština, prema Goluboviću, nema zakonsko pokriće da raspiše ovakav referendum.

Opozicija podržava to što je odlučeno na referendumu, pa Goran Kiković iz Nove srpske demokratije kaže da je problem što deponija ugrožava zdravlje.

Golubović, pak podsjeća, da prije 8 godina niko od opozicionih odbornika nije prigovorio master planu kojim je predviđena deponija u Beranama.

“Neka zaborave na deponiju”

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Mjesne zajednice Tiho Bogavac koji naglašava da će prvi korak nakon referenduma biti zahtjev da počne da se sanira divlja deponija na Vasovim vodama.

“Hitna sanacija Vasovih voda je nešto što dalje ne može i ne smije da se odlaže, a na gradnju regionalne deponije neka definitivno zaborave”, prva je reakcija Bogavca.

Zadovoljstvo ne krije ni direktor NVO „Ozon“ Aleksandar Perović, koji dodaje da beranselski referendum predstavlja jedinstveno iskustvo u tom pogledu.

“Ovo što su uradili mještani Beransela nije uradio još niko u regionu. Ovo je bio prvi referendum takve vrste. Za nas u “Ozonu” ovo je bilo novo iskustvo, i mi smo ponosni što smo od početka predstavljali logističku podršku Beranselcima, u smislu poznavanja zakona i primjene propisa. Ponosni smo što smo im pomogli i da ovaj referendum organizuju na sasvim zakonit način. Tome ne može niko ništa da prigovori”, rekao je Perović.

Referendum u Beranselu organizovala je Mjesna zajednica, nakon što se lokalna uprava oglušila o pisane zahtjeve mještana ove MZ da Opština sprovede lokalni plebiscit. Beranselcima je logistiku pružila NVO „Ozon“ iz Nikšića, koja je u svom Arhus centru u Nikšiću omogućila direktno praćenje toka referenduma.”Ovo što su uradili mještani Beransela nije uradio još niko u regionu. Ovo je bio prvi referendum takve vrste”

“Na ovom primjeru se pokazalo da smo s pravom osnovali Arhus centar za podršku građanskim inicijativama u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore”, kazao je Perović.

Pisaće međunarodnim institucijama

Direktor NVO „Ozon“ je izrazio žaljenje što nije uspjelo da se obezbijedi prisustvo međunarodnih posmatrača, ali kaže da će o ishodu biti svi obaviješteni.

“Ono što ćemo mi odmah da uradimo je da pošaljemo dopise svim međunarodnim institucijama i zemljama koje su potpisale Arhusku konvenciju. Državi Crnoj Gori su usta puna Arhuske konvencije, a ništa ne čine da je sprovode. U slučaju Vasovih voda, Arhuska konvencija je prekršena u svim elementima. Mi ćemo sve države potpisnice obavijestiti o tome. Obavijestićemo ih i da je Opština osam mjeseci ignorisala zahtjev građana Beransela, i da su na kraju bili prinuđeni da referendum sprovedu sami”, rekao je Perović.

Zvanično danas

Mještani Beransela protive se namjeri lokalnih vlasti da na području njihove mjesne zajednice, na lokaciji Vasove vode, izgrade regionalnu deponiju.

(Foto: Rabrenović)

Oni su organizaciji referenduma pribjegli nakon što su u protekle skoro dvije godine tri puta blokirali odvoz smeća na divlju deponiju Vasove vode, a sva tri prostesta su okončana upotrebom sile. Beranselci, koji su dobili sve do sada okončane sudske sporove protiv lokalne uprave, smatraju da je referendum bio posljednje demokratsko sredstvo, prije nego ponovo, ako bude potrebno, radikaluzuju proteste.

Zvanične rezultate referenduma rukovodstvo Mjesne zajednice Beranselo saopštiće danas.

Lončar: Prst u oko režimu

Američki državljanin porijeklom iz Beransela Jovan Lončar kaže za „Vijesti“ da je referendumom završeno jedno poglavlje u osvajanju demokratije, i da „od sada ništa više neće biti isto“.

“Mi smo režimu stavili prst u oko. U ovoj malenoj mjesnoj zajednici pobijedili smo ih demokratskim sredstvima. I ako smo tri puta organizovali proteste, nijednom nijesmo prekršili zakon. Pokazali smo da su oni ti koji krše zakone. To se vidi i po svim dosadašnjim sudskim odlukama, koje su presuđene u našu korist – rekao je Lončar. On je dodao da se lokalna vlast nevješto pravila nezainteresovana, ali da su radili sve da osujete i onemoguće održavanje referenduma. – Vršljali su po Beranselu noć pred referendum, i to jedan ljekar iz Beransela, zadužen ispred DPS-a. Stigli su glasovi o tome i do Čikaga. Ja im šaljem pozdrav iz Amerike i poručujem da im je sve uzalud kada narod kaže – dosta”, rekao je Lončar.

Pola tone opasnog otpada

Početak priče o Vasovim vodama je medijska faktografija – američki državljanin porijeklom iz Beransela Jovan Lončar, cijepanje bilborda, i presuda po kojoj lokalne vlasti moraju vratiti Lončarev bilbord sa fotografijom divljeg smetlišta i pitanjem – Dokle?

Na Vasovim vodama za pet godina napravljena je najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore, gdje je odloženo najmanje pola miliona tona otpada, uključujući i opasni medicinski.Zakon je jasan – ako se opasni otpad pomiješa sa komunalnim, onda sav otpad postaje opasan

Zakon je jasan: ako se opasni otpad pomiješa sa komunalnim, onda sav otpad postaje opasan. Opštinskim vlastima su u međuvremenu propali svi planovi i svi tenderi za izbor partnera koji bi eventualno gradio sanitarnu deponiju na Vasovim vodama. Istekle su im sve dozvole i saglasnosti.

Beranselo je zbog svega što se u tom prigradskom naselju dešava, privuklo pažnju šire crnogorske javnosti i postalo simbol otpora. Njihov transparent sa natpisom „Beranselo je demokratija“, vijori se na svim MANS-ovim protestima.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.