Berane: Privedeni mještani koji blokiraju divlju deponiju

0
0

 Vasove vodeBerane – Jake policijske snage ponovo su u utorak probile, 14. put, blokadu divljeg smjetlišta Vasove vode.

Intervencija policije koja je stavljena u službu lokalne uprave, kako tvrde u Savetu MZ Beranselo, ponovo je usledila bez obzira na to što je nedavno iz Ministarstva uređenja prostora saopšteno da je riječ o nelegalnom smetlištu i da se tu otpad ne može odlagati. Isto je potvrdila i glavni ekološki inspektor Vesna Zarubica.

– Nad nama se nesmetano vrši teror najgore vrste – saopštili su u utorak iz MZ Beranselo, čija su 22 građanina u utorak saslušana u Sudu za prekršaje zbog „ometanja službenih lica“.

Tako će brojka od preko 100 osuđenih na zatvorske i novčane kazne, biće uvećana. Zbog bahatog odnosa policije koja pre odvođenja u zatvor mještanina Gorana Šćekića nije pustila kod ljekara, njemu se sada u Beogradu bore za život…

U utorak je na adresu Saveta MZ Beranselo stigla otvorena poštanska pošiljka u kojoj ih v. d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić obaveštava da je Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore 7. juna prošle godine na Vasovim vodama instalirao mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha.

Međutim, zbog kvara na mernoj opremi i usled lošeg snabdevanja električnom energijom nisu uspjeli da obave merenje, pa su bili prinuđeni da povuku instaliranu opremu kako bi je servisirali.

– Mi smo angažovali Centar po zahtevu MZ Beranselo, ali, oprema im se pokvarila – kaže Spahić, kome će Beranselci ovih dana ponovo uputiti zahtjev iste sadržine.

Inače, Spahić je nedavno izjavio da Opština Berane nema ekološku saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine za odlaganje otpada na deponiji Vasove vode u Beranselu, niti dozvolu Ministarstva održivog razvoja.

Saglasnost odavno istekla

Prethodna ekološka saglasnost, koju je izdalo Ministarstvo održivog razvoj, a na elaborat procjene uticaja regionalne sanitarne deponije u opštini Berane na životnu sredinu, a time i na privremeno odlagalište smeća, istekla je još 1. februara 2013. godine.

Tada je najavljeno da su se stekli uslovi da se ponovi kompletna procedura procene uticaja na životnu sredinu, uz organizovanje javne rasprave i revizije glavnog projekta, kazao je nedavno Ervin Spahić.

(novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.