Berane: Deponija nasred puta

0
24

Berane – Predstavnici MZ Beranselo tvrde da otpad nikako ne može na Vasove vode. Od nadležnih traže odgovor zašto ekspertska grupa tvrdi drugačije

Otkriće predstavnika MZ Beranselo da je ekspertska grupa mimo objektivnih kriterijuma zaključila da je lokacija Vasove vode najpogodnija za gradnju buduće sanitarne deponije sa reciklažnim centrom, sigurno će još jednom izazvati buru u javnosti.

Potvrđena je tvrdnja mještana Beransela da deponija nije samo u koridoru budućeg auto-puta Bar – Boljare – Beograd, već i na samoj trasi saobraćajnice od koje se očekuje da donese preporod ne samo sjeveru države već i cijeloj Crnoj Gori.

To je lako proveriti. Potrebno je samo otići na sajt Ministarstva održivog razvoja i turizma i pogledati plansku dokumentaciju, i svakome će biti jasno – tvrdi Gojko Cimbaljević, predstavnik MZ Beranselo i Ekološkog pokreta “Ozon”, koji je trebalo da na osnovu elaborata, da konačnu “presudu” o slučaju Vasove vode.

– Tu se nalazi i karta namene površina za Prostorni plan posebne namene Bjelasica i Komovi. Na njoj je jasno prikazan koridor budućeg autoputa Bar – Boljari, trasa istog, ali i lokacija planirane regionalne sanitarne deponije “Vasov Do”. Trasa budućeg autoputa u mestu Vasove vode prolazi preko planirane lokacije deponije – tvrdi Cimbaljević.

IZMEŠTANJE PRILIKOM javne rasprave o nacrtu elaborata, predsednik opštine Berane kazao je da deponija ne zadire u koridor auto-puta, jer je on “izmešten za kilometar”. Ipak, to verovatno nije moguće jer je Prostornim planom dozvoljena “selidba” koridora za svega 200 metara, zapadno, ili istočno.

On dalje pita da li su, i ako jesu, na osnovu čega izdati urbanističko-tehnički uslovi za izradu projekta deponije? Da li je moguće planom nižeg reda (opštinskom rešenjem o lokaciji) prostoru dati drugačiju namenu od one predviđene planom višeg reda, kao što je plan posebne namene Bjelasica i Komovi.

Prema projektu deponije, za koji još nije jasno da li je revidiran, jer je ta verzija, ukoliko postoji, nedostupna javnosti, cena izgradnje regionalne deponije sa reciklažnim centrom premašuje iznos od 10 miliona evra, a period njene eksploatacije je 20 godina.

– Znači li ovo da nema gradnje auto-puta makar za narednih 25 godina, ili da će trasa autoputa biti promenjena, i ukoliko hoće, koliko će to koštati. Pitamo se da neće biti izmeštena tek izgrađena deponija – kaže Cimbaljević.

(Novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.