Beograd: Optuženi nisu želeli da iznesu odbranu na suđenju za zločine u Kravici

0
9

Trojica optuženih za zločine nad civilima u Kravici kod Bratunca nisu želela danas na suđenju da iznesu odbranu, pa je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu preslušalo dva audio snimka sa izjavama koje su optuženi dali tokom istrage 2015. godine, javlja Anadolu Agency.

Pred Višim sudom u slučaju “Srebrenica” vodi se postupak protiv osmorice pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su optuženi za ratni zločin u Kravici kod Bratunca.

Odbranu ranije, još na početku suđenja nije želeo da iznese optuženi Bora Miletić, a danas je i optuženi Dragomir Parović odbio da se izjasni u glavnom pretresu, pa su na sudu preslušani snimci sa njihovih saslušanja. Optuženi Jovan Petrović odbio je da iznese odbranu i odgovara na pitanja, ali je ostavio mogućnost da to učini do kraja glavnog pretresa.

Ton sa Miletićevog saslušanja bio je veoma lošeg kvaliteta, na šta se žalila i odbrana optuženih.

Optuženi Miletić, u izjavi iz istrage, negirao je da je izvršio ratni zločin i dodao da ne zna da je iko “od njegovih saboraca tako nešto učinio”, kao i da želi da se suoči sa osobom koja je njega označila kao počinioca ratnih zločina.

On je izjavu Tužilaštvu dao tokom istrage 1. septembra 2015. godine, i na današnjem suđenju je ostao pri toj izjavi, uz napomenu da je u vreme kada je davao izjavu bio u lošem psihičkom i zdravstvenom stanju.

Advokat Rajko Jelušić iz Miletićeve odbrane rekao je da je saslušanje iz 2015. godine bilo nekorektno i mimo zakonskih odredbi Krivičnog zakonika, ali da odbrana nije uložila prigovor da bi se videlo da je reč “o čoveku koji je potpuno nevin”.

Zastupnik prvooptuženog Nedeljka Milidragovića, advokat Goran Petronijević, tražio je da se zapisnik o saslušanju Miletića 2015. godine izuzme iz spisa sa suđenja, jer je, prema njegovim rečima, saslušanje sprovedeno suprotno Zakonu o krivičnom postupku i zbog toga što zapisnik, koji je diktirao tužilac, ne odgovara izjavi svedoka koja se čuje sa audio snimka, ali je sud odbio njegov zahtev uz navod da za sud zapisnik nije dokaz, već audio snimak.

Otuženi Jovan Petrović danas nije želeo da iznese svoju odbranu, ni da odgovara na pitanja, jer, prema njegovim rečima, nije imao vreme da pripremi svoju odbranu. On je dodao i da ostaje pri iskazu koji je dao u istrazi u martu 2015. godine.

I optuženi Dragomir Parović rekao je da uopšte ne želi da se izjašnjava na glavnom pretresu, te je sud odlučio da se presluša njegova izjava Tužilaštvu za ratne zločine koju je dao 19. marta 2015. godine.

Glavni pretres će biti nastavljen preslušavanjem izjave Petronijevića iz 2015. godine.

Naredni pretres je zakazan za 31. maj u 9.30 i 13. i 14. jun ove godine.

Suđenje u ovom slučaju je počelo 6. februara, a optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

U optužnici je navedeno da su “Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana”.

Optuženi se brane sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

(AA)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Beograd: Optuženi nisu želeli da iznesu odbranu na suđenju za zločine u Kravici


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.