22. Oktobar 2012

Belgija – Na posljednjim lokalnim izborima u Belgiji, u opštini Sent Jos, izabran je prvi načelnik turskog porekla Emir Kir.

Kir je, u izjavi za agenciju Anadolija, rekao da su predstavnici jedne rasističke partije u Flamanskoj izrazili nezadovoljstvo njegovim izborom za načelnika opštine.

Kir napominje da rasističke organizacije i partije otvoreno pozivaju na diskriminaciju prema muslimanima i prema strancima u Belgiji. Fašisti to na otvoren način poručuju. U dnevnim listovima na francuskom i flamanskom jeziku, kao i na internet portalima, pišu se strašne stvari. Ovo su zaista čudne i prljave stvari. Kao da je toliko značajno naše poreklo i naša vera, kaže Kir, javlja Anadolija.

DŽAMIJAU opštini Sent Jos, koja se nalazi u centralnom dijelu Belgije, 2014. godine će, po njegovim riječima, biti završena izgradnja džamije. Kir je istakao da je Belgija demokratski organizovana država u kojoj svaki građanin uživa jednaka politička, demokratska i ekonomska prava.

Možda se neki i neće složiti sa mojim mišljenjem, ali danas u ovoj zemlji postoji jednakost za sve građane. Najbitnije je da muslimani traže svoja demokratska prava u svim evropskim zemljama. A, to je upravo najveći zadatak nas političara. Moramo osigurati jednakost za svakog građanina, poručio je Kir.

Kir je istakao da je glasove za načelnika dobio kako od građana turskog i afričkog porekla, tako i od Belgijanaca i doseljenika iz nekih drugih evropskih zemalja.

Nikada nisam krio svoj identitet i svoje porijeklo, kaže Kir, čija je porodica je u Belgiju stigla početkom 1960-ih godina.

Od 2004. Kir je obavljao dužnost predsjednika regionalne vlade u Briselu, ali je u decembru prošle godine podnio ostavku na to mjesto kako bi se kanadidirao za načelnika opštine Sent Jos.

Kir je na mjesto načelnika u opštini Sain Još izabran na izborima 14. oktobra kao kandidat Valonske socijalističe pratije skupivši 1.916 glasova.

(Novosti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles