BDZ – završna konvencija u Rožajama: DOLAZI ISTINA – ROŽAJE MOJE POD BROJEM 1

3
69

DSC_0735

Novi Pazar – U Velikoj sali Doma kulture u Rožajama, u četvrtak 22. maja 2013. godine, održana je završna konvencija Bošnjačke demokratske zajednice za općinske izbore u Rožajama koji će se održati u nedjelju 25. maja 2014. godine.

Veliki broj simpatizera, članova, podržavaoca te članova rukovodstva Bošnjačke demokratske zajednice iz Rožaja okupio se u Domu kulture kako bi zajedno svjedočili snazi, odvažnosti i odlučnosti ove stranke i njenog rukovodstva da promijene loše stanje našem Rožaju.

Na početku programa prezentirana su osnovna načela BDZ u Crnoj Gori, nakon čega su uslijedila obraćanja kandidata za općinske odbornike sa liste BDZ-a. Njih desetorica su u kratkim izlaganjima, svaki na svoj način, brilijantno prezentirali put istine koji dolazi sa BDZ-om. Bila je to demonstracija slobode, ponosa i pobjede, jer kako jedan od njih kaza, BDZ je već pobijedila kada je uspjela oko ideje okupiti ovakve kadrove. Bila je to eksplozija slobode koju više niko ne može zaustaviti.

Skupu su se obratili Ibiš Ljajić – diplomirani psiholog, čovjek koji je uspio iako mlad premostiti razlike doktrine psihologije i islamskog učenja; Seid Hadžić – diplomirani master ekonomije, naš sugrađanin iz ponosnog plemena Hadžića koje je dalo značajna imena na polju politike, među kojima je najpoznatije i ime njegovog amidže dr. Haruna Hadžića; Edib Šaljić – diplomirani ekonomista, u BDZ-u zadužen za kontakte sa našim turskim prijateljima, i u tome je veoma uspješan; Nedžad Murić – također diplomirani psiholog, uzdanica Bošnjačke demokratske zajednice u oblasti socijalne politike i brige o porodici; Almedina Hot – student engleskog jezika, djevojka koja dolazi iz svijeta nauke jednog od vodećih svjetskih jezika, ali ne zaboravlja da su naše poruke najjače kada dolazi iz historije islama; Arben Jakupi – diplomirani ekonomista i čovjek koji predvodi ekonomski tim BDZ. Preponat je kao menadžer koji je svojem predzeću i našem gradu donio značajne projekte, i time stekao reputaciju veoma uspješnog menadžera; Almir Muratović – predsjednik izvršnog odbora BDZ-a, poseban insan koji je svojom plemenitošću posebno obogatio pitomu bihrosku dolinu, i bajrak Sandžaka u petnjici visoko podigao; Erdžan Fetahović – diplomirani ekonomista, kustos muzeja u Rožajama i čovjek koji je posebno poznat kao svjedok vremena u kojem je istina bila uhapšena, a ponos sandžačkog Bošnjaka pogažen. Nadživio je to vrijeme, ostao uspravan i prezentira istrajnost na pravom putu i šalje poruku da se vrijedi boriti za sve to; Demir Hodžić – potpredsjednik BDZ, u politiku ušao kroz studentske aktivnosti i postao simbol studentskog bunta u borbi za građanska prava; Adnan Ademović – diplomirani inženjer arhitekture, stameni momak blage naravi, pouzdan i omiljen među svojom generacijom, potredsjednik BDZ.

Na skupu je bilo riječi i o nepravilnostima u toku predizborne kampanje. Česta pojava u toku izbornog procesa jeste i pojava prodaje, ili kupovine glasova. Radi se o nezakonitoj radnji koju koriste i one partije kojima  su usta puna  zakona  i zakonitosti. Taj čin vam govori da stranke koje se bave kupovinom glasova znaju da nisu dostojne biti na vlasti, znaju da nemaju vrijednost ideje i ideologije, znaju da u normalnim i fer okolnostima nikada nebi dobili vlast i podršku. Nikada nebi pobijedili.

BDZ je jedina partija koja vam nudi novi način vođenja politike kao i novu organizaciju lokalne uprave. BDZ ne kupuje glasove novcem. BDZ glasove pridobija idejom. To je ono što je čini posebnom. To je ono što je čini jedinom istinskom opozicijom u Crnoj Gori. – poručeno je sa skupa, te citirane riječi uleme, muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića izrečene nedavno u Rožajama kada je rekao:

Najveći oblik samoponiženja je prodati svoj glas, jer onaj koji proda svoj glas – prodao je svoj obraz. To muslimanu nije dozvoljeno. Haram je. Ne mogu da zamislim koja je to cijena ljudskog dostojanstva. Toliko nisko ne mogu da siđem ni hipotetički. O onima koji kupuju glasove ne želim ni da govorim.

Ali znajte da vas onog dana na tajnom glasanju gleda Uzvišeni Allah i znajte da ćete u kaburu polagati račune i za taj glas i to ovlašćenje kome ste ga dali.

Nakon obraćanja predstavnika liste, skupu su se obratli i gosti, predsjednik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović i njegov zamjenik Samir Tandir. Oni su u svojim obraćanjima izrazili oduševljenje impozantnim skupom, ali prije svega impozantnim govornicima, koji obećavaju da kada dođu na vlast u Rožajama i širem okruženju, jedan novin način funkcioniranja lokalne samouprave, boljitak, udruživanje privrednih snaga i dobro za sve građane Rožaja.

Kazali su da su došli iz Novog Pazara i Prijepolja demonstrirati jedinstvo Bošnjačke demokratske zajednice i podržati svog prijatelja Hazbiju Kalača i njegovu ekipu.

DSC_0813

Na kraju, prije nego je uslijedilo obraćanje predsjednika BDZ u CG Hazbije Kalača, pozvani su kandidati za općinske odbornike u Rožajama da iziđu na binu, a oni su:

1. Hazbija Kalač, ekonomista;

2. Adnan Ademović, arhitekta;

3. Erdžan  Fetahović, ekonomista;

4. Aida  Međedović, profesor engleskog jezika;

5. Izet Dacić, preduzetnik;

6. Nedžad Murić, psiholog;

7. Rejhan Muković, ekonomista;

8. Mukadesa Kardović, ekonomista;

9. Arben Jakupi, ekonomista;

10. Ibiš Ljaić, psiholog;

11. Emir Matović, arhitekta;

12.  Hidajeta Hadžić, student;

13. Amer  Hodžic, pravnik;

14. Edib Šaljić, ekonomista;

15. Dževad Dedeić, preduzetnik;

16. Sajma Halilović, teolog;

17. Sadik Klimenta, inženjer drvoprerade;

18. Seid Hadžić, ekonomista;

19. Musa Kurbardović,  preduzetnik;

20. Zilha Kujević, student;

21. Mihad Kuč, ekonomista;

22. Enes Falja, preduzetnik;

23. Irfan Kujević, student;

24. Enisa Murić, student;

25. Đulbija Babić, profesor;

26. Esad Skrijelj, preduzetnik;

27. Fahrudin Dautović, preduzetnik;

28. Alta Hodžic, studnet;

29. Fadil Šutković, preduzetnik;

30. Ardin  Kuč, student;

31. Almedina Hot, student;

32. Nejla Čalaković, student;

33. Adela Kalač, student;

34. Hasan Nurković, preduzetnik.

Na kraju je najavljeno obraćanje nosica liste BDZ-a u Rožajama, najvećeg zagovornika i borca za prekograničnu evropsku regiju Sandžak, inicijatora naučnog skupa na kojem je rehabilitiran Mula Jakup Kardović, te brojnih skupova od kulturnog, naučnog i vjerskog značaja, osnivača Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori, osnivača i predsjednika Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori Hazbije Kalača.

On je govorio o brojnim nepravdama koje je režim u Crnoj Gori učinio Bošnjacima Južnog Sandžaka, ali i neodgovornom i neprincipijelnom ponašanju bošnjačkih političara koji za rad par fotelja prodaju sve glasove Bošnjaka.

„Tako više neće moći gospodo iz Podgorice. Mi volimo Crnu Goru, jer smo mi u nju uložili najviše, uložili smo naš Sandžak, naš obraz, našu historiju, našu kulturu, i nećemo dati više nikome iz Podgorice da nam kaže kako mi treba da se odnosimo prema Crnoj Gori i kakva naša pozicija u njoj treba da bude, a oni su nam rekli da trebamo biti sluge kako bi preko nas odradili ponekad poneki posao sa nekom islamskom zemljom.“ – kazao je Kalač.

On je govorio i o raznim klevetama i optužbama koje dolaze iz drugih političkih partija na njegov račun, o raznim tajnim nepoštenim dogovrima.

„Čuli smo kako ja lično pregovaram sa šefom ovog grada i kako smo nešto već dogovorili. Ja večeras ovdje pred Vama, pred narodom Rožaja, pred svim Bošnjacima i pred Crnom Gorom svjedočim da razgovora niti dogovora nije bilo niti će ga biti.“ – odgovorio je Kalač na optužbe.

Predsjednik Kalač je kazao da ćemo se mi Bošnjaci boriti za Crnu Goru i da ćemo mi biti čuvari Crne Gore.

„Kako ćemo to učiniti? Tako što ćemo uključiti sve naše kapacitete na primjeni evropskih standarda. A jedan od ključin jeste decentralizacija. A to nije ništa drugo već ono kada mi pominjemo Sandžak. To je potpuno evropski projekat za koji ćemo se boriti i izboriti.

Oni nas pokušavaju zakočiti. Misle da to odlože za neka buduća vremena. Neće moći! Jer mi hoćemo ovdje da živimo, da surađujemo sa našim narodom ma gdje oni se nalazili, pogotovu sa onim najbližima na Sjeveru Sandžaku, u našoj matici Bosni i Hercegovini. To nećemo da radimo preko Beograda i Podgorice, već preko nacionalnih institucija koje smo osnovali i koje će ako Bog da kroz ovaj proces evro-integracija biti od velikog hajra za integraciju Bošnjaka u buduću porodicu evropskih naroda.“ – zaključio je Kalač.

Izbori su za nas Bošnjake davanje punomoćja. Onaj koga zaokružite, potpisujete mu punomoćje da vas predstavlja naredne četiri godine.

Kome potpisati ovlašćenje? I tome nas je uzvišeni Allah podučio: emanet dajte sposobnom i povjerljivom. Ko je sposoban, a ko povjerljiv?

Sposoban je onaj koji zna da radi posao za koji ga birate. Povjerljiv i pozdan – je onaj koji vas neće izdat i prodat.

Mi Vas pozivamo da glasate broj 1, listu Bošnjačke demokratske zajednice – povjerljive i pouzdane ljude.

DOLAZI ISTINA – ROŽAJE MOJE POD BROJEM 1.

DSC_0714 DSC_0717 DSC_0722 DSC_0736 DSC_0737 DSC_0738 DSC_0741 DSC_0743 DSC_0745 DSC_0751 DSC_0758 DSC_0765 DSC_0767 DSC_0771 DSC_0775 DSC_0778 DSC_0788 DSC_0795 DSC_0801 DSC_0806 DSC_0808 DSC_0809 DSC_0812 DSC_0837


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Selam napred braco BDZ jedinaistinska stranka BOSNJAKA do pobjede insALLAH veliki selam iz new yorka a rodomiz ALIPASINOG. GUSINJA

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.