BDZ u Crnoj Gori uputila otvoreno pismo Rifatu Fejziću

19
27

BDZ u Crnoj Gori

Rifat ef. Fejziću,

Svojim javnim, uglavnom političkim kvalifikacijama, neosnovano i neuobičajeno za čovjeka koji sebe naziva vjernikom, već od samog osnivanja, BDZ u CG nastojite omalovažiti, predstaviti je političkom organizacijom koja nema svoje utemeljenje u političkom sistemu Crne Gore jer je, kao, uvežena sa strane. Time ste kao formalno nepolitička ličnost svjesno zloupotrijebili poziciju predvodnika vjerske organizacije i autoritetom funkcije svjesno uticali na slobodu političkih opredjeljenja građana.

Pokušavali smo se uzdržati od adekvatnog odgovora. I kada smo bili prisiljeni odgovoriti, činili smo to  „s vrha papučice gasa“. Nastojali smo ponekad i razumjeti vašu tešku poziciju, nadajući se da će kod vas konačno nadvladati razum,  da ćete shvatiti da je vrijeme komunizma i komunističkih imama iza nas, da je Crna Gora Ustavom i zakonima prihvatila politički pluralizam, slobodu političkog izjašnjavanja, principe i standarde slobodnog čovjeka…, i, nažalost, nakon posljednjih vaših javno iznešenih političkih stavova, konačno se uvjerili da vi to niste shvatili i da u tom smislu kod vas neće i ne može biti promjena.

Iskreno, žao nam je zbog toga. Žao nam je prije svega zbog tako važne vjerske institucije kojoj ste se nametnuli, ili su vas nametnuli – sve jedno. Šteta koju ste učinili i koju i dalje činite je neprocjenjiva, a sve posljedice će biti moguće sagledati tek kada vi odete sa funkcije na kojoj ste.

U posljednjem intervjuu koji ste dali dnevnom listu Pobjeda, ali i u čitavom nizu vaših javnih stavova, imali smo priliku čuti i pročitati potvoru i samo potvoru, po starom i vama svojstvenom komunističkom maniru. Gostujući u Pobjedinom serialu neistina, više ste prepoznati kao režiser ali ste se dobro snašli i kao glumac.  Ponovo ste bili neistiniti. Sumnjičite, potvarate, ponižavate, ljagate… Pobjedinom novinaru ste otvorili vrata za promociju jednog novog „rata za mir“. Za ovaj dnevni list operacija „Lim“ se očito nije završila, te nastavlja svoju prljavu misiju započetu devedesetih kada je imao značajnu ulogu u pripremi javnosti dok se spremao napad na Dubrovnik, kada je hapšeno cijelo rukovodstvo SDA na čelu sa Harunom Hadžićem, kada su se lovili Bošnjaci diljem Crne Gore u otvorenoj sezoni lova. Vi, Rifate ef. Fejziću ovom dnevniku u svemu tome obilato pomažete, a čak postoje ozbiljne indicije da inicirate ovu prljavu novinarsku igru. Ne želimo se više pretvarati da ste kao dobroćudno naivni, da ne znate šta radite. Znate! Radite svjesno i sračunato, i to u osmišljenoj akciji sa vašim partnerima iz Bošnjačke stranke, za sitne i prizemne interese.  Znate i to da ova nova „sezona lova“ koju otvarate nije slučajna. Uvjerili ste nas da ste osvetoljubivi  i da ćete sa vašim potvorama ići do kraja. Ako od vas bude zavisilo, imaćemo nastavak devedesetih.

Nismo i nećemo preći preko činjenice da ste se drznuli i udarili na Ustav države Crne Gore, a time i na ustav vjerske zajednice koju predvodite. Iako je i vama postalo jasno šta ste učinili, i danas se time javno ponosite. Islamsku zajednicu u Crnoj Gori,  sporazumom koji ste 2012. godine potpisali sa tadašnjim premijerom Lukšićem doveli u specijalan status. Šta ste htjeli time? Ako prvog čovjek IZ u CG, shodno odredbama ovog sporazuma bira Vlada, a svim ostalim vjerskim organizacijama u Crnoj Gori njihovi vjernici, kakvu ste to poruku poslali? Da li je to Islam u Crnoj Gori postao državna religija, ili, što će prije biti, opasnost koju Vlada mora držati pod svojom kontrolom?  Na ovo pitanje ste dužni odgovoriti, bar javnosti, a u pravno uređenoj državi za ovaj čin klasičnog udara na ustavni poredak, odgovarali biste u krivičnom postupku.

Mržnja koju sijete protiv BDZ-a, očito je, ima ozbiljno frustracijsko izvorište. Zbog javnosti, prije svega, podsjetićemo vas na neke vaše boljke. BDZ se u legitimnom političkom projektu, pored ostalog, zalaže da se vjerske zajednice, kao i svi narodi i svi građani  tretiraju ravnopravno, a shodno Ustavu CG, da i muslimanski vjernici i njihova vjerska organizacija poput ostalih vjerskih organizacija u CG bude samostalna i odvojena od države. U pomenutom sporazumu sa Vladom, crtali ste i nametnuli vjerske mape a u praksi sprovodite torturu i nastojite inkriminisati sve one koji iskazuju neslaganje sa vama. Vama je dobro poznato da na takve mape nisu i neće pristati ni pravoslavci ni katolici u Crnoj Gori, ali vama dupli aršini očigledno ne smetaju. Znate li da se duhovno-vjerski prostor ne da ograđivati državnim granicama? To je ujedno i ustavni princip, kojeg ste vi pogazili. Vjernicima koji Sarajevo osjećaju svojim duhovno-vjerskim centrom ne možete osporiti to temeljno ljudsko pravo, tim prije jer se radi o vijekovima sticanom pravu.  Nemate  pravo  poništavati, voljom vjernika i njihovih gradskih odbora, legalno ustrojeno Muftijstvo sandžačko, pogotovo nakon činjenice da ga je i Rijaset IZ sa sjedištem u Sarajevu svojim ustavom definirao sastavnim dijelom.  A nakon svega što smo čuli i vidjeli, mi nemamo više pravo pitati vas: smeta li vam to možda riječ Sandžak? Smeta, i vama i vašim partnerima iz Bošnjačke stranke, jer vas progoni savjest zbog prevare koju ste počinili i činete sopstvenom narodu.

Već mjesecima uznemiravate javnost nekakvim izmišljenim “nelegalnim školama”. Izgleda da vas i sam pojam “škola” iritira. Vaš lični problem sa školom ne smije biti problem države, a uvjereni smo i neće biti.  Morat’ ćete se ubrzo suočiti i sa, za vas bolnom istinom, da ste nedorasli i pomenuti ime muftije Zukorlića, jer je on daleko iznad vašeg obrazovnog, moralnog, političkog i svakog drugog domena.  Muftija Zukorlić je svojim djelovanjem visoko podigao ugled, čast i dostojanstvo muslimana, Islamske zajednice, ahmedije… vi ste u svemu tome na suprotnom polu.

Ako ste, na kraju, očekivali da kažemo da se više nećemo baviti vama, griješite. Zbog neprocjenjive štete koju činite muslimanima, Islamskoj zajednici, Bošnjacima u Crnoj Gori – bavićemo se vama sve dok ne napustite mjesto vjerskog poglavara Islamske zajednice u Crnoj Gori, koje vam ne pripada.

Predsjedništvo BDZ u CG


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

19 KOMENTARI

 1. Mislim da mu se uopšte nije trebalo obraćat to nije naš čovek niti je to ikad bio čovek niti će on bit ikad čovek.
  Neljude jednostavno ignorisat i pustit pašče da bezveze laje.

  3

  0
 2. Svaka cast za ovaj tekst.Fejzic je sramota za muslimane na ovim prostorima.BDZ u Crnoj Gori otvara oci muslimanima kakav je ovaj munafik.

  5

  0
 3. Svaka cast gospodine Kalacu na ovako dobrom tekstu u kojem ste raskrinkali crnogorskog reisa sta su njegove namjere, a sigurno nisu dobre. ne priznaju Rozajci reisa procitali su ga davno.

  3

  0
 4. Ovo pismo tacno opisuje u kakvom nas je halu doveo tz Rejs Rifat Fejzic.
  Zaomije mnogo Hafiza Sulejmana Bugarija sto je pristo da upadne u bubanj Fejzica.
  Sulejman Bugari ako se javno ne ogradi od Rejsa vlade Crne Gore Fejzica ubrzo ce dozivet kolaps i poremecaj svoje vrijednosti koje je godinama cvrsto,uporno i posteni izgradio.
  Zamolio bi Hafiza Bugarija da nesto preduzme oko Ahlaka tz Rejsa Fejzica da mu u najmanju ruku ukaze na njegove greske koje radi protif svoje brace a narociro protiv svoje brace u Rozajama.
  Hafize Bugari moras znat da tz. Rejs Fejzic kad dodje u njegov rodni kraj Rozaje da vecina Rozajaca izbegava da se sa njim poselame ili rukuju i kad Hafize Bugari dodjes u Rozaje molim te izbegavaj da Centrom Rozaja ides sa Rejsom Fejzicem ne kvari svoj ugled kojisi cvrsto utemeljio kod Bosnjaka sirom svijeta.

  6

  3
   • pa nego bre bugari je otisao tamo jer je imao koristi a ne iz nekih drugih razloga….to su dunjalucari klasicni…

    0

    4
  • daj ne palamudi….fejzic je marijoneta rezima u podgorici…inace nikad nebi podrzao odluke koje nijedna vjerska zajednica nema u cg sem islamske zajednice….fejzic ta vrsta hodza koja izumire, poltronski mentalitet za mali sicar sve daje…..

   0

   1
 5. Evo prokleti psi sa RTV-a Rasimovog kera Mavrica daju mesta ovom stvoru. Ko god kaze da je reis oni ga dovedu. Ti psi bi doveli i Kacavendu i njega bi citirali . Prokleti bili za svaku laz koju emitujete otimajuci od nas pare.

  5

  1
  • nije on tvoj zaista…Muftija je musliman….najbolji vodja kojeg imamo zadnjih 100 godina…ali posto su se mnogi navikli da Muftija mora biti neka susa koja se lahko podvodi e za to ne odgovara nas Gazija….i bas za to ga mi volimo…

   0

   0
 6. Kako ga nece iritirat otvaranje “skola” kad je on samozvani reis,cak se nisu udostojili da proforme postave protu kandidata za reisa.
  Takve ljude samo treba prezirati i nedavati im pazanju

  3

  1
  • ako si vlah onda je sve ok…ali ako mislis da si musliman, takvim izjavama si pocinio kufr tj ako se ne pokajes pred Allahom i zatrazis oprost i umres na tome bices u skupini kjafira na sudnjem danu….vehabije su etikete dusmana Dina i Imana da bi osudili Islam a favorizirali novo tumacenje koje veze nema sa onim na cemu je bio Muhammed a.s…ova vjera Islam je protumacena Sunnetom Poslanika a.s i nema potrebe niti je dozvoljeno da sad neko tumaci nama vjeru kako on misli da je ispravno…

   1

   0
 7. Sve je to tako I istina je Jasna. A sada ce reis uduplirati broj neprijatelja I izvrsiti ce zavrsne radnje za uvodjenje diktature kao sef mu Milo

  3

  0
 8. Kada se pomene ime Rifata “ef.”Fejzica ne mogu da se ne nasmijem jer sam od njega pokupio dosta gafova kojima bi pozavidio i legendarni Nasrudin hodza.Sada ne bih o tome jer ozbiljnost njegovog djelovanja vodi ka destrukciji i razbijanju muslimanskog bica.Mislim da je to poslednja licnost iz muslimanske populacije koje praktikuje islamske obaveze da bi trebalo da bude na tako uzvisenom polozaju.Posebno mi je zao sto su vlasti CG sebi dozvolile da nama muslimanima kroz njega postave kukavicije jaje u gnijezdu.Mislim da time puno gubimo a vise CG.On i nije svjestan kakvu odgovornost je preuzeo da bi se poigravao sa takvim polozajem.Uvlaciti IZ u politiku to moze samo malouman cavjek ili podlozan destruktivnim uticajima.Njegova labilnost i ne pridrzavanje propisa dovesce do podijeljenost medj muslimanima a to ne vodi dobru.Znam da ima i medju tim ljudima pohlepnih i sklonih korupciji,koji bi prodali veru za veceru ali to ne znaci da ne mogu da podlijezu zakonima ove drzave.On dobro zna da ga mi muslimani zbog neukosti,poltronstva,korupcije i ne pridrzavanja islamskih propisa ne prihvatamo za glavnog imama a da ne govorima za Reisa.Vlast CG postavljanjem njega na tako uzvisenu funkciju nama muslimanima je zabola noz u ledja.

  3

  0
 9. Pitaj te gospodina Fejzica koliko mjeseci kasne plate u medresi na cijem je celu?
  Pitajte ga koliko podrske ima od strane imama u mesihatima cijele CG.
  Pitajte ga sta je uradio za jedinstvo vjernika i koliko je hutbi odrzao u CG.
  Ako vas bas zanima,mozemo jos mnogo toga da napisemo da su maturanti medrese slavili uz alkohol proslavu mature,da su vaspitac i cistacica medrese uhvaceni u bludnicenju u medresi!
  Je li to njegov obraz i ponos???

  4

  0
 10. Ja milslim da Bosnjaci u CG kasne za Bosnjacima u SR 20 god.
  Trebaim 20god da svate koje Rafet Husovic kao nama doksmo svatili koje Suljo i SDA i koje Raim i SDP.

  6

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.