BDZ u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog radikalnog produbljivanja političke krize

3
24

BDZ: Crna Gora se mora osloboditi svih okova

Sandžak – Crna Gora se u procesu euroatlanskih integracija, koje su logičan i jedino moguć pravac transormacije društva, istovremeno kreće u pravcu radikalne polarizacije, gdje se političke strukture aktuelnog režima pokušavaju iskupiti i izbjeći neizbježno polaganje računa za višedecenijsko socijalno raslojavanje društva, te nepovratno gubljenje enormnog nacionalnog bogatstva kroz očito nezakonito i kriminalno bogaćenje pojedinaca iz vlasti na teret sadašnjih ali i na teret budućih generacija.

Prodemokratske snage društva, posebno političke organizacije koje se bore za smjenu režima, pokazuju neopravdanu ali i neodrživu diferentnost u bitnim pitanjima daljeg političkog djelovanja. Uočavamo u tom smislu, da političke organizacije koje predvode proteste kao legitiman oblik građanske borbe za političke promjene, ne uspijevaju obuzdati ekstremne i nacionalističke strukture iz sopstvenih redova, dajući na taj način pojedinim strukturama iz ostatka opozicije alibi za pasivan konformistički pristup promjenama, optužujući ove prve da rade u korist režima.

Bošnjačka demokratska zajednica stoji na političkom stanovištu da je aktuelni režim već predugo na vlasti da bi se kabinetsko-konfomističkim metodama političkog djelovanja mogao oslabiti, kao što se ne može oslabiti pozivom na nasilje i prizivanjem na razračunavanje sa drugima i drugačijima. Ove dvije krajnosti se sa stanovišta nužnih političkih promjena moraju označiti kao retrogradne, jer su hrana režimu, koji upravo u krajnostima opozicije vidi svoju šansu za opstankom.

Trasiranje polarizacije za i protiv euroatlanskog puta Crne Gore, koja dolazi sa vrha piramide režima, najbolje pokazuje strategiju režima da na podjelama preživi aktuelnu političku krizu. Oni koji žele stvarne promjene u društvu, iz ove bi činjenice trebali izvući pouku, i konačno, umjesto sa režimom, zajednički sjesti za opozicioni sto i u svoj različitosti, „za i protiv euroatlanskih integracija“, iznaći rješenje.

Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori je spremna dati doprinos političkom zbližavanju opozicionog bloka i svu dalju političku aktivnost će usmjeriti u tom pravcu.

Poručujemo svim onim političkim i građanskim aktivistima koji su zarobljeni u strukturama aktuelne vlasti da se probude i otrgnu iz zagrljaja režima koji je državu i narod ucijenio strahovima, da se za slobodu vrijedi boriti jer budućnost nije onakva kakvu je medijskom manipulacijom predstavljaju tvorci rata, već je onakva kakvu je slobodoljubivi i slobodni ljudi hoće, jer takvih je ogromna većina.

(bdzajednica.me)

Informativna služb


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Bdz je prava stranka koja brine o svima. Sviđa mi se ova rečenica o radu za objedinjavanje opozicije koja svakako ima svojih negativnih ali i pozitivnih strana.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.