BDZ u CG – Podrška najavljenim protestima

15
3

CG – Kao opoziciona demokratska stranka – BDZ u CG, sa jasnim programskim opredjeljenjem za evro-atlanske integracije, podržavamo najavljene mirne proteste sa ciljem građanskog pritiska na vlast i uspostavljanja Prelazne vlade, kako bi se konačno stvorili uslovi za održavanje prvih demokratskih i slobodnih izbora u Crnoj Gori.

Bošnjačka demokratska zajednica u CG vjeruje da ovo legitimno građansko pravo treba poslužiti uspostavi uslova za smjenjivost vlasti i konačni prekid višedecenijske vladavine jedne komunističke ideologije, koja se kao posljednji komunistički bastion utvrdila i vlada Crnom Gorom. Također smo uvjereni da proklamovane evro-atlanske integracije nije moguće do kraja izvesti sa režimom koji je privatizovao državu i njene resurse, potčinjavajući ih vješto osmišljenoj koalicionoj strukturi koja samo simulira politički pluralizam, a u stvari samo čuva interese pojedinaca i grupa, na štetu slobodnog razvoja društva zasnovanog na evropskim standardima i principima.

Ovim protestima, uvjereni smo, građani Crne Gore dokazuju čvrstu riješenost za uspostavom prava i pravne države. Ne može biti evropske Crne Gore bez slobodnih državnih institucija, posebno bez slobodnog sudstva, policije i službe nacionalne bezbijednosti. Nema evropske Crne Gore bez slobodnog tržišta i prava da se svaki pojedinac može poslovno i ekonomski iskazati u duhu slobodnog preduzetnika, što je sada onemogućeno partijsko-poilitičkim okvirima i neformalnim pravilima kriminalno-mafijaškog udruživanja i kontrole poslovnog ambijenta.

Crna Gora se mora osloboditi svih okova i omogućiti ispoljavanje građanskih prava i sloboda koje su garantovane evropskim zakonodavstvom i evropskom praksom. Jedini način da se ovo postigne jeste društveni diskontinuitet, a u ovako porobljenoj Crnoj Gori to se jedino može postići demokratskim sredstvom vaninstitucionalnog pritiska na vlast, odnosno građanskim protestima.

Istovremeno, poručujemo građanima Crne Gore da učešćem u ovom demokratskom pravu čuvaju građanski karakter protesta, jer, u slučaju da organizator dozvoli bilo kakve međuetničke tenzije, te protesti krenu u neželjenom pravcu, izgubit će našu podršku.

Mirne građanske proteste najavljene za 27.9.2015.godine iz svih ovih razloga treba podržati, a podrška se može dati i slobodnim razmišljanjem, slobodnim govorom, glasom na društvenim mrežama, kako bi se postigao konačni cilj – organizovanje demokratskih, slobodnih parlamentarnih izbora.

(bdzajednica.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

15 KOMENTARI

 1. Ada mi Bosnjaci jedno vrijeme zamijenismo i veru Milu Djukanovicu.
  Pasmo ha tretirali kao Muslimana.
  Bosnjak i Bos to znaci prazna glava i upravusu ti kojisu nam dali takvo ime.
  Stave sad Bosnjaci Bos Sandzak se prepolovio pevarili nas i Crnogorci i Srbi vise ni na samija sebe ne mozemo da se oslonimo.Jer znate kad prepolovite jabuku ni jedna od te dvije polovine ne mogu i nemaju nasta da se oslone i padaju, ma koliko ta jabula bila zdrava, lijepa,
  jaka ona postaje nesposobna i invalod.Takav je slucaj Braco Bosnjaci
  Sandzaklije sa nama.

  0

  0
 2. Dobro je to da se “solidarisu” sa komsijama Srbima za Srpsku stvar u Srnoj Gori, (kao da to Srbi sami nemogu) i sto ne nasijecaju na lazna obecanja.

  0

  0
 3. Cim pomenem stranku koju ove novine podrzavaju komentar ode u moderaciju… :/ 🙁

  Htio sam samo reci da nisu normalni kad ulaze u savez sa sve samim pro-srpskim strankama. Dal je moguce da ih je tako lako manipulirati i instrumentalizovati???

  0

  0
  • PzP nije pro-srpska već se nalazi u DF-u u kojem je srpska NOVA. Ne vidim problem da se zarad rušenje režima formira savez sa bilo kim. DPS i Đukanović su radili toliko lošega za Bošnjake da je prosto neshvatljivo da narod i dalje pada na nacionalne podjele. Činjenica je da su poslije Bošnjaka, Srbi najdiskriminisaniji narod u CG. Čak manje od Albanaca. CG je crnogorska nacionalna država bez obzira šta piše u Ustavu. Đukanović je bio desna ruka Miloševića pa ga podržava većina Bošnjaka. Gdje su vam tu nacionalna osjećanja. To je realnost. Bošnjaci nemaju nikoga sa kim mogu da idu u bratski savez. To možda treba odmah da se shvati. A na nivou interesnih pregovora, nema gledanja u nacionalnost. 26 godina Đukanovića je previše. Lično podržavam BDZ da ide u koaliciju sa bilo kim samo da padne ovaj diktator, pa ćemo poslije gledat’ s kim i kako.

   0

   0
   • Bolje sa iskrenim cetnicima i vojvodama nego sa laznim demokratama je samo vic i retorika ljudi koji su izgubili busoli u desperatnu borbu za vlast, bosnjaci ne treba da idu sa vojvodama i cetnicima ni na vrucu halvu,
    Sigurno da vlast u crnoj gori nije naklonjena bosnjacima-muslimanima ali imaju legitimni predstavnici bosnjaka u crnoj gori koji mijenjaju polako ali sigurno situaciju na bolje kroz opstinske i institucije parlamenta a nase komsije srbi i crnogorci su dobro dosli pa bilo ko da pobedi.

    0

    0
 4. Partija koja brine o interesu svih.. Jasno se vidi iz saopštenja da suštinski prepoznaju sve probleme sa kojim se susreću svi građani u Crnoj Gori. Svaka čast BDZ.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.