BDZ: Podnijet zahtjev da se gradski trg u Rožajama nazove po Mulla Jakup ef. Kardoviću

3
30

11219015_757252214418701_8313873650435367047_nRožaje – BDZ u Crnoj Gori zvanično je podnijela zahtjev da se gradski trg u Rožajama nazove po sandžačkom velikanu Mulla Jakup ef. Kardoviću.

Prije jedanaest godina, u susret održavanju 41. Sandžačkih igara u Rožajama, izgrađen je trg u centru Rožaja. Jedini prijedlog za imenovanje trga podnešen je 2013. godine od strane Bošnjačke kulturne zajednice BKZ nakon Međunarodnog naučnog simpozijuma “Mula Jakup ef. Kardović”.

U četvrtak, 24. decembra 2015. godine na sjednici Skupštine Opštine Rožaje, konačno će se naći i donošenje odluke o nazivu gradskog trga kao tačka dnevnog reda Skupštine, na inicijativu Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ u Crnoj Gori) na kojoj će biti razmatran prijedlog da se Trgu dodijeli naziv “Trg Mula Jakupa ef. Kardovića”.

Svaki slobodan narod ima pravo na svoju historiju, svoje posebnosti i svoje velikane. Tako i bošnjački narod ima pravo da cijeni lik i djelo svakog onog čovjeka koji je bio sebebom i razlogom njegovog opstanka, napredovanja i afirmacije. Mnogo je historijskih razloga zbog kojih naš narod može da hodi uspravno i vedra čela, a nesumnjivo je da je jedan u nizu tih razloga svakako biografija i životni put našeg velikana Mula Jakupa ef.Kardovića.

Mula Jakup ef. Kardović predstavljao je jednog od najučenijih ljudi rožajskog kraja svojeg vremena. Rođen je u Rožajama 1869. godine, Medresu je završio u Skoplju a prema nekim saznanjima učio je i više škole u Turskoj. Govorio je i pisao na sedam stranih jezika i radio kao imam u Sandžaku i na Kosovu. Nakon Balkanskih ratova Srbija i Crna Gora zaposijedaju Sandžak a rožajski kraj potpada pod crnogorsku tvrdu vlast. Od tada počinju neprekidne patnje, progoni i različite vrste zločina nad Bošnjacima Sandžaka gdje se dešavaju valovi genocida i etničkih čišćenja. Cilj je bio jasan, istjerati Bošnjake sa vjekovnih ognjišta. Od balkanskih ratova, preko Prvog svjetskog rata pa sve do Drugog svjetskog rata, za Bošnjake Sandžaka ne prestaje nemoć i agonija.

Mula Jakup ef. Kardović je stekao veliki ugled u Sandžaku ali i na Kosovu gdje je radio kao imam do 1920. zbog čega su kosovski Albanci zajedno sa Bošnjacima kasnije branili sandžačke gradove. I Prvi i Drugi svjetski rat su prošli u četničkim genocidima nad Bošnjacima koji su imali za cilj istrebljenje jednog čitavog naroda. Sandžačka ulema i uglednici su prepoznali trenutak kada se nadzirala velika opasnost potpunog etničkog čišćenja prostora Sandžaka pa su se dali na posao očuvanja golog opstanka svoga naroda. Jedan od sandžačkih organizatora narodne odbrane za rožajski kraj bio je Mula Jakup Ef. Kardović. Njegove zasluge su bile velike u odbrani Novoga Pazara, Rožaja, Bihora, Sjenice i ostalih sandžačkih krajeva. Posebnu zahvalnost mu duguju upravo Rožajci jer je bio jedan od uzročnika odbrane i pobjede Bošnjaka nad četnicimana Kacuberu, sredinom 1943. godine.

U poslijeratnom periodu je “uspješno“ poistovijećena bošnjačka velika žrtva i stradanje sa četničkim zločinima i genocidima pa su branioci izmorenog bošnjačkog naroda isto tretirani kao i oni koji su imali namjeru uništiti ga. Tako je OZNA pokucala i na vrata Sandžačkog velikana Mula Jakup ef. Kardovića i po kratkom postuku, bez sudske presude, mučki, s leđa pucala na sandžačkog efendiju i uglednika. Sandžak je dobio heroja o kome se samo šaputalo, tiho pričalo i pisalo sve do 2013. godine kada su Bošnjačka kulturna zajednica u Crnoj Gori i Muftijstvo Sandžačko organizirali Međunarodni naučni simpozijum na temu “Sjećanje na Mula Jakupa-ef. Kardovića – Gaziju Sandžakа”. Bošnjaci su tada rehabilitovali mula Jakupa ef. Kardovića.

Na Međunarodnom načunom skupu govorili su Besim Agić – publicista i samostalniistraživač iz Rožaja, doc. dr Hivzo Gološ – historičar iz NovogPazara, dr Admir Muratović – direktor Instituta za istraživanje zločina i genocida iz NovogPazara, Fatmir Bači – publicista iz Albanije, prof. dr Šefket Krcić – univerzitetski profesor iz Plava, Velija Murić – advokat iz Rožaja, prof. dr Muhamet Shatri sa Kosova, prof. dr Izber Hoti sa Kosova, prof. dr Haki Kasumi sa Kosova, mr. Qerim Lita iz Makedonije, prof. hfz. Abdurrahman – ef. Kujević iz Rožaja, Ali Daci, publicista iz Rožaja, prof. Fazli Murići sa Kosova i prof. Fazli Hajrizi sa Kosova. Učesnici skupa imali su zadatak iznijeti istinu o ubistvu Mula Jakupa – ef. Kardovića. Tom prilikom je u produkciji Eldara Lakote (ArtVizija) prikazan dio filma o Mula Jakupu ef. Kardoviću čiju premijeru uskoro očekujemo, a inserte pogledajte na ovom linku.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Rozajski Trg zasluzuje da nosi ime ratnog zlocinca djukanovica koji je odgovoran za deportaciju i progon Bosnjaka iz Juznog Sandzaka, jer bosnjaci-muslimani vole svoje dushmane i dzelate.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.