22. Juni 2011

Sjeverni Sandžak – Bošnjačka demokratska zajednica najoštrije je osudila govor mržnje ministra inostranih poslova, Vuka Jeremića, izrečenog u emisiji „Utisak nedjelje“ na televiziji B92, 19.06.2011. U toj emisiji ministar Jeremić označava bošnjački narod i njegove vjerske predstavnike kao secesionistički, pravdajući taj stav navodnim patriotizmom Vlade Srbije. Ovim se potvrđuje da  višegodišnja destabilizacija sandžačkog prostora i ugrožavanje statusa i prava bošnjačkog naroda u Srbiji nisu isključiva odgovornost dvojice bošnjačkih ministara, već “patriotski” program aktuelne srpske Vlade…

Narednog dana na panel diskusiji u Ministarstvu inostranih poslova, ministar je izjavio da kada izostanu evropski faktori, prostor na Balkanu zauzimaju oni faktori koji geopolitički i geografski ne pripadaju Evropi, jasno ukazujući na Republiku Tursku. Ovim skandaloznim stavom, ministar Jeremić nastavlja potvrđivati licemjernost vanjske politike Srbije, koja deklariše nastojanje afirmacije prijateljskih odnosa sa Turskom, istovremeno šaljući poruke Evropi slične onim iz Miloševićevog vremena, kada se Srbija nudila za ulogu odbrane Evrope od nadirućeg Islama. Da nije u pitanju lapsus potvrđuje činjenica da je prošle godine, samo nekoliko dana poslije posjete Predsjednika Republike Turske, Abdulaha Gjula  Srbiji, u Briselu Jeremić izjavio da je za Srbiju uvredljivo da na putu evropskih intergracija bude u istom paketu sa Turskom pod čijom je okupacijom živjela 500 godina.

BDZ odbacuje ovakvo ponašanje ministra inostranih poslova, ocjenjujući ga štetnim za državu Srbiju, njene građane, a posebno za odnose Srbije i Turske.

Izvor: BDZ saopćenje

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles