BDZ Novi Pazar: Poziv gradonačelnika da podnese ostavku

0
3

Novi Pazar – U povodu 552. rođendana Grada Novog Pazara danas je u prostorijama Bošnjačke demokratske zajednice u Novom pazaru održana koferencija za medije. Tom prilikom na konferenciji su govorili predsjednik Izvršnog odbora BDZ-a Sead Šaćirović te generalni sekreter BDZ-a Amela Lukač-Zoranić.

Šaćirović je na početku čestitao građanima Novog Pazara ovaj jubilej, te nastavio svoje izlaganje konstatacijom da Novi Pazar u modernoj historiji nije bio siromašniji nego što je sada, posebno za vrijeme vlasti SDP-a Rasima Ljajića i gradonačelnika Meha Mahmutovića.

„Grad je bez fabrika, proizvodnje i novih radnih mjesta. Bez kvalitetnih dolaznih puteva i gradskih ulica, bez pijaće vode koje nema ni u centru grada a kamoli u prigradskim naseljima, sa oronulim školama koje nemaju fiskultume sale, bez daljinskog grejanja, bez kvalitetne fekalne i kišne kanalizacije, sa lošom elektro mrežom koja je najstarija u regionu. U NP stalan posao ima nešto više od 15.000 građana, skoro 13.000 su penzioneri, dok na posao čeka 24.000 građana, pokazuju podaci Odeljenja za privredu i filijala Penzijsko invalidskog osiguranja i Nacionalne službe za zapošljavanje. Iako je tokom prošle godine posao pronašlo 2.606 osoba – 140 više nego u 2011. gođini, ukupan broj nezaposlenih uvećan je za skoro 1.000.

U Novom Pazam živi 12.717 penzionera, sa prosečnim prihodima od oko 17.000 dinara, što je znatno manje od republičkog proseka, pokazuju pođaci filijaie PIO fonda.

Prosečna februarska neto plata u Novom Pazaru je 33.484 dinara, odnosno za skoro 10.000 dinara manje od proseka u Srbiji.“ – podaci su koje je iznio gospodin Šaćirović, dodavši da u toku jednog cijelog mandata i godinu dana drugog SDP nije uspjela da otvori jednu fabriku niti da dovede nekog stranog investitora, što prema riječima Šaćirovića znači da je nesposobnost ove vlasti očita, a kriminal na velikom nivou.

POLICIJA DA POKRENE ISTRAGU PO PISANJU CINS-a

Šaćirović je još jedanput podsjetio na pronevjere novca Gradonačelnika Mahmutovića koje je potvrdio CINS, te da policija i tužilaštvo nisu poduzeli neophodne mjere.

„Umjesto da rade i grade oni troše novac građana na koncerte i ne samo to oni su pronevjerili milion ipo  eura, a da policija uprkos zahtjevima političkih stranaka opozicije i pisanja CINS-a nije reagirala na otvorene kriminalne radnje gradonačelnika Mahmutovića i ministra Ljajića. Zahtijevamo od vlade da ne štiti ministra Rasima Ljajića u vezi sa njegovim kriminalnim radnjama niti da ga proglašava nacionalnim interesom Srbije več da naredi policiji, tužiiaštvu i sudstvu da rade svoj posao i ispitaju gdje je završilo ovoliko novca i još mnogo drugih krimilanih aktivnosti.“ – kazao je Šaćirović.

Šaćirović je podsjetio na pisanja medija iz perioda prije izgradnje stadiona i ulaska FK „Novi Pazar“ u Super ligu, kada je Bojan Radovanović rekao „Ko mi ponudi 5 miliona eura ući će u Super ligu“, a koji je u decembru 2011. uhapšen zbog zloupotreba u privredi u prethodne tri godine i zbog pribavljanja falsifikovanih dokumenata o hipoteci na osnovu kojih mu je odobren kredit od oko 4,5 miliona eura.

„Kada je FK „Novi Pazar“ ušao u spomenutu ligu priča o ovim novcima je zataškana, ali je ostala hipoteka. Nije teško zakijučiti da su glavni akteri ove kriminalne radnje Rasim Ljajić i Meho Mahmutović, pa zahtijevamo od policije da konačno ispita i istraži ove navode.“

GRADONAČELNIK MAHMUTOVIĆ DA PODNESE OSTAVKU

Šaćirović je nakon prethodno iznijetih navoda zatražio od Gradonačelnika da hitno podnese ostavku.

„Smatramo da je rješenje za izlazak Novog Pazara iz hronične ekonomske krize borba protiv mita i korupcije te kriminala te svakog vida kriminala. To je osnovni preduslov za razvoj ekonomije. To se može učiniti onoga trenutka kada padne vlast SDP i gradonačelnik Mahmutović. Zahtijevamo od gradonačelnika da odmah podnese neopozivu ostavku kako bi se nakon toga raspisali vanredni lokalni izbori. Svaki dan boravka na vlasti nesposobnih i korumpiranih pojedinaca koje smo spomenuli košta građane Novog Pazara i grad vodi u dalje propadanje i nazadovanje.“ – zaključio je Šaćirović.

ELFIĆ POKUŠAVA FALSIFICIRATI SKUPŠTINU

Na kraju Šaćirović je na kraju osvrnuo se na proceduru promjene zastupnika BDZ-a u Registru poltičkih partija. On je kazao da iz Ministarstva očekuju izjašnjavanje bivšeg predsjednika BDZ-a Emira Elfića koji je ranije upisan kao zastupnik te stranke, te da je zahtjev Elfiću upućen još 8. aprila od kada se on nije izjašnjavao.

„Bitno je ovdje napomenuti da se sve zahtijeva na osnovu našeg zahtijeva o promjeni imena zastupnika BDZ –a u Registru shodno volji apsolutne većine na Skupštini BDZ-a održanoj 31. marta ove godine kada je Elfić smijenjen a za predsjednika jednoglasno izabran mr. Jahja Fehratović.“ – navodi Šaćirović.

Šaćirović je optužio gospodina Emira Elfića da obmanjuje građane ovih dana prikupljajući potpise za navodnu skupštinu, koja je navodno održana 21. marta.

Ovaj dopis od Ministarstva poslan Elfiću otkriva da je gospodin Elfić govorio neistinu kada je objavljivao razna saopštenja u kojima je navodio kako je 21. marta održao nekakvu skupštinu stranke te je na njoj ponovo reizabran za predsjednika, a onda je i pokazao falsifikovanu kopiju iz Registra političkih partija u kojima je on nanovo upisan kao predsjednik stranke. Znači da je gospodin Elfić govorio neistinu, bavio se falsifikovanjem. Sve to potvrđeno je ovim dopisom Ministarstva koje mu je kako rekosmo poslano 8. aprila.

Mi imamo u posjedu jedan papir na kome se nalazi 50 imena mahom članova tri porodice koje daju podršku Elfiću, čija imena i matični brojevi treba da posluže za još jedan falsifikat kojeg Elfić sprema, a to je neka nova navodno održana skupština 31. marta. On tu održanu skupštinu priprema ovih dana. Njegov aktivista sa inicijalima N.G. je obilazio nekoliko građana čija imena su zloupotrijebljena 17. marta, dakle prije dva dana, tražeći od njih da potpišu taj papir na kojem stoji da je skupština održana 31. marta.“

Šaćirović je naglasio da u panici bivši predsjednik Elfić ovih dana poseže za brojnim nezakonitim radnjama, te trošenjem novčanih sredstava sa računa stranke.

„Imamo uvid u trošenje novčanih sredstava stranke od strane gospodina Emira Elfića koji koristi oklijevanje Ministarstva da donese pravičnu odluku u vezi subjektiviteta stranke pa nemilice troši njen novac. Pozivamo Ministarstvo pravde da bez oklijevanja donese pravednu i zakonitu odluku te da u Registar političkih partija kao zastupnika BDZ-a upiše legalno i legitimno izabranog predsjednika BDZ-a mr. Jahju Fehratovića. Nadamo se da ova vlast neće počiniti greške Borisa Tadića koji je proizvodio dvojne institucije u Sandžaku, zbog čega je izgubio protekle izbore. Izražavmo duboku nadu da ova vlast neće podleći pritiscima Rasima Ljajića te da će postupiti u skladu sa zakonom, a svjesni činjenice da bezakonje sa vrha dovodi do nezakonitog postupanja građana, što može proizvesti određene probleme i nestabilnost.“ – zaključio je Šaćirović.

ODBORNICI NEĆE PRISUSTVOVATI SVEČANOJ SJEDNICI

Potom je generalni sekretar Stranke dr. Amela Lukač-Zoranić obavijestila javnost da Odbornički klub BDZ-a Novi Pazar neće prisustvovati Svječanoj sjednici Skupštine grada Novog Pazra koja je zakazana povodom Dana grada.

„Ne želi dati podršku skupštinskoj većini koja je formirana na nelegitiman način, kupovinom glasova i mandata pojedinih odbornika, što je jedna u nizu kriminalnih radnji lokalnih vlasti. Nastavit ćemo sa ovim vidom pritiska na skupštinsku većinu u Novom Pazaru do njihovog konačnog odlaska sa vlasti. Konkretne činjenice pokazale su da oni umjesto da vode brigu o gradu organizuju estradne koncerte. Umjesto da se bave životnim problemima građana, predstavnici GU Novi Pazar kao u drevnom Rimu narodu ponude malo gladijatorskih igara, u ovom slučaju malo muzike i igre, i na taj način troše ogroman novac građana koji u ovim teškim trenutcima itekako neophodan.“

KOLIKO JE STVARNO KOŠTAO KONCERT

Ona je pozvala gradonačelnika Mahmutovića da javno obznani koliko je potrošeno za koncert Halida Bešlića, na što, kako ona kaže, građani imaju pravo.

„Tražim od gradonačelnika Meha Mahmutovića da obavijesti građane Novog Pazara, koliko je zaista koštao koncert Halida Bešlića, ne iznoseći samo brojke, već pokazivanjem ugovora, što je naše zakonsko pravo da znamo, koji je potpisao sa gospodinom Bešlićem. Tek na taj način možemo imati uvid koliko novca je potrošeno da bi građani Novog Pazara uživali u toj jednoj večeri slušajući muziku gospodina Bešlića.“ – kazala je dr. Lukač-Zoranić uputivši na kraju čestitku svim građanima Novog Pazara 552. godišnjicu grada Novog Pazara.

(BDZ)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.