BDZ CG – Rješenja koja je ponudio Žugić udarac na standard građana

1
19

Bivši ministar u Vladi Crne Gore, Radivoje Žugić, medijski inače predstavljen kao siva eminencija crnogorskih finansija, zbog teškog ekonomskog stanja i deficita u crnogorskom budžetu, javnosti je ponudio nekoliko rješenja.

Između ostalog, što BDZ u CG smatra direktnim udarcem na standard građana, predlaže snižavanje plata, uvođenje poreza na penzije, kao i njihovo zamrzavanje, te smanjivanje naknada majkama sa troje i više djece i zamrzavanje budućeg sticanja tog prava. Samim tim što su plate u sjevernom a u okviru njega posebno u sandžačkom regionu države značajno niže od ukupnog crnogorskog prosjeka, jasno je da bi ove mjere drastično uticale na smanjenje ionako niskog standarda građana ovog regiona.

BDZ u CG, takodjer, smatra da je predložena mjera smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, koju predlaže bivši ministar Žugić, utemeljena i ispravna ali da se treba primjenjivati selektivno u centralnom i južnom regionu Crne Gore, a da je u Sjevernom dijelu ovom izazovu treba pristupiti vrlo oprezno, jer su budžetske institucije, nažalost postale skoro jedini prostor da se dođe do nekog posla i izvora egzistencije. Vladajući režim je godinama unazad smišljeno radio da postane jedini poslodavac kako bi u izbornim manipulacijama i ucjenama lakše kontrolisao one koji su tražili posao, i to se sada vraća kao bumerang.

BDZ je potpunosti na stanovištu da su državni aparat ali i većina lokalnih administracija pregolemi, i da su zbog toga nefunkcionalni te neizdrživo opterećuju ekonomsku i fiskalnu stabilnost i državne i lokalnih vlasti. Pored toga, postojeći administrativni aparat vlasti ima veoma izražen koruptivni potencijal i skoro je u potpunosti zaražen nepotizmom, te je na planu smanjenja istog neophodno raditi, prije svega sistemski uz punu primjenu preporuka i standarda koji dolaze od strane evropske unuje.

BDZ smatra da je u vrijeme dok majke iz Rožaja koje imaju troje i više djece pokušavaju ostvariti uskraćena prava po osnovu nadoknada, nije moralno govoriti o zamrzavanju sticanja prava za žene koje ispune ove zakonske uslove. Postavlja se pitanje da li se to državna vlast zainjatila da rožajskim majkama po svaku cijenu nedozvoli i uskrati ovo pravo koje su žene u ostatku Crne Gore pod istim uslovima stekle, pa žele zamrznuti dalje ostvarivanje ovog prava.

I u konačnom, BDZ smatra da je poražavajuća poruka režima da se uvede porez na penzije, i da se te iste penzije zamrznu. To bi po BDZ-u bio direktni udarac na osiromašene i obespravljene penzionere, na najugroženiji i najnemoćniji sloj crnogorskog društva. Poznato je da su prosječne penzije u C.G. oko 290,00 €, a da su u sjeverno-sandžačkom regionu niže za nekih 30-tak procenata, i da u prosjeku iznose oko 200,00 €. Jedna takva odluka režima bi sasvim sigurno ugrozila i sam biološki opstanak tih ljudi.

BDZ u Crnoj Gori, konačno, smatra da je plasiranje ovakvih ideja od strane bivšeg ministra finansija, ili ispitivanje strpljenja građana od strane kriminalizovanog režima i njegovih satelita, ili se radi o namještenoj „lopti“ u klasičnom spinu kako bi već u drugom koraku „visočija“ politička instanca režima osporila ovakve ideje dokazujući na taj način veliku brigu i spasiteljsku misiju prema socijalno osjetljivim kategorijama građana. Šta god da je, riječ je o poigravanju sa osiromašenim narodom, te sve ovo dokazuje da sa ovim režimom ne postoje pozitivna rješenja.

BDZ čvrsto vjeruje da je ovo jedan od posljednjih pokušaja manipulacije DPS-a građanima Crne Gore, i da će od 16 oktobra ova politička partija biti politička prošlost Crne Gore.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.