Basil Ibrahim – zatvorenik, ranjenik i šehid

2
87

Piše: Mirfad SadikPiše: Mirfad Sadik

 U petak navečer, Basil Ibrahim, iz mjesta ‘Anata, na sjeveru okupiranog Jerusalema, sjedio je u kafiću na ulazu u grad. Došao je da učestvuje u protestima i da pomogne u odbrani Kudsa od cionističkih okupatorskih snaga. Njegova borba za Kuds završila je smrtnosnim metkom koji je na njega ispalio okupatorski vojnik.

Teško ranjeni Basil (29), prevezen je u palestinski medicinski kompleks u Ramallahu. Nedugo zatim, kako je izjavio njegov brat Hišam, konstatovana mu je smrt.Basilov život bio je kratak i posvetio ga je borbi protiv okupatorske cionističke vojske. Prije dženaze u subotu ujutro, njegova rodbina i prijatelji govorili su o Basilu Ibrahimu kojeg će mještani ‘Anata pamtiti kao zatvorenika, ranjenika i šehida. Naime, njegov brat Hišam kaže da je njegov brat bio ranjen u bedro prije tri godine i da je dugo vremena proveo na liječenju, ali ga ni to nije spriječilo od sudjelovanja u sukobima sa okupatorskim snagama sve dok nije uhapšen 2015. godine.Basil Ibrahim je proveo godinu i pol u izraelskim zatvorima prije no što je krajem prošle godine bio pušten na slobodu.

Otac je jednog sina koji ima četiri godine. Dao mu je ime Adem, ali ga je zvao ”Mukavim” (onaj koji se opire okupaciji).”Hišam je također rekao: ”Moj brat Basil želio je da preseli kao šehid na jednoj od kapija Kudsa i postigao je to što je želio. Mi smo spremni žrtvovati našu krv, naše sinove i sve što imamo za Kuds (Jerusalem) i Al-Aksa džamiju i u tome nas neće spriječiti razilaženje Arapa (arapskih vođa) u pogledu sramne odluke amričkog predsjednika o Jerusalemu kao glavnom gradu Izraela.”Preveo: Abdusamed Nasuf Buštalić

(saff.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Basil Ibrahim – zatvorenik, ranjenik i šehid


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Sehidi idu pravo u Dzenet in Saa Allah.On je poginuo u odbrani Kudsa,
  “Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnīkā, i pravednīkā, i šehīdā, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti!” (En-Nisa, 69)

  Značenje šehida u navedenom ajetu, kako je spomenuo šejh Abdurraham el-Sadi, jesta da su to ljudi koji idu u borbu na Allahovom putu, zbog uzdizanja Allahove riječi, te na tom putu budu ubijeni.

  Onda na kraju ajeta, Allah spominje da su oni najbolje društvo u Džennetu za one koji su uvijek poslušni Allahu i Njegovom Poslaniku.

  Šehidima ne prestaju blagodati

  Allah subhanehu ve te’ala kaže (u prijevodu značenja):

  “Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga, radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati.” (Alu Imran, 169-170)

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.