BANU između mržnje, zavisti i licemjerja

2
9

Osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti izazvalo je očekivano oštru negativnu reakciju srpskih struktura u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Očekivana je stoga što, na temelju bošnjačkog dugog iskustva, jasno je kako se sve što je vezano za Bošnjake sistematski guši, progoni i diskreditira od strane vladajućih srpskih struktura, a vrhunac toga je svakako realizacija sistematskog ubijanja i progona što je međunarodno pravo kvalificiralo genocidom. Tokom rata radilo se o fizičkom genocidu, a danas se nad Bošnjacima i njihovim nacionalnim vrijednostima nastoji vršiti duhovni i mentalni genocid.

Zajednička karakteristika i argument u dosadašnjem oglašavanju srpskih predstavnika jeste da se kroz osporavanje učešća uleme u formiranju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti pokušava kompromitirati i sasjeći u korijenu sama ideja akademije i ponovo udariti na islamske vrijednosti i ulemu u Bošnjaka. Srpska elita svjesno zaobilazi činjenicu da ljudska povijest bilježi, poštuje i izuzetno vrednuje zasluge vjerskih dostojanstvenika u borbi za prava, slobodu i prosvjećivanje svojih naroda.

Svi naprijed, ulema u podrum!

Srbi ne trebaju dalje ići od svoje povijesti u kojoj je Sveti Sava tituliran kao temeljac srpskog prosvjetiteljstva, crkveni arhiepiskop koji je ugrađen u sve strukture sadašnje države Srbije, koji se slavi po školama (i bošnjačka djeca se prisiljavaju na to), a svetosavizacija je više nego očita u idejama i aktivnostima mnogih visokih srpskih predstavnika. Dakako, krsne slave i drugi sveci su opet posebna oblast srpskog „sekularnog” društva. Ono što Srbi za sebe podrazumijevaju, Bošnjacima bi rado zabranili. Sveti Sava je civilizacija, a islamski alim je opasnost i prijetnja!

Da crkva i crkvenjaci imaju značajnu ulogu i u savremenom pravoslavnom svijetu svjedoči primjer Kipra, čiji je prvi predsjednik, nakon stjecanja nezavisnosti 1960. godine, bio Makarios III, arhiepiskop kiparske pravoslavne crkve. Također jedan od sljedećih kiparskih predsjednika, Spyros Kyprianou, došao je iz crkvenog ozračja, naime jedno vrijeme je bio sekretar arhiepiskopa Makariosa.

U Hrvatskoj se đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer označava kao darovatelj, osnivač i pokrovitelj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), utemeljitelj likovne galerije i obnovljenoga Hrvatskog sveučilišta, pomagao je osnivanje Matice slovenske, skupljač je umjetnina, inicirao je otvaranje škola, katoličkih sjemeništa. Hrvatska se ponosi biskupom Strossmayerom. Ne smeta joj što je biskup utemeljio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.

Nadalje, XX stoljeće svjedoči o mnogim vjerskim dostojanstvenicima i ljudima koje je inspirirala njihova vjera da štite interese svoga naroda, bore se protiv diskriminacije, obespravljenosti i zalažu se za prosvjećivanje. Martin Luther King jedan je od najvećih boraca i vođa za prava američkog crnačkog stanovništva. Otac mu je bio svećenik, Martin Luter King se obrazovao za svećenika, stekao doktorat iz teologije i služio je kao baptistički svećenik u Alabami. Jedan je od najmlađih dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Desmond Tutu je anglikanski nadbiskup koji je širom svijeta postao poznat tokom ‘80-tih godina prošlog stoljeća kao borac protiv aparthejda u Južnoj Africi, a Nobelovu nagradu za mir dobio je 1984. godine.

Mahatma Gandi je od strane Indijaca proglašen svecem, a Gandijevo zalaganje za nenasilje, poznata ahmisa (nepovrjeđivanje), bilo je izraz životnog puta koje propovijeda hinduizam.

Dalaj Lama je poglavar tibetanskog budizma, u svojoj poziciji sažima i vjersko i političko vođstvo, a vrlo često se navodi kao primjer moralne savjesti.

Dijagnoza dr. Muhića

Dakle, nije problem priznati i prihvatiti zasluge i angažman vjerskih predstavnika i teologa različitih vjerskih zajednica, osim muslimanskih. Islamski vjerski autoriteti se sataniziraju i odbacuje se sve što sa njima ima dodira. Izvanrednu dijagnozu je ovih dana dao prof. dr. Ferid Muhić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, kazavši: „Ovdje, dakle, konkretno smeta islamski učenjak, alim, i bošnjačka akademija. Ne samo Srbi i Hrvati nego u okviru čitave evropske nauke, od renesanse i prosvjetiteljstva, naučni krug ulazi u direktnu saradnju s najvišim klerikalnim ili crkvenim krugovima. Od njih imaju direktnu podršku i pomoć. Mnogi od prvih i vodećih likova u danas najpoznatijim evropskim akademijama bili su biskupi i svećenici… Slično je i u Rusiji. To je svjetska praksa i nije ništa čudno.”

Bošnjaci nemaju pravo na tu svjetsku praksu, jer im za takvo što nisu dozvolu dali srpski akademici i funkcioneri, jer to njima smeta i nije po volji.

Međutim, katastrofalnije i mnogo opasnije od srpskih osporavatelja jeste ono što se u posljednje vrijeme sve jasnije i glasnije očituje kao beogradsko mišljenje Sarajeva. Naime, beogradski kreatori kriterija razumijevanja vrijednosti bošnjaštva, slobode Bošnjaka i njihovih potreba svoje implementatore imaju u sarajevskoj intelektualnoj i političkoj sferi. Za ne povjerovati je to, ali je tako. Osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti je to tako jasno i neočekivano razotkrilo. Argumenti i stavovi beogradskih autoriteta i onih podržavatelja genocida nad Bošnjacima, ili stav Rajka Kuzmanovića predsjednika Akademije nauka i umjetnosti RS, potpuno su identični nekim bošnjačkim intelektualcima u Sarajevu koji se boje islama, Islamske zajednice, reisu-l-uleme. Zaista čudna podudarnost i čudno slaganje!

Izgleda, ono što se u Beogradu osmisli u Sarajevu se realizira. Dr. Ferid Muhić to definira i kaže „sindrom inferiornosti kod Bošnjaka vrlo je izražen i raširen. To je sindrom potrebe da se ulaguju onome ko je jači. Po modelu ‘kraju lađu'”.

A ovih dana se mogla čuti i konstatacija kako mediji u Sarajevu prepisuju od medija u Beogradu. U tom prepisivačko-podaničkom odnosu, inferiornosti i prevrtljivosti razvija se i tavori „nezavisni”, „građanski” bošnjački duh kojem izaziva strah i sve mu je prijetnja i odvratno što dolazi s pozicije bošnjačkog nacionalnog diskursa, vrijednosti i dostojanstva. A prisustvo uleme u tom diskursu postaje izgovor za obračun i gušenje svakog nacionalnog bošnjačkog iskoraka i onih koji se usude iskoračiti. Očito da nema uleme bio neki drugi razlog, jer beogradski kreatori bi ga pronašli i servisirali, kao logističku podršku realizatorima. Vjerovatno će neke intelektualce biti i stid što se osnovala Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, kao što ih je stid islama, Islamske zajednice, reisu-l-uleme i naše ahmedije.

Kontra povijesnog iskustva

Učešće u oslobodilačkim pokretima, zahtjevima, naučnim i prosvjetiteljskim inicijativama ili njihovo vođenje od strane vjerskih autoriteta u različitim dijelovima svijeta je povijesna praksa, priznato i legitimno pravo. Neki vjerski autoriteti, na temelju tih vrijednosti, stekli su priznanje i počasti širom svijeta, postajali primjeri i današnja su inspiracija mnogim neslobodnim i obespravljenim ljudima i zajednicama. To poštovanje je potjecalo iz njihovih zajednica i dalje se širilo svijetom. Kod Bošnjaka procesi teku kontra tog povijesnog iskustva. Unutra se ubija svaka ideja koja dolazi od uleme ili može imati bilo kakvu srodnost ili nadahnuće islamskim vrijednostima i tradicijom. Štaviše, i ono što se vani prepoznaje kao univerzalna vrijednost bošnjačke uleme, unutra se nastoji sistematski ubiti i kompromitirati.

Naše povijesno iskustvo kazuje da se bosanska ulema, kada je bila u prilici, stavljala na čelo borbe za slobodu, duhovne i kulturne vrijednosti svoga naroda. Treba se sjetiti zaboravljenih alima boraca za slobodu bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine, Muhameda ef. Hadžijamakovića muderisa u Gazi Husrev-begovoj medresi, Abdulaha ef. Kaukčije imama Gazi Husrev-begove džamije, pljevaljskog muftije Šemsekadića, koji predstavljaju stupove otpora okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. godine od strane Austro-ugarske monarhije. Časnoj ulemi je sloboda, ljudsko dostojanstvo i čast vjere uvijek bila iznad dodvoravanja bilo kojoj vlasti, straha od egzistencije i kompromisa na štetu svoga naroda i vjere. Narod je to kroz povijest znao prepoznavati i cijeniti. Čak i onda kada su zvanično morali biti zaboravljani, doprinosi hrabrih alima, njihov duh i sjećanje na njih ostajalo je u narodnom sjećanju i prenosilo se.

Historija će dati svoj sud o svakome i svemu što se dešava, kazat će ko je bio kukavica, ko ulizica, koje je bio hrabar i odlučan, ko je prepoznavao interes naroda i bio uz narod, a ko je bio uz svoj interes i uživao u aplauzu i aferimu nenarodnih centara.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. dragi osnivaci BANU, neosvrcite se na ove srpske provokacije,jer je to bilo i ocekivano,posebno od SANU i Cosica kreatora Balkanskog zla ! ovo su posljednji izdisaji pacijenta(Cosica i pakovanja) kojem se nije ostvario plan o istrebljenju Bosnjaka i sada kao razjaren Djavo tutnji i pokusava da ocrni sve Bosnjacko ! e nece moci vise srbadijo zajedno sa domacim(Bosnjackim) izdajicama pout Dzevada Galijasevica i drugih otpadnika da cinite i radite na tome kako da istijebite Bosnjake ! dosta je bilo u proslih 200 god. ste se pokazali i na rijeci i na djelu kakvi ste ! mislim da rat jos nije zavrsen da je samo odlozen jer ovakva situacija i u Bosni i u Sandzaku je neodrziva vise,nedaju nam da zivimo normalno! pa ko je ovde opasnost pitam se? dali mi Bosnjaci ili srpski nacionalisti i cetnici koji i dalje nisu prestali sa “ciscenjem” Bosnjaka u svakom pogledu,kako firickom tako i duhovnom. Bosnjaci ujedinite se i protjerajte te otpadnike iz Sarajeva i Novog Pazara koji vas vode u propast ! jer dok je god njih srbi ce nam raditi o glavi i o nasoj propasti,samo jaki i ujedinjeni Bosnjaci ce moci da se odupru toj gamadi vlaskoj-cetnickoj.
  Dragi muftija i svi vi koji se casno borite za nasu Bosnjacku stvar,neobazirite se na ove otpadnike i srbe nacionaliste,znate vi a bogami i mi sta bi oni radili sanama kada bi ih zapalo,zato jos energicnije radite imate punu podrsku dijaspore,kako moralnu,duhovnu tako i financijsku ! zajedno protiv dusmana do kraja i pobjede !

  0

  0
 2. BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSI
  Iskreno priznati Bosnjacki, dali postoji vaznije i buduci korisnije vijesti ili habera nego da je osnovana Bosnjacka akademija.Ima mnogo akademija i mnoge nacije ih posjeduju,ali nijesu procvjetale u potpuno ljudskom smislu rijeci buducim pokoljenjima ispricanoscu historije proslosti tih naroda pa cak ni sopstvenih.Razlog svih tih nedostignuca ili gubitaka tih akademija je udaljenost od realnog puta,puta vjere i zapostavljanja vjerski propisa. Tako nesto se u nad Boga dz.s. nikada nece desiti u Bosnjackoj akademiji,koja treba da bude sasvim nesto drugo,drugacija organizacija realnog gledanja na svijet i okolinu,svoj narod i susjede i sunarodnike.Ono bas cega su druge akademije bile siromasne i u kojima se umjesto nauke i prosperiteta naroda stvarala medju vjersko narodna mrznja i smisljanji, planovi udaljivanja drugih razlicitosti naroda.Bosnjackoj akademiji nadam se nece biti Bosnjaka koji joj nece punom rukom povjerovati i naci samog sebe u njoj u zajednici ciji najsrecniji clan treba biti.To je jos jedna poruka svim muslimanima bivse Jugoslavije da se odazovu svojem jedinom nacionalnom imenu u kojem mugu naci spas za sebe i ostvariti otvorene pute mira,sloboda i razumijevanja izmedju sebi i svojih sunarodnika.Vrijednost osnivanja Bosnjacke akademije nauka i umjetnosti je nuzno bila potrebna organizacija koja Bosnjacima ce ucvrstiti moc i postojanje na tim prostorima te bivse Jugoslavije,gdje nijesu smjeli biti identifikovani ono sto jesu,pa sada nekakvim organizacijama ili grupacijama smeta zasto su se Bosnjaci identifikovali.Te nerazumljivosti u narodima,a ucvrscenje Bosnjaka uvelicanoscu razumijevanjem brace muslimana, Bosnjacka akademija ce postati kako prava i realna akademija nauka i umjetnosti koja treba da bude i gdje su te dosadasnje akademije trebale biti bez nedostatka i uspjeharealnog ostvarenja. Nadajuci se nacice same svoje greske propusta i netrpeljivosti prema drugo nacionalnim ili drugo vjerskim narodima sto nazalost nebi smjelo postojati ni u kakvom ljudskom bicu.Iskreno priznajem u dusi sam zadovoljan na osnivanje te nase BOSNJACKE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI,kojoj iskreno zelim prosperitet,srecu i ostvarenu buducnost u buducim radovima i planovima,-AMIN.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.