Bosanski ili Bošnjački, Srpski ili Vlaški

240
135

muftija BANU

BANU – Veoma vješto osmišljena strategija Matice Srpske u pogledu pokušaja diskreditiranja bosanskoga jezika iznova pokušava agresiju na bošnjačku kulturu i tradiciju. Međutim, za razliku od prijašnjih apriornih negacija postojanja bosanskoga jezika i pokušaja nipodaštavanja svega južnoslavenskog što nije srpsko, ovoga puta se mnogo više vodilo računa o klasifikacijama i jezičkoj kategorizaciji, što u suštini predstavlja priznanje bosnistici i priznavanje bosanskoga jezika kao zvaničnog jezika Bošnjaka i svih drugih koji ovaj jezik osjećaju svojim maternjim jezikom. U saopćenju Matice srpske doslovno stoji da je “Одбор за стандардизацију српског језика правовремено усвојио социолингвистички засновану одлуку да је за српску културу једино прихватљив термин бошњачки, а не босански језик”. Upravo u ovoj konstataciji se krije priznanje bosanskoga jezika i bošnjačke kulture, i to od strane renomirane srpske institucije koja se bavi očuvanjem srpskog jezika i književnosti. Činjenica da se termin bosanski ne osporava iz lingvističkih već kulturoloških razloga, i to iz pozicije sociolingvistike kao discipline koja proučava uticaje društva na jezik i jezika na društvo, dokaz je toga. Dakle, nema dileme, srpski lingvisti više ne osporavaju ono što je odavno svima poznato kao nesporna naučna činjenica, to jest postojanje bosanskoga jezika kao dijela šireg srednjejužnoslavenskog dijasistema u koji još spadaju srpski, hrvatski i crnogorski jezik kao posebni standardni jezici Bošnjaka, Srba, Hrvata i Crnogoraca. I tu se lingvistička priča završava, obzirom da smo odavno prihvatili tezu da o unutarbošnjačkim temama možemo pričati samo sa Bošnjacima, kao i da je u periodu pokušaja osporavanja prava Bošnjacima na imenovanje svoga maternjeg jezika iznijeto toliko činjenica da bi se samo njihovo taksativno nabrajanje oteglo na više štamparskih tabaka. Ali, ovdje postaji jedna druga začkoljica koju imamo potrebu razjasniti.

U saopćenju stoji da je za srpsku kulturu neprihvatljiv naziv bosanski jezik i daje preporuka da se ubuduće unutar te kulture jezik Bošnjaka naziva bošnjačkim. Ovdje već ulazimo u opasno polje iskazivanja osjećaja jedne kulture prema posebnostima druge, ili bolje kazano, pokušajima kreatora srpske kulturne politike da, kao mnogo puta u prošlosti, svoje stavove nametnu susjednim kulturama i njihovim baštinicma i na taj način izvrše kulturnu agresiju ili bar nanesu neku štetu, makar ona bila neznatna kao u ovom slučaju.

Ukoliko pogledamo u kulturne baštine Bošnjaka i Srba nije ni čudo što postoje takve tendencije u srpskoj kulturnoj politici, jer kada iz nje izuzmete sve što je bošnjačko, a uz to i sve što pripada drugim okolnim narodima, vidjet ćete koliko je to kulturno naslijeđe šturo i zaostaje za onim što Bošnjaci gaje još od srednjevjekovlja kao svoju autohtonu i autentičnu baštinu. Možda su baš zbog tog Božjeg određenja da budu titulari balkanske kulture oduvijek bili na meti nedobronamjernih komšija, pa su od stećaka preko Hasanaginice, Omera i Merime, Mehmed-paše Sokolovića do Meše Selimovića, Skendera Kulenovića i drugih, koje su pozicionisti iz Matice Srpske, SANU i drugih velikosrpskih institucija proglašavali srpskim, bili u poziciji da dokazuju i brane svoje vlastito nasljeđe. Ili, da se vjekovima i decenijama docnije upoznaju sa stvarnim vrijednostima svojih kulturnih dobara materijalne i nematerijalne prirode. Nije mi cilj da ulazim u autentičnost ili apokrifnost kulturnih sadržaja nulte kategorije koje ovdašnja javnost smatra srpskim, a prema historijskim činjenicama i drugim nepobitnim dokazima isti potiču iz drugih kultura, jer bi nas to odvelo u drugo opasno polje kulturnih previranja, što nije namjera ovog saopćenja, već samo želim incirati posve humanističku tezu da ljudska civilizacija postoji upravo zahvaljujući prožimanjima različitih kultura te da su međusobni uticaji i dijalozi duhovnih naslaga suština našega postojanja i da svaki pokušaj negacije ili nipodaštavanja tuđe kulture više govori o kulturi onoga ko ima potrebu da negira nešto ili nekoga, nego o onome ko se nalazi u poziciji oštećenog.

Ako bismo bili do kraja cinični, mogli bi kazati da se u kulturi Bošnjaka – i to kako u onoj još uvijek živućoj tako i u onoj vjekovima prije – srpska kultura i srpski jezik nazivaju „vlaškom kulturom i vlaškim jezikom“, jer se u percepciji Bošnjaka vjekovima unazad za Srbe koristio naziv Vlah, a za njihov jezik vlaški jezik; isto kao što postoji glagol povlašiti se u značenju prihvatiti srpsku/vlašku kulturu i pridjev vlaški u značenju srpski.

Preporuka bošnjačkoj javnosti da srpski jezik naziva vlaškim, iz razloga što je taj naziv prihvatljiv za bošnjačku kulturu, vjerovatno bi uznemirila sve govornike tog jezika i izazvala buru kod jezikoslovaca. Isto je tako uvrjedljivo, neprimjereno i nedopustivo bilo kome, a naročito onima koji bi se trebali baviti nacionalnom kulturom jednog naroda i imati najprefinjenije manire, nipodaštavati tuđu kulturu, nametati terminologiju kod suštinskih identitetskih stvari ili zahtijevati od pripadnika svog naciona da vrijeđaju jedan cijeli, komšijski narod.

Iz svih navedenih razloga, saopćenje Matice Srpske i njenog predsjednika Stanića djeluje apsurdno i neprihvatljivo, te neodoljivo podsjeća na vrijeme koje niko ko zdravorazumski razmišlja na Balkanu ne priželjkuje. I neka Staniću i Matici Srpskoj ne smeta bosanski jezik kojim govore njihovi susjedi, kao što nama Bošnjacima ne smeta srpski jezik kojim govore naše komšije.

Generalni sekretar

Muftija Muamer ef. Zukorlić

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

240 KOMENTARI

 1. Muamere efendija Zukorliću, ponekad znaš “iskočiti”, ali za ovako pogođenu metu u sam centar, od srca ti čestitam. Ni jednu više, a ni jednu manje ne bih imao dodati.
  Jači si od cijele njihove SANU. Allah je sa pravovjernim, sve dok je nijjet čist. Ne bih te mijenjao za cijelu Šumadiju i jš Beogradski pašaluk pride.
  Veliki selam, Allah barek fiik.

  0

  0
 2. Молим да ме не вређају свакакви овде,не пишем из зле намере.Скоро одох код мајстора Бошњака да ми завари неки ауспух и он објашњава другом Бошњаку нешта што овај не капира.После пар минута му се издере “Ало,хајване,јел ја причам српски ил кинески па ти ништа не улази у ту празну главу.Иначе је мајстор један часни муслимански верник.

  0

  0
  • U pravu si potpuno. To je istinski naučni dokaz da mi govorimo srpskim jezikom. Baš ti hvala što nas poduči. Šta bi mi bez tebe tako pametnog.

   0

   0
  • ime Nemanje nije Slavensko nama znacenja na Slavenskim jezicima i ne postoji u cijelom Slavenskom svijetu..Rijec je o tituli koja je kod ILIRA bila NIMANI a kod Kelta NEMANDI[Ucenik-ucen covjek]
   Sve tzv Nemanje na celu sa TZV SV Savom se u Turskim defterima pominju kao Albanci KATOLICI NIMANI a u Vatikanu kao Katolici Nemandi..Na pr Sv Sava se pominje kao Archbishop [nadbiskup] Rimokatolicke crkve odan Papi Honoriusu.. tzv srpski jezik je izmislila SANU 1989
   Sve do tada se u skolama po srbiji zvanicno ucio srpsko Hrvatski jezik sto je samo drugi naziv za uvezeni Bosanski jezik.Bosanski jezik je 1850 Beckim dogovorom uvezen u srbiju..Nametnule su ga Svabe da bi ukinule Torlacki dijalekat Bugarskog jezika koji se do tada govorio u Semendre Pasaluku- tzv srbiji.Svabe su Bosanski jezik vjestacki iskombinovale sa Bugarskom ekavicom…
   srbija je zvanicno izmisljena tek 1878 u Berlinu- napravile su je Svabe samo zato da Rusi ne bi napravili VELIKU BUGARSKU..
   1907 Na velike pritiske Zagreba i beograda Austrougarska zakonom zabranjuje upotrebu pojmova Bosnjak i Bosanski jezik i naredjuje da se Bosanski jezik ne smije vise zvati Bosanski vec se izmislja novo ime srpsko Hrvatski odnosno Hrvatsko srpski
   cak se ni genocidna kraljevina SHS YU nije usudila da izmisli srpski jezik,vec se u skolama ucio tzv srpsko Hrvatski [Bosanski]
   nepostojeci srpski jezik je zvanicno izmislila SANU tek 1989

   0

   0
   • Mnogo podataka ali malo istine.Ispade da su Austro-Ugari izmislili Srbiju koja im je bila jedina prepreka na Balkanu pa su je zatim napali u Prvom svetskom ratu.Austrija je napala Srbiju i Srbe koje su pre toga u Bosni optužili za atenatat i koji su odmah potom napadani po celoj Bosni.Što se tiče Albanaca njihova jedina poznata ličnost Skenderbeg je Srbin Đurađ Kastriotić iz bratstva Branilovića inače otac i majka su mu bili Srbi Jovan i Vojislava lepa albanska imena.Inače Jovan je bio ktitor srpskog manastira Hiladar i darovao mu prihode od dva sela u Makedoniji Rostuša i Trebište.Inače Skenderbegovi brat Repoš i otac Jovan su sahranjeni u Hilandaru.Ako želiš još podataka o srpskoj istoriji samo reci čovek se uči dok je živ.

    0

    0
  • @Nemanja
   Sta rece bre,bio si kod majstora da ti procisti ausuh?Mora da si bio kod Kacavende ili kod Pahomija, a i pop Peranovic je specijalista za ciscenje auspuha lopatom..

   0

   0
 3. Ni bosnjacki ni bosanski jezik u lingvistickom smislu ne postoje. A kad jedan jezik ne postoji lingvisticki ne postoji nikako. Tzv bosanski je cist srpski jezik. Naziva se srpskim jer su jezik koji se govori na ovim prostorima prvi standardizovali Srbi. Iz istih razloga se u Americi, Australiji, Kanadi govori engleskim a ne americkim, australijskim, kanadskim jezikom. Ne moze svako selo da proglasava svoj jezik , na sta bi to licilo?

  0

  0
 4. Па шта је то Санџаклије? Ни рибу не знате да извадите, па мора да доће Шумадинац да вам покаже како се то ради… 🙂

  0

  0
 5. Srbima ce budjenje biti bolno! Ucili su historiju i vjerovali da je to sve tako kako piše! Ali dolazi novo vrijeme,sve ce se manje manipulirati i skrivati istina! Hrvati su vam najbolje pokazali to,njima više ne možete mudrovati! Nadam se da cemo i mi jednog dana biti u potpunosti razgraniceni sa vama!

  0

  0
 6. Moze li neko da mi pojasni nedoumicu napravicu prostu analogiju: Dodje momak iz Gornjeg Milanovca u Beograd i pocne da prica gornje milanovacki (vrlo je lako rezonovati), ali neki filolog kaze to je gornje milancanski. I ljudi pocnu da se ne slazu jer nema smisla, to mesto ne postoji. Jel je to problem (ili deo problema)? Ako jeste ja cu poceti da lobiram gde god se spomene tema da se to zove bosanski jezik.

  0

  0
 7. Kod nas se uvijeg govarilo “pa ja ti pricam bosnjacki” a oni koji bosnu hoce da sacuvaju nema sanse da je sacuvaju ovako, nemogu jos da varate proterane na svoja ognjista 20-et godina i eto ti bosne ili cekajte do novog rata.

  0

  0
 8. Ljudi u gotovo svim izbacenim stvarima u Sandzakpress u komentarima uvijek neko spominje nekoga svetog savu.Postosam Bosnjak musliman mozelimi neko na kratko objasnit koje ta osoba.

  0

  0
 9. sve mi ovo mirise da dolazi iz iste kuhinje,prvo preporuka da se upisemo kao turci a sad jos ovo,ocigledno ”sanu” ne spava i planira da nas prebrise kao da nikad postojali nismo,ali neznaju oni da su se koplja lomila oko nas jos prije i evo nas jos jaci i brojniji,Allahovom voljom naravno!

  0

  0
 10. Kakav bosanski i bosnjacki jezik i kakvi bakraci! To su budalastine na kvadrat!
  Kakav mi je to “bosnjacki” jezik dje ima pola rijeci HRVATSKIH??? Odgovorite licemjeri??????????????? HA haaaa haaaa

  0

  0
 11. Allah te nagradio dragi nas vjeciti muftija,i opet si im svojom konstatacijom stavio do znanja da su po ko zna koji put sami sebe uhvatili u zamku,odlicno izvuceno iz konteksta i osujecena namjera krmaka da probaju umanjit znacaj velike i naspram njihovog malog srbistana uticajne BIH u svijetu,a posebno ovakvo sapstenje gubi na znacaju kad dolazi iz nacije koja je sve tudje pokrala ,koja nema svoj identitet ,a kao najvaznije jezik koji je ustvari Bosansko-Hrvatsko-Turski i otuda njihovo jadanje i ovakve izjave kojima sebe jos vise kompromituju i guraju u propast !

  0

  0
 12. Hoces da se bavis politikom.
  Ti si naterao svoj narod da se podeli .
  Obecali ti svasta – jedino si dobio tri zene ,
  Narod ti se masovno iseljava .
  Gde je tvoj moral ?

  0

  0
 13. Будалашина и смејурија! Босански језик и писмо не постоје, нити су икада постојали. То је озбиљна провокација и измишљотина којом се покушава оправдати митомански „алиби“ за присвајање и својатање целе БиХ и вештачко стварање националног идентитета и свести изгубљене скупине људи у ФБиХ.

  0

  0
 14. Ti Zulumbacki ,
  Da nije bilo osmanlija ,ti bi sad bio normalan ,
  Ne bi ti vera bila presudna ,da ocenis ,ko ji je covek dobar , a koji ne .
  Tvoja vera te samo sputava da budes normalan .
  Ako su te tvoji naucili sta je pravda ,to ti je dovoljno

  0

  0
  • NA TVOJU ZALOST SE MASOVNO I RADZAMO. .A STO SE TICE JEZIKA IMATE 9000 RECI TURSKIH OD TOGA 7000 U STALNOJ UPOTREBI I NEMOJ MNOGO DA PAAMETUJEJES KAO -SANU- TVORAC SVIH PROBLEMA NA BALKANU.TVORAC SVIH NEISTINA GENOCIDNIH PLANIRANJA I RATOVA ZAR VAM NIJE DOSTA TOG SULUDOG CETNIKOVANJA ZAR NE UOCAVATE DA JOS 90 POSTO VASEG STANOVNISTVA NEMOZE IZGOVORITI SLOV -H- IAKO VAS JE VUK UCIO DA GOVORITE KAKO JE NAPISANO ,VI UPORNO IDETE PROTIV NJEGOVOG PRAVOPISA .OKANI SE TVOG CETNIKOVANJA I OVOG PORTALA TVOJI KOMENTARI SU NEPOTREBNI KOMENTARISI MALO SRPSKE PORTALE I DOGADZAJE NEBUDI VISIBABA U ZIVOTU.

   0

   0
  • Porucnik, ko te je pitao za misljenje smrdljivi karpatski pagan. gusle u ruke, sljivu i krmetinu i zapjevaj. Ti licno , Mars odavde, sa balkana, iz evrope, smrdlijva brabonjasta karpatska bagro , kome ces ti da dijelis lekcije o jeziku, moralu i pravdi. Cijela historija vam je zasnovana na lazima i prepisima . Otac vaseg jezika Vuk Karadzic je obican vlaski copavi lopov, koji je poslat od vase krivoslavne crkve da krade i prisvaja od autohtonih naroda jezike, obicaje i sve ostale vrijednosti. Mars bre na karpate ili u majku rusiju pa tamo guslaj.

   0

   0
 15. Ti mnogo znas kojim jezikom razgovaras .
  Imas tri zenice i uzivaj u tome .
  Drugi, iz tvog naroda ,nemaju ni jednu .
  Tvoj jezik ne razumeju ni tvoji muslimani .

  0

  0
 16. Svetosavska srpsko velikonacionalistička bratija okupljena u fašiziodnom SANU ponovo negira bosanski jezik i udara na bošnjački nacionalni identitet.
  Kako srpski mediji javljaju, navodno vodeći stručnjaci iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika ukazuju i svajetuju kako da djeluju državne institucije Srbije, ali i genocidne tvorevine Republike srpske, koju također stavljaju u ravan države.

  0

  0
 17. Rahmetli Alija Isakovic je dao najljepsu definiciju postojanja BOSANSKOG jezika,rekavsi tada da postoji srpskohrvatski(u stvari tad je postojao),medjutim postoji isrpski a postoji i hrvatski jezik…Bosanski jezik postoji i u narodu i u literaturi,star je koliko ova dva jezika,cak postoji recnik bosanskog jezika dvije stotine godina prije Vuka Karadzica…,i razlikuje se od ova dva jezika u onoj mjeri u kojoj se oni medjusobno razlikuju…A kazati da postoji bosnjacki jezik,mislim da je to samo ujdurma SANU da nas ne priznaje ni kao narod a kamoli jos da imamo svoj jezik…Ako je ,recimo Atina drzava,onda ce stanovnici biti atinjani a jezik atinski,ne moze biti atinjanski…Oni imaju problema sa shvatanjem i svoga jezika a kamoli shvatanja tudjeg jezika…Nikada nije bilo da su stanovnici Srbije srbi,vec srbijanci,niti je drzavljanstvo bilo srpsko vec srbijansko…Da je ovo nekakva Srpska,ne daj Boze,pa da se neko naziva srbima…A danas,ako dva profesora a kamoli akademika sa SANU kayu da je to ispravno,to postaje pravilo…

  0

  0
 18. Svi ce vi da pricate kineski zivi bili pa videli. Umesto da se nadje neki pametnjakovic ekonomski vi se bije te u grudi ja ovo ti ono, bla bla bla, sve bi ja vas na goli otok.

  0

  0
  • Ah I kad zavrsite svi vi falkutet na goli otok onda bi vas sve poslo po selima da pomognete seljaku koji se muci I nema vremena za gluposti. Ja jesam nepismen al vi svi sto pisete ovde preterali ste kantar. Jbg, moderno drustvo, sta ces.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.