BANA Izgradila tri kuće za socijalno ugrožene u Plavu

0
61

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) od februara do maja 2018. godine, organzirala je niz značajnih donatorskih akcija s namjerom da pomognu i olakšaju socijalno ugroženim građanima Plava kojima su u zemljotresu, koji je u januaru 2018.godine pogodio šire područje CG, oštećene porodične kuće, nakon čega su nesigurne i opasne po život za živjeti u njima.

 U donatorskim akcijama Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije odazvali su se oni koji prate naš rad i imaju veliko povjerenje, i po ko zna koji put iskazali svoju humanost i solidarnost.

Pored članova BANA u akciji su sudjelovali simpatizeri i aktivisti, biznismeni, odnosno Plavljani, Gusinjani, Rožajci, Bihorci, Pazarci kao i drugih gradova Sandžak, kao Bošnjaci iz BiH i Kosova koji žive u New Yorku.

Za kratko vrijeme u ovim akcijama sakupljena su sredstva za izgradnju dvije kuće, po svim standardima i sistemu “Ključ u ruke”, tj. za kuću Omera Markišića u Vojnom Selu i Rama Ujkića u Ržanici. Također je obezbijeđen dio sredstava za izgradnju nove kuće porodici Zećka H. Canovića u Bogajiću.

Sve tri kuće su na području Općine Plav.

 Podsjećamo da je u toku mjeseca januara 2018., bilo više jakih zemljotresa koji su izazvali veliku paniku u Plavu, Gusinju, Andrijevici, Beranama, Rožajama, Bijelom Polju. Zemljotres se osjetio i na području glavnog grada Crne Gore, Podgorici, kao i u gradovima na primorju.

 Epicentar zemljotresa se dogodio na planini Visitor, što je najdramatičnije bilo u općinama Plavu i Gusinju. Građani, posebno u ova dva mjesta, bili su u panici, u više navrata radi sigurnosti napuštali su stanove, kuće i druge objekte u kojima suse nalazili.

 Konkretno vezano za ovu informaciju, na svu sreću u Plavu nije bilo povrijeđenih i stradalih, ali su zabilježena oštećenja više od holjadu stambenih objekata, posebno starijih porodičnih kuća. Radi se o dobro napucalim zidovima, stepeništima, krovnim konstukcijama i izlomljenom krovnom crijepu, oštećenjima i rušenju dimnjaka…

 Po stepenu oštećenja objekata, odvajale su se tri kuće na području plavske općine, zbog starosti i obimu oštećenja nisu bezbjedne za život u njima.

Prema informacijama koje su proslijeđene Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji, naglašeno je da u sljedećim porodičnim kućama kritično je živjeti: Zećka H. Canovića u Bogajiću, Omera Markišića u Vojnom Selu i Rama Ujkića u Ržanici kod Murine.

Radi se o višečlanim porodicama sa maloljetnom djecom, kao i starijim bolesnim članovima. Svima njima je bila neophodna hitna pomoć, zbrinjavanje i izgradnja krova nad glavom.

Poznato je da su zime u Plavu duge i jako hladne, ali i zna napadati veliki snijeg. Svaki ostanak u oštećenim kućama, pored toga što bi bio nemoguć, bio bi rizičan po život svih članova porodice.BANA Izgradila tri kuće za socijalno ugrožene u Plavu

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.