Balkanu je potreban pravedni i sveobuhvatni bošnjačko-srpski mirovni sporazum

2
19

Na Balkanu traje antiislamska histerija; Bošnjačko-srpski mirovni sporazum pomogao bi stvaranju takvog sporazuma između pravoslavnih i muslimanski naroda koji žive na području od Vladivostoka do Cazina, rekao je Latić.

Ugledni profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu prof. dr. Džemaludin Latić izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da slučajevi antiislamske histerije po Balkanskom poluotoku još jednom dokazuju ranije izrečenu tezu da slučaj Andersa Behringa Breivika, koji je u dva odvojena napada 2011. godine ubio 77 osoba, nije usamljen, te da ”njegov antiislamski manifest nije djelo pojedinca, već jedne institucije ili više njih”.

Profesor Latić je to kazao komentirajući postupke ekstremno desničarskog, neonacističkog pokreta Zlatna zora (grč. Hrisi avgi), koji je ove sedmice uzburkao javnost u Evropi najprije svojim otvorenim prijetnjama tamošnjim muslimanima da će biti ”zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke”, ali i najavama da će okupiti 100.000 Grka kako bi spriječili izgradnju prve džamije u Atini, što je izazvao zabrinutost i zebnju među ostalim muslimanskim zajednicama na Balkanu.

”Drugo, oni su posljedica medijske kapanje koja se protiv islama i muslimana na Zapadu vodi već tri decenije, nakon što je skovan termin “islamskog fundamentalizma”, do danas. Podsjećam da je Evropska unija zamišljena i utemeljena, između ostaloga, i na strahu od tzv. primitivnih ideja koje su evropski kontinent razarale u prošlosti, naročito u XX. st., kada je Evropa, kao žrtva tih ideologija, doživjela dva svjetska klanja. U eventualnom trećem takvom klanju, Evropu bi te ideje nacizma, komunizma, ksenofobije, antisemitizma, antiislamizma, etnonacionalizma…, ponovo odvele u propast, ovaj put – najveću, sa najstrašnijim posljedicama koje je svijet ikada vidio”, rekao je profesor Latić.

Zato  je, kako je naglasio, za sve muslimanske zajednice koje žive na Balkanskom poluotoku smirivanje situacije na Bliskom istoku od neprocjenljive važnosti.

”Republika Turska i ostale muslimanske zemlje moraju pronaći mirovno rješenje za Siriju, a kasnije i za Palestinu – kako bi Turska svoje diplomatske napore mogla usmjeriti na Balkan. Isto tako, neki novi pravedni mirovni sporazum između bh. naroda, Bosne i Hercegovine i Srbije, muslimana, katolika i pravoslavaca na ovom dijelu Balkana, pogotovo bošnjačko-srpski pravedni i sveobuhvatni mirovni sporazum, pomogli bi stvaranju takvog sporazuma između pravoslavnih i muslimanskih naroda koji žive na području od Vladivostoka do Cazina”, zaključio je profesor Latić.

Profesor Latić detaljno je analizirao Breivikov manifest, te utvrdio kako je njegov konačni cilj pokretanje panevropskog križarskog rata, u kome bi muslimanski imigranti bili deportirani iz zapadne Evrope, starosjedilački muslimani iskorijenjeni iz Bosne, Albanije, Anadolije i s Kosova, te uspostavljene tri nove kršćanske države na Bliskom istoku.

To je, kazao je, “Mein Kampfa” našeg doba. Latić vidi vezu između duha mračne ideologije koju je objavio Breivik i onog što danas otvoreno provodi Zlatna zora, koja u grčkom parlamentu ima 18 zastupnika i njena popularnost sve više raste, ali i onog što čine i druge snage ekstremne desnice u Evropi.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Pitam se koliko su mu Turci platili da govori o nekakvom pomirenju nakon 11 genocida. Jedino pravedno rješenje je nacionalna država Bošnjaka-BOSNA, a sve ostalo je uvod u novi, vjerovatno posljednji genocid. Sad trebamo dopustiti da nas Turci dobro prodaju Srbima, po jedanaesti put, i braća Latići će konačno imati što su željeli: nekoliko stanova i par poslovnih prostora u Sarajevu kome će Beograd diktirati ponašanje. Molimo porodicu Latić da se preseli u Anadoliju i da nas ne bombarduju svojim glupostima jer je rezultat njihove ideologije i politike vidljiv danas na terenu, a to je Republika Mrska. Latići i njima slični su stvorili i potpisali RS, a sada bi ovu šaku jada što je ostalo od Bosne prodali Turcima, a oni će nas miriti sa Srbima, pa kad opet zapuca prodati nas kao i uvijek. Nasi jedini prijatelji su Albanci, bolje da pričamo o bošnjačko-albanskim, nego o bošnjačko srpskim odnosima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.