Bajramska akademija u Prijepolju: “Bošnjaci, preuzmite odgovornost”

0
48

Prijepolje – Sinoć je u Prijepolju održan prvi dan manifestacije „Bajramski dani bošnjačke kulture“ koju organizuju Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica.

Manifestacija je otpočela izložbom fotografija „Medijska agresija na Islamsku zajednicu“, u holu Doma kulture, koju je otvorio predsjednik BKZ-a Jahja Fehratović.

U ime Bošnjačke kulturne zajednice i svoje lično ime želim vam mubareklisati bajramske dane, uz želju da ih u zdravlju i rahatluku provedete.

Mediji su velika blagodat od Boga. Postoje dvije maršute njihovog korištenja. Prvenstveno za veliko dobro, istinu i pravdu – kako se i dogodila velika revolucija, zahvaljujući medijima, u arapskom svijetu, gdje su oslobođene neke države koje su dugo bile pod diktaturom raznoraznih vođa koji nisu mislili dobro svom narodu.

Međutim danas se u svijetu često zloupotrebljavaju u raznorazne svrhe. U četvorogodišnjoj borbi za jedinstvo Islamske islamske zajednice bili smo u prilici gledati kako se mediji koriste kao propagandni mehanizam za stvaranje stereotipa.  Želim istaći hrabrost Islamske zajednice da javno predstave ono što drugi ne smiju i skrivaju. – kazao je predsjednik BKZ-a i pozvao prisutne da pogledaju izloženi materijal.

U svojstvu domaćina obratio se i predjednik Izvršnog odbora BNV-a Samir Tandir.

Želim se zahvaliti Islamskoj zajednici koja nam je ustupila ovu izložbu. Dok sam sluša gospodina Fehratovića zapitao sam se otkuda ovakvi naslovi u Kuriru, Ninu, Vremenu, Blicu i dr. kada imamo nepisanu podjelu na nezavisne i zavisne medije. Očigledno kada se radi o nama Bošnjacima svi imaju istu politiku. Zašto je Muftija meta svih ovih naslov? Zato što on ne pravi kompromise oko suštinskih pitanja, govori onako kako Bošnjaci misle, retorika koju koristi jeste realna prezentacija stanja na terenu. Smatrao sam potrebnim da građani i građanke vide šta se sve dešavalo tokom napada na Islamsku zajednicu i kako su mediji izvještavali. Svi se oni moraju suočiti sa pravdom i lustracijom. Ovo nije profesionalizam već brutalna satanizacija jednog čovjeka, naroda i zajednice. – naglasio je Tandir.

Nakon otvaranja, prisutni su imali priliku pregledati izložbu koja će i narednih dana biti otvorena za sve posjetioce.

U 20h u Velikoj sali Doma kulture održana je Centralna bajramska akademija, na kojoj su pored velikog broja Prijepoljaca prisustvovale i delegacija ustanova Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom IO Samirom Tandirom, delegacija BKZ-a na čelu sa predsjednikom Jahjom Fehratovićem, delegacija Bošnjačke demokratske zajednice koju je predvodio Sabahudin Hajdarević, delegacija Medžlisa IZ Prijepolje na čelu sa glavnim imamom Aref ef. Durakovićem, brojna delegacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru te predstavnici javnog života Prijepolja.

U bogatom vjersko-kulturnom programu učestvovali su horovi „Firdevs“ i „Din“ iz Sjenice i Prijepolja kao i KUD „Sandžak“ iz Novog Pazara. Posebno mjesto u programu imali su sevdalije Almina Gašanin, Ćazim Tandir, Admir Rondić i Fahrudin Šantić.

Na početku programa predsjednik IO BNV Samir Tandir u društvu predsjednika Omladine BKZ-a Usameta Zukorlića uručili su zahvalnice značajnim aktivistima pri realizaciji projekata Bošnjačke kulturne zajednice, nakon čega se gospodin Tandir obratio prisutnima.

Kada smo prije nekoliko godina stali u odbranu Islamske zajednice rekli su nam da nemamo šanse, da su nam ambicije previsoke i da ovaj dan nikada neće doći. Rekli su nam da je naša čast ubijena, ponos zgažen, vjera zaboravljena, protivnik jači a mi podijeljeni. Nismo ih poslušali i nismo se predali. Bili smo odlučniji nego ikad i vjerovali smo u svoje kapacitete i sposobnosti našeg čovjeka, njegovu mudrost, hrabrost, koji iako je stotinu godina trpio zulum i diskriminaciju, nije prodao vjeru. Jesu nas zmije ujedale ali guštera se ne bojimo.

Sa ove bajramske akademije šaljemo poruku mira i potvrđujemo da u našim srcima mjesta ima isključivo za ljubav i hrabrost, ali podsjećamo da neće biti stabilnosti regije koju Sandžak zovemo sve dok ne budemo imali jedinstvenu Islamsku zajednicu na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem i sa duhovnim centrom u Sarajevu, deblokadu rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje ste vi izabrali, potpunu akreditaciju Internacionalnog univerziteta, najboljeg univerziteta u regionu, sve dok se svi naši vjeroučitelji ne vrate u škole i dok nam ne vrate svaki pedalj vakufske imovine koju su nam oteli. – zaključio je predsjednik IO BNV Samir Tandir, nakon čijeg obraćanja je nastavljen vjersko-kulturni program.

Na kraju prisutnima se obratio Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić. On je, nakon bajramske čestitke upućene prisutnima, istakao da je Prijepolje grad kojeg zijareti baš svakog bajrama, pa tako i ovog ramazanskog bajarama 1432. godine po hidžri.

Prijepolje je jedini grad u koga posljednjih godina dolazim svakoga bajama. Kada ovdje dođem i sa vama zajedno provedem bajramske trenutke, onda se vratim mnogo jači.

Muftija je govoreći o izborima koji će se održati na proljeće pozvao Bošnjake da se izjasne za koji put  se opredjeljuju – probeogradski i sandžačko-bošnjački.

Naredni izbori nisu obični izbori između političkih partija, već su oni referenduski između dva puta: put poniženog stajanja pred beogradskim šalterom i put dostojanstvenog razvoja, tj. jedan probeogradski i drugi sandžačko-bošnjački.

Pitaju me zašto sam toliki optimista. Ja im kažem zato što vjerujem da Bošnjaci nisu nikada krivo postupili u historijskim trenutcima. To je historija posljednjih stotinu godina pokazala. Drugi argument je da Bošnjaci imaju pravo na izbor. Ja sam spreman da prihvatim ono što oni izaberu, pa makar bilo i protiv ovoga što ja govorim. Bošnjaci, izaberite i preuzmite odgovornost. Ako to bude ono što ja tražim, nastavit ću da se borim zajedno sa Vama, a ako bude drugačije zahvalit ću Vam se što ste mi makli jedano veliko breme. Jer na kraju krajeva Bošnjaci imaju pravo na ropstvo ako to žele. Ono što insistiram da to bude čisto i pošteno pa neka narod odluči šta hoće. – kazao je Glavni muftija.

Nakon programa za prisutne je ispred Doma kulture pripremljeno posluženje.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.