Bajrami: Grnčare je bajrak bošnjaštva u Podgoru

0
14

Kosovo – Ćerim Bajrami: “Grnčare je bajrak bošnjaštva u Podgoru, a škola je je jarbol tog bajraka.

Neodvajaju tu školu, samo zato što žele da slome taj jarbol. I mi ćemo biti hrabri i jaki dok ne dozvolimo da se taj jarbol slomi, bez obzira da li nam daju, ili nedaju. Sve dok vi dajete djecu u nastavi na bosanskom – taj jarbol, taj stub, biće sve jači-nikada se neće polomiti.”

Mještani Grnčara su u susretu s’čelnicima DSB-a, zastupnicima u kosovskom paralmentu, Rasimom Demirijem i Dudom Balje, te i zamjenikom ministra za dijasporu Ćerimom Bajramijem, istakli priortitetni problem nedostaka pitke vode i odvajanja osnovne škole od matične škole u Ljubiždi, pokockavanje preostalih ulica i potrebu za zamjenom dotrajale elekto-mreže.
Sastanak je otvorio predsjednik Grnčara, Faridin Tahiri, nakon čega je prof. Nebija Aljlji, predsjednik Glavnog odbora DSB-a, kazao da “mještani Grnčara ne mogu biti u potpunosti zadovoljni s određenim tretmanom lokalne vlasti”:
“Ističemo problem vode koji je djelomično riješen, a drugi problem je izdvajanje osnovne škole od matične škole u Ljubiždi koji je prolongiran, a nije riješen. Ovdje smo da razgovaramo i da pokušamo zajednički doći do nekih riješenja. Ja, u mom političkom subjektu kojeg predstavljam, ovaj problem vrlo ozbiljno postavljam i vrlo ozbiljno iniciram. I mi smo posvećeni tome da i ozbiljno radimo, ne samo na rješavanju ovih problema, već i ostalih problema”, kazao je Aljlji.
U žučnoj raspravi u pronalaženju “krivca” u “slučaju vode”, gdje su pojedinci kritizirali rukovodstvo sela na “slabom sluhu i pasivnosti”, istodobno je upućena kritika i bošnjačkim političkim dužnosnicima u “nedovoljnom zauzimanju” u nesporazumu sa susjedima Novog Sela i Skorobište, na što je zastupnica Duda Balje reagirala istaknuvši da je “DSB, i ona lično, učinila i preko svojih mogućnosti”.
“Najmanje sam deset puta dolazila kod vas i teške razgovore vodila s Novoseljanima oko projekta vrijednog 80 hiljada eura, koji je trebala odraditi njemačka organizacija CDF. Znamo sve šta se izdešavalo i sa Skorobištom, ali vi i dalje nemate vodu. Sada i Skorobištani traže vodu. Pokušavamo na obostrano zadovoljstvo da usaglasimo vaše nesporazume, da oba sela dobiju vodu “, pojasnila je poslanica Balje.
Da će se “nesporazum” zasigurno prevladati, izrazio je nadu i želju i poslanik Rasim Demiri:
“U vezi tog izvora razgovarali smo s’nekim ljudima iz Skorobište, koji imaju razumijevanja za vaš problem, s’obzirom da su u sličnoj situaciji. Razgovarali smo s’tim ljudima i predsjednikom sela da se iznađe neka druga solucija, da se riješi ovaj najveći problem za vas”, kazao je zastupnik Demiri.
Većina mještana mišljenja je bila da je “izvor, koji nude susjedi, na nižoj nadmorskoj visini od Grnčara”. U cilju rješavnja ovog nesporazuma i dogovora sa susjedima, na sastanku je izabran “pregovarački odbor” sela koji će imati mandat da pregovara.
U vezi odvajanja grnčarske osnovne škole, od matične škole u Ljubiždi, mještani su izrazili nevjericu nepoštivanjem odluke MONT-a od strane direktora Direktorijata obrazovanja Nexhata Qoqaja. Ogorčen su na loklanu vlast koja ne sporovodi i ne sankcionira takvo ponašanje ovog dužnosnika.
Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu, je u povodu ove situacije kazao da je “ovakav čin ponašanja dužnosnika loklane vlasti neprimjeren i atak na obrazovanje u nastavi na bosanskom jeziku”.
“Grnčare je bajrak bošnjaštva u Podgoru, a škola je je jarbol tog bajraka. Ne odvajaju tu školu samo zato što žele da slome taj jarbol. I mi ćemo biti hrabri i jaki dok ne dozvolimo da se taj jarbol slomi, bez obzira da li nam daju, ili nedaju. Sve dok vi dajete djecu u nastavi na bosanskom taj jarbol, taj stub, biće sve jači-nikada se neće polomiti. Moraće je otvoriti sigurno, zatrežena je i odgovornost na SO za tog direktora koji koči to odvajanje “, istakao je zamjenik ministra Bjarami.
Inače su na spomenutoj skupštini, kad je zatražena odgovornost direktora Qoqaja, vijećnici vladajuće PDK napustili sjednicu. U svakom slučaju istaknuta je važnost je da se ovo pitanje prolongira, da se lokalni dužnosnici vrate poštivati zakonske okvire, da se protiv direktora podnese prijava relevantnim sudskim organima i prosvjetnim vlastima.
Zamjenik ministra Bajrami govoreći o dijaspori izrazio je zabrinutost uticaju asimilacije na Bošnjake u zapadno-europskim zemljama. Pozvao uticajne i uspješne iz ovih sredina da ulažu u svoj kraj, da postanu dio mehanizma u zaustavljanju iseljavanja.
Na kraju su mještani Grnčara, u susretu sa čelnicima DSB, dali punu podršku njihovom sumještaninu Nazmiji Mustafi, bivšem šefu posebne jedinice za borbu protiv korupcije, i apelovali na vlast da prekinu sa šikanjiranjem i poštuju ljudska prava. Oni su izrazili ogorčenje njegovim nedavnim brutalnim hapšenjem od strane Kosovske policije, u kojem su torturi izloženi njegovi članovi obitelji.

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.