Bajram Redžepi za AA: Želimo nezavisno Kosovo u UN-u

2

Kosovo – Nakon što je na jučerašnjem posljednjem sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo (ISG) donesena odluka o okončanju nadgledane nezavisnostite države, kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je Republika Kosovo sada “nezavisna i suverena država”.

No, to, kako kaže Redžepi, znači da Kosovo ima više obaveza i da mora uraditi sve kako bi te obaveze bile izvršene.

“Kao i svaka nezavisna država, i mi imamo i obaveze. Pogotovo u sjevernom dijelu Kosova gdje postoje problemi. Tamo treba da se uspostave sigurnost i vladavina zakona. To je jedan od najvećih problema. Vjerujem da će međunarodna zajednica napraviti veći pritisak na institucije Srbije da se taj dio problema riješi, jer su građani taoci raznih kriminalnih grupa. Treba, dakle, da se uspostavi red i zakon. To je jedan od izazova. Moramo ojačati borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Moramo biti prisutni na svim regionalnim konferencijama i u regionalnim institucijama, odnosno institucijama demokratskog svijeta”, izjavio je Redžepi za agenciju Anadolija.

Nadalje, Redžepi smatra da će Srbija i dalje pokušavati da preko policijskih struktura i svoje inteligencije pravi probleme na Kosovu.

“Ali, nadam se da će Washington i Bruxellesnapokon ukinuti te ilegalne sigurnosne strukture, kao i ostale paralelne strukture na sjeveru Kosova. To je njihova obaveza i to moraju uraditi”, smatra Redžepi.

Na pitanje da li se može steći utisak da Beograd pod pritiskom iz Bruxellesa polako mijenja svoj stav o Kosovu i pokazuje spremnost za saradnju, što se može tumačiti i u kontekstu ukidanja monitoringa nezavisnosti, Redžepi tvrdi:

“Ne vjerujem, jer oni ionako nisu priznali nezavisnost Kosova pod monitoringom.  Baš je jučer Dačić  to osporavao. Oni će pokušavati da nam osporavaju ili smetaju, ali mislim da je nezavisnost Kosova nepovratni proces. Neće se promijeniti ništa na relaciji Beograda i Prištine. Ali, vjerovatno ćemo sada imati više prostora i za novo priznavanje Republike Kosovo kako bi se stabilizirali kao nezavisna i suverena država”, izjavio je Redžepi za AA.

Govoreći o daljem putu Republike Kosovo, Redžepi ističe da svoju zemlju vidi u Ujedinjenim narodima (UN).

“Ustrajat ćemo u tome. Svakim danom ćemo imati sve više priznanja i bit ćemo bliže UN-u i drugim svjetskim organizacijama. Ali, ne možemo još očekivati prijem u UN, jer su teški kriteriji. Kina i Rusija, naime, još nisu spremni da nas prihvate. Moramo imati podršku dvije trećine članica UN-a da bi se to pitanje moglo kandidirati”, pojasnio je Redžepi.

Turska će biti jedan od glavnih partnera Kosova

Redžepi posebno ističe važnost saradnje Republike Turske i Kosova. Mistar finansija Turske Mehmet Šimšek je ranije sa kosovskim kolegom Bedrijom Hamzom potpisao Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, te o prevenciji utaje poreza.

“Mi smo i ranije imali dobru suradnju sa Turskom, političku i u drugim vidovima pomoći. Jučer je sporazumom naše dvije države, ukinuta je dvostruka taksa. U dogledno vrijeme ćemo potpisati i sporazum o slobodnom tržištu. Turska će biti jedan od glavnih naših partnera. Oni imaju interes da investiraju u Kosovo, a mi ćemo imati priliku da lakše investiramo u Turskoj, ako imamo kvaliteta”, zaključio je Redžepi.

(Anadoly Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

2 KOMENTARI

  1. ocekujemo ekonomsko osamostaljivanje drzave kosovo kao i smanjenje uvoza iz susjednih drzava koje jos nisu priznale realnost, zatim bolju suradnju sa sandzakom i bosnom.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.