25. Juni 2011

Sandžak – Prije tri-četiri godine FK Novi Pazar se borio za opstanak u drugostepenom rangu takmičenja. Naš sagovornik iz vrha kluba tvrdi da je tada kupljeno više ključnih utakmica kako klub ne bi spao na treću ligu. Od jednom se dešava čudo, ministar Ljajić, umjesto posla, novopazarskoj omladini nudi pjesme i igara. Shvativši da je ostale karte prokockao, ostala mu je ova posljednja za utrku na predstojećim izborima: ostvariti nedosanjani san generacija Pazaraca, uvesti FK Novi Pazar u najelitniju ligu i zaigrati na emocije naroda. Radi ostvarenja tog cilja, u Novi Pazar je došlo 19 igrača. Najskuplji igrač je plaćen 25 000, a najjeftiniji 3000-4000 eura. Dakle, prosjek je 14000 eura za igrače starosne dobi od 30 do 37 godina. Kada tu cifru pomnožimo sa 19, dobijamo 260 000 eura.

Taj novac se izdvaja iz gradskog budžeta, toliko građane Novoga Pazara koštaju Ljajićeve „mudrolije“! Svemu tome treba dodati i preko 6 miliona eura duga FK Novi Pazar zbog kojih su mu duže vrijeme blokirani svi računi, osim računa omladinske škole. Otkuda dug od 6 miliona eura? Mnogi bivši fudbaleri, hoteli, restorani, autoprijevoznici imaju potraživanja prema FK Novi Pazar, mnogi su na sudu dobili obeštećenja, mnogi procesi su u toku, mnogi dosije se pripremaju. I pored tolikog duga, čelnici kluba zadužuju grad sa dodatnih 266 000 eura! Naš sagovornik iznosi i informaciju da je predsjednik Ljajić sa 500 000 eura osigurao da se sve utakmice do kraja prvenstva dobiju, jedino to nije bilo moguće protiv Radničkog iz Kragujevca – direktnog konkurenta za ulazak u super ligu. Odakle Ljajiću ovih 750 000 eura? Najvećim dijelom iz budžeta grada Novog Pazara, zorom-sponzora i drugih malverzacija. Ukoliko je zaista želio uvesti Novi Pazar u prvu ligu, zar nije mogao posuditi par igrača iz Partizana gdje je dugo godina u Upravnom odboru?

Drugi nivo skandaloznosti proističe iz sastava rukovodstva i uprave kluba. Dok mnogi dokazani veterani, koji su cijeli život uložili u ovaj klub, jedva prebijaju kraj s krajem, tezgare po svijetu za bijedne pare, uprava kluba miljenicima obezbjeđuje trostruke plaće. Primjera radi, Stanko Vukićević je istovremeno službenik PU Novi Pazar, šef resora za bezbjednost FK Novi Pazar i trener golmana, dok legendarni golman Novog Pazara Pilica za bijednu i neredovnu plaću od 150 eura trenira zonaša Jošanicu. Nepravdu osjećaju i kadeti Novog Pazara, kojima klub otvoreno kaže da je njihovo takmičenje u najelitnijom omladinskoj ligi preskupo i sve radi kako bi ih vratio u niži rang. Pojedini kadeti se žale na privilegiranost babinih sinova u odnosu na prave talente. Među takvima se posebno izdvaja mlađahni Luka Šarac, sin sekretara kluba Darka Šarca koji je jedini od kadeta na platnom spisku i ima mjesečnu platu od 25 000 dinara i privilegiju da s prvim timom ide na pripreme i koristi druge benificije.

Uništavaju se omladinici Novoga Pazara i tako što ih klub tjera da potpisuju posebne ugovore s klauzama za enormna obeštećenja, ukoliko im se ukaže dobra prilika da pređu u neki kvalitetniji tim, a istovremeno ih obesmišljava ne dozvoljavajući im da se dokažu u prvom timu i dovodeći istrošene igrače sa strane kojima plaćaju enormne ugovore, a omladinci moraju sami sebi kupovati opremu, zalječavati ozljede, tražiti sponzore za odlazak na gostovanja i slično. Radnicima kasne plaće i po pet mjeseci, mnogi su digli ruke, mnogi iz neizmjerne ljubavi i entuzijazma ustrajavaju. Interesantno je da određeni privrednici izdvajaju novac za osoblje FK Novi Pazar, a da se na kraju ispostavlja da osobe za koje je on namijenjen isti nisu dobile.

Treći nivo skandalozni jeste sramno ponašanje uprave kluba prilikom prodaje ulaznica za utkamicu Novi Pazar-Radnički KG. Iako su ulaznice do sada štampane u Novom pazaru, ovoga puta je odabrano Prijepolje. Zvanično je pušteno u prodaju 5500 hiljada ulaznica, a upućeni tvrde da je bilo još najmanje 1500-2000 falsificiranih ulaznica. Dok mnogi veterani, kadeti, omladinci, prijatelji i simptizeri kluba nisu uspjeli doći do ulaznice čija je zvanična cijena bila 200 dinara, uprava je svojim miljenicima podijelila preko 1000 ulaznica koje su oni kasnije prodavali po cijeni od 700 do 1000 dinara. Kada uzmemo prosjek od 800 dinara i isti pomnožimo sa 1500 falsificiranih karata dobijamo cifru od 1200.000 dinara koje su završile u nečiji džep.

(...) I nije mi bio neki potez, opet gubim izbore (...)

Četvrti nivo skandalozni jeste ponašanje uprave kluba prema navijačima. podsjetimo da se je skoro plaćeno obezbjeđenje Rasima Ljajića sukobilo sa pripadnicima navijačke grupe Torcida Sandžak, te da se ova organizacija zvanično ogradila od kluba i pozvala svoje pristalice da bojkotiraju utakmice. Na utkamici protiv Radničkog, Ljajićeva žandarmerija je po ko zna koji put nasrnula na navijače Novoga Pazara, mnoge od njih propustila kroz svoje šake, ne reagirajući isto kada su navijački radničkog iz Kragujevca činili iste i još gore ispade.

na kraju treba citirati delegata utakmice i dokazanog prijatelja Novog Pazara Antić Andrije koji je, nakon utakmice, prijateljski posavjetovao upravu Novog Pazara da oni još uvijek nisu zreli za super ligu, da nemaju ni dovoljno kapacitetom niti uigran u ekipu koja se može nositi sa superligašima, a niti tehničke uvjete za to.

Poznavaoci sportskih prilika kažu da je ova No, koliko je taj romantičarski zanos koštao građane Novoga Pazara?

Autor: Uredništvo Sandžaka

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles