Autoput prema Sandžaku gradi 80 firmi iz Crne Gore, pogledajte najnoviji snimak

2

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva do sada je izdalo 78 saglasnosti za angažovanje podizvođača na realizaciji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, kojima je obuhvaćeno 99 kompanija, od čega 80 iz Crne Gore.

Time je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, projekat autoputa Bar-Boljare postao projekat koji je u svoju realizaciju involvirao najviše domaćih kompanija.

Iz Ministarstva su saopštili da, u skladu sa ugovorom o projektovanju i izgradnji, izvođač radova nema pravo da radove u cjelini ustupi podizvođačima.

https://youtu.be/K9ceV8lriJY

“Izvođač radova je obavezan da angažuje podizvođače za projektovanje i izvođenje radova, koji imaju sjedište i registraciju u Crnoj Gori prije 1. januara 2012. godine, u obimu koji ne može biti manji od 30 odsto prihvaćenog iznosa ugovora”, ističu u Ministarstvu.

Podizvođački radovi podrazumijevaju izvođenje radova na gradilištu, kao i poslove projektovanja radova.

Dobavljači i zakupodavci materijala i opreme, kao i davaoci ostalih usluga u vezi sa projektom i ugovorom, ne smatraju se podizvođačima, pa za njih nije potrebno pribavljanje saglasnosti.

“Izvođač sam obavlja odabir potencijalnih podizvođača i odgovoran je za kvalitet i dinamiku njihovih radova, kao i za plaćanja podizvođačima”,objasnili su iz Ministarstva.

Ministarstvo, u svojstvu investitora, izdaje prethodnu saglasnost, ali to ne znači automatski i da je neko postao podizvođač, jer je to obligacioni odnos dva ili više preduzeća, odnosno između izvođača radova i drugih kompanija.

Investitor, kako su objasnili, ne određuje podizvođače, već na predlog izvođača daje prethodnu saglasnost ako ispunjavaju uslove.

“Osnovni kriterijumi koje investitor ima u vidu prilikom davanja prethodnih saglasnosti su tehnička i kadrovska referentnost potencijalnog podizvođača za određenu vrstu poslova, kao i posjedovanje odgovarajućih licenci”, navode oni.

Izdavanje prethodnih saglasnosti odnosi se na domaće i strane podizvođače, pri čemu se samo angažman domaćih kompanija računa u ugovorom definisanu kvotu od 30 odsto.

Bilans realizacije ugovorne obaveze izvođača radova u vezi sa angažovanjem podizvođača svodi se na završetku radova, na bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora.

Kapitalni infrastrukturni projekt vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na dvadeset godina, uz grace period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva posto.

Od ukupne cijene, za projektiranje i izgradnju prioritetne dionice autoputa Smokovac -Uvač – Mateševo, 85 odsto će biti osigurano iz kredita Exim banke, a preostalih 15 osigurava država.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru.

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača.

Završeni radovi na betonirani u svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije. Ukupno na svim mostovima izvedeno je 37 odsto radova.

Impozantni objekti na trasi, poput mosta Moračica, tunela Vjeternik, biće primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu i šire.

Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometara koliko je duga dionica, sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Inače, od početka prošle godine na autoputu su izvedeni radovi vrijedni 147,9 miliona eura, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.

Rok za iz­grad­nju 41 ki­lo­me­tra pri­o­ri­tet­ne di­o­ni­ce Smo­ko­vac–Uvač–Ma­te­še­vo je 2019. go­di­na.

Kako je ranije saopštio premijer Duško Marković, Vlada razmišlja o drugom modelu privatno-javnog partnerstva u nastavku gradnje autoputa Bar-Boljare, koji ne bi uključivao učešće države u njegovom finansiranju, posebno putem izdavanja garanacija.

izvor: CDM

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.