23. Novembar 2011

Evropa, Sandžak – Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić primio je 22.11.2011. god. delegaciju Ambasade Republike Slovenije u Beogradu na čelu sa ambasadorom g. Francom Butom.

Tom prilikom vođeni su otvoreni razgovori o aktuelnim temama na području Sandžaka, Srbije i šire regije.

Značajan dio razgovora posvećen je interesovanju gostiju za moguća rješenja problema vezanih za nacionalno pitanje bošnjačkog naroda općenito, kao i njegov status u Srbiji i drugim zemljama regije.

U vezi sa tim Muftija je istakao da je očuvanje cjelovitosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine nacionalni interes broj jedan svih Bošnjaka svijeta, kao i ključni faktor stabilnosti i mira u regiji.

Drugi nacionalni interes bošnjačkog naroda je autonomija Sandžaka, koja bi se ostvarila dijalogom između legitimnih predstavnika Bošnjaka i predstavnika nadležnih vlasti, čime bi se vratio osjećaj sigurnosti građana Sandžaka.

Pored BiH bošnjački narod u Srbiji i Crnoj Gori imao bi status konstitutivnog naroda, dok bi Bošnjaci u drugim zemljama regije ostvarivali svoja manjinska prava.

Sagovornici su se saglasili da je od izuzetne važnosti da se stvarno stanje u Sandžaku predstavi svim važnim međunarodnim, a posebno evropskim institucijama.

Izvor: Mesihat.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles