30. April 2011

Muamer ef. Zukorlić, muftija sandžački i cijele Srbije

Autonomija Sandžaka je krupno pitanje, koje Bošnjaci žele da rješavaju isključivo u dijalogu sa Beogradom i unutar ustavnog poretka Srbije, a ne na njegov račun, kaže za „Pravdu“ Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

– U ovom trenutku najvažnije je ponovo uspostaviti povjerenje i stabilizovati situaciju u regiji kroz postizanje jedinstva Islamske zajednice, zatim vratiti oduzetu vakufsku imovinu, vratiti na posao nezakonito otpuštene vjeroučitelja, deblokirati Bošnjačko nacionalno veće i omogućiti hitnu akreditaciju Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Da li je za vas autonomija Sandžaka izvjesna i kako je razumijete?

– Politički činioci u Beogradu bi trebalo da shvate da pitanje ostvarivanje autonomije za mene nema samo političku dimenziju, nego i civilizacijsku, slobodarsku i kulturološku.

Država nas mora uvažavati i priznati kao ravnopravne građane. Put do postizanja cilja ne vodi preko postavljanja jednostranih, rigidnih zahtijeva, čak i kada iza njih stoji pravo, već samo kroz razgovor sa partnerima, a u našem slušaju to su predstavnici republičkih vlasti.

Da li će te se direktno politički angažovati u budućnosti?

– Moje polje djelovanja su duhovnost i prosvjeta, i bilo bi neozbiljno ako bi još ponio i neku političku funkciju. Na narednim izborima u Sandžaku će se suočiti dvije opcije – jedna je novi, autohtoni politički subjekat, usmjeren na interese građana i druga, koju čine one partije koje već deceniju navodno predstavljaju Bošnjake u Beogradu, a zapravo predstavljaju Beograd u Novom Pazaru. Narod nema kratko pamćenje i neće zaboraviti neispunjena obećanja.

U javnosti se pominje da se kandidujete za funkciju bosanskog reisu-l-uleme. Koliko ima istine u tome?

– Ne razumijem odakle te priče, kada mandat postojećeg uleme ističe za godinu i po dana. Stvara se utisak kao da sam ja najmoćniji čovjek u Sandžaku, a takve priče sa sobom mogu povući i lošu konotaciju. Iskreno, o kandidaturi još ne razmišljam, a kad dođe vrijeme, dobro ću promisliti.

Izvor: Pravda.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles