Auto-put sve bliži Sandžaku – Kinezi užurbano rade u 3 smjene

1
6

Foto: Thinkstock

Dinamika radova na projektu gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare znatno je povećana sa dobijanjem novih građevinskih dozvola, pišu Dnevne novine.

Do sada Ministarstvu saobraćaja izdato je 17 od ukupno 19 građevinskih dozvola, a preostale dvije biće izdate tokom jula.

Od ukupno 16 tunela, radovi se izvode na njih devet: Vežešnik, Mrke, Klopot, Vilac, Vjeternik, Mrki krš, Kosman, Mala trava i Jabučki krš.

Ukupna dužina iskopa pomenutih tunela je više od 10 kilometara što od ukupne dužine iskopa svih tunela iznosi 28,7 odsto, a pored radova na iskopu već se počelo i sa sekundarnom oblogom tunela.

Izvođač radova, kineska kompanija CRBC, očekuje da već na jesen probije tunel Jabučki krš, čija je dužina obje cijevi 2.744 metara, a do sada probijeno 2.099 metara, odnosno čak 77 odsto.

Pored tunela, intenzivno se izvode radovi i na otvorenoj trasi, petljama i na mostovima Gornje Mrke, Moračica, Jabuka, Preslo, Uvač 1 i Uvač 4.

Najzahtjevniji i najimpozantniji objekat na ovoj dionici auto-puta jeste most Moračica (visina trećeg stuba 161 metar, dužina mosta 960 metara i širina 23,4 metra) koji se gradi u tri smjene. Trenutno se radi na svih pet stubova, od čega su tri najveća i najzahtjevnija izgrađena više od pola ukupne visine.

Prema preliminarnim podacima CRBC, vrijednost radova koja je do sada povjerena podizvođačima je 34,35 odsto, od čega u ugovorenu kvotu ulazi 29,24 odsto, što znači da će ona biti ostvarena. Dakle, oko 250 miliona eura ostaje u finansijskim tokovima Crne Gore, što će povratno dati dodatni pozitivni impuls privrednim tokovima u Crnoj Gori.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u svojstvu Investitora do sada izdalo 66 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača, a kojima je obuhvaćeno 86 preduzeća. Od ovog broja, 73 preduzeća je iz Crne Gore. Među angažovanim kompanijama ima i onih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, a osnovni kriterijumi koje Investitor ima u vidu prilikom davanja prethodnih saglasnosti su iskustvo i referentnost potencijalnog podizvođača za određenu vrstu poslova, kao i posjedovanje odgovarajućih licenci.

Kada je riječ o broju angažovanih radnika, njih je u junu na gradilištu bilo 2.189, od čega Kineza 1.491, domaćih radnika zaposlenih u CRBC 250 i 448 radnika zaposlenih kod podizvođača.

(B92)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.